Anunțul a fost făcut, miercuri, de însuși ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Din noua funcție, Emilian Imbri va explica cadrelor didactice și elevilor beneficiile vaccinării anti-Covid, dar și tot ce ține de coronavirus.
”Îi mulţumesc domnului Emilian Imbri, care a acceptat să fie consilier al ministrului Educaţiei”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferințe de presă despre iniţiativa “Cea mai mare lecţie despre vaccinare”.
Până în luna martie a acestui an, Emilian Imbri a fost manager timp de șapte ani al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București. El a renunțat la această poziție deoarece a ieșit la pensie. În locul său se află acum dr. Simin-Aysel Florescu.
”Eu am fost manager timp de 7 ani, dar pe 3 martie am împlinit 67 de ani, care este vârsta de pensionare pentru medici. Când împlinești 67 de ani, se încheie contractul de management.
Sigur, pot să lucrez până la vârsta de 70 de ani, dar nu ca manager. Eu mi-am depus dosarul la Casa de Pensii și astept să mi se calculeze pensia.
Eu vreau cel puțin o lună să mă liniștesc, să mă odihnesc și să-i mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să termin fără incidente, fără accidente, fără incendii, fără revolte, cu o echipă alături de care am plecat la drum în 2013. Sunt relaxat”, declara în luna martie Emilian Imbri pentru Libertatea.
În ceea ce-l privește pe ministrul educației, el a mai spus în conferința de presă de miercuri, 29 septembrie 2021, faptul că a discutat cu ministrul sănătății despre testarea accelerată în școli a profesorilor și elevilor.
“Am avut mai multe discuţii constructive ieri cu ministrul sănătăţii (…) Nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la dispoziţia şcolilor atunci când şcolile solicită aceste teste şi atunci când părinţii îşi dau acordul pentru utilizarea acestor teste.
Acest lucru s-a reglat din punct de vedere organizatoric. Vă asigur că vor exista teste suficiente disponibile pentru toţi cei care vor dori să se testeze. (…)
Încă de ieri s-a rezolvat. Oricum până la finalul acestei săptămâni sunt convins că nu va exista problema disponibilităţii testelor.
De altfel, nici nu a existat până acum, factorul limitativ a fost tocmai acordul părinţilor pentru testare şi disponibilitatea personalului medical pentru administrarea acestor teste care sunt teste medicale”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că vineri se va decide dacă elevii vor putea merge fizic la ore, indiferent de pragul de infectare la nivel local. Asta pentru că, în momentul de față, este stabilit ca atunci când se depășește incidența de 6 la mie, școlile să treacă în online. Acest lucru a început să se întâmple tot mai mult în anumite zone ale țării, inclusiv în Capitală, unde incidența a depășit miercuri 6 la mia de locuitori: 6, 33.
”Va trebui să punem în balanță două chestiuni: risc gestionabil vs beneficii / pierderi și să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea. Îndemn cadrele didactice să se înscrie pe platforma de vaccinare.
Vom avea pe parcursul zilei de miercuri discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe în privința funcționării școlilor. Vrem să ajungem la un numitor comun privind modul de funcționare al unităților.
În acest moment lucrurile sunt clare: unde se trece de rata de incidență de 6 la mie, școlile trec în online cu excepție creșelor și grădinițelor.
Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași coordonate (n.r. trecerea în online la rata de 6 la mie) sau dacă vom putea să menținem școlile deschise, așa cum ne dorim noi de la Ministerul Educației, până la apariția unor cazuri.
Cele mai multe state europene aplică principiul: școlile se închid ultimele și se deschid primele”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.