News

Numele lui Marcel Vela, implicat într-un dosar de corupție din vremea când era primar la Caransebeș

20.08.2020 | 19:40
Numele lui Marcel Vela implicat intrun dosar de coruptie din vremea cand era primar la Caransebes
ADVERTISEMENT

DNA a confirmat indirect că numele lui Marcel Vela apare într-un dosar de corupție trimis la instanță în 11 august. Procurorii au trimis în judecată o persoană care a cerut 150.000 de euro mită pentru a face trafic de influență pe lângă primarul din Caransebeș, funcție deținută atunci de către actualul ministru de Interne,  informează Mediafax.

Într-un răspuns la o solicitare făcută în baza Legii liberului acces la informații de interes public, DNA precizează că inculpatul din dosar promitea să-și exercite influența asupra primarului din Caransebeș. Deși procurorii nu-l menționează explicit pe Marcel Vela, el era edilul orașului la data comiterii faptelor din dosar.

ADVERTISEMENT

Printr-un comunicat dat publicității pe 11 august, DNA anunța inițial trimiterea în judecată a unei persoane care ceruse 150.000 de euro de la un om de afaceri pentru ca acesta din urmă să primească un contract din partea unei primării pentru managementul situațiilor de urgență la frontiera cu Serbia.

Primarul din Caransebeș, invocat indirect în comunicatul DNA

În rechizitoriu au fost anonimizate atât numele inculpatului, cât și cele ale omului de afaceri și primarului.

ADVERTISEMENT

Mediafax a scris că site-ul primăriei Caransebeş arăta în august 2013 că primăria condusă de Marcel Vela a implementat programul „Management Comun pentru Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră în zona Caransebeş – Južno-Banatski”, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Serbia.

Programul presupunea achiziția de echipamente şi bunuri IT pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, aşa cum susţinea şi DNA în comunicat. Proiectul a avut o valoare de 2,3 milioane de euro și, pe lângă echipamentele IT, presupunea și achiziția a trei drone pentru a-i identifica pe cei trec ilegal granița sau se rătăcesc în această zonă.

ADVERTISEMENT

Una dintre drone s-a prăbuşit în 2015, în râul Timiş după a fost dată dispărută timp de şase zile. Drona trebuia să găsească o femeie de 59 de ani şi ea dispărută.

În ccomunicatul din 11 august, secţia a II-a a DNA anunța că a trimis în judecată „un inculpat, persoană fizică fără calitate specială” pentru „săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”.

ADVERTISEMENT

Inculpatul ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10% dintr-un contract de achiziţii ce urma să fie atribuit prin licitaţie internaţională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră şi, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro”, se arăta în comunicatul anonimizat.

Inculpatul ar fi susținut față de omul de afaceri că are influență pe lângă primari și funcționari din primărie, astfel încât condițiile stabilite pentru licitație  să-l favorizeze pe omul de afaceri.

Pretinderea şi primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziţiei de echipamente şi bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia”, preciza DNA.

Răspunsul ulterior al DNA la solicitarea făcută confirmă că este vorba de primăria din Caransebeș. Primarul acestui oraș a fost, în perioada 2004-2016, actualul ministru de Interne, Marcel Vela.

ADVERTISEMENT
Tags: