News

Numiri cu iz politic la Ministerul Muncii. Cum au fost politizate instituțiile din subordinea ministerului condus de Marius Budăi

Instituțiile din subordinea Ministerului Muncii au în conducere mai mulți funcționari apropiați de unul dintre cele două mari partide care conduc România
27.02.2023 | 09:33
Numiri cu iz politic la Ministerul Muncii Cum au fost politizate institutiile din subordinea ministerului condus de Marius Budai
Numiri cu iz politic la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii. Sursa foto: Hepta.ro/Facebook/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
ADVERTISEMENT

De la Inspecția Muncii la Casa Națională de Pensii, instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, condus de social-democratul Marius Budăi, nu au scăpat de procesul de politizare, cu mai mulți funcționari, cu legături cu PSD sau PNL, ajunși în conducerile acestora.

Instituțiile din subordinea ministerului

Inspecția Muncii este condusă de către inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, numit în această funcție de către premierul Florin Cîțu în februarie 2021. Considerat un apropiat al Ralucăi Turcan, care a condus Ministerul Muncii în Guvernul Cîțu, Dantes Nicolae Bratu fusese detașat secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați de către Ludovic Orban. Fostul președinte liberal a fost deranjat de scandalul public izbucnit atunci când Inspecția Muncii nu și-a mai plătit angajații, Nicolae Bratu susținând că acest lucru s-a datorat sumelor mari pe care instituția a trebuit să le plătească în procesele pierdute.

ADVERTISEMENT

Un scandal mult mai important ce l-a avut în centru pe Nicolae Bratu a privit unul din mandatele sale anterioare la conducerea instituției, în anul 2017 Corpul de Control al primului-ministru a identificat faptul că inspectorul general de stat este una din funcțiile care necesită acces la informații clasificate ca „secret de stat”. Acest lucru făcea necesar ca șeful instituției să dețină un certificat ORNISS, unul care lui Dantes Nicolae Bratu i-a fost refuzat în 2012, fără ca acest lucru să-l împiedice să conducă Inspecția Muncii.

Acesta este inginer de profesie, specializându-se apoi în economie și drept, și lucrează la Inspecția Muncii din anul 1999, ocupând și funcția de secretar general adjunct în Ministerul Muncii. Anul trecut acesta a încasat un salariu de 108.664 de lei, adică peste 9.000 de lei lunar, iar soția sa lucrează la OMV Petrom, unde și-a cenzurat salariul câștigat. Acesta nu menționează niciun cont de economii sau depozite bancare, dar precizează că anul trecut a vândut unul din apartamentele sale pentru suma de 96.000 de euro, rămânând doar cu un apartament de 50 de metri pătrați în București și alte două case într-o comună din Dâmbovița. În declarațiile de avere mai vechi, acesta menționa un credit de 120.000 de euro, luat în anul 2008, scadent în anul 2033, care nu mai apare în ultima declarație de avere.

ADVERTISEMENT

Tot în conducerea Inspecție Muncii este și Mihai Adrian Oprescu, inspector general de stat adjunct în domeniul relațiilor de muncă, detașat în această funcție de la Agenția pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, unde a fost numit în octombrie 2021 tot de către premierul Florin Cîțu. Adrian Oprescu a fost prefectul județului Argeș în perioada Guvernului Ponta, fiind eliberat din această funcție în timpul guvernării tehnocrate. Acesta este soțul Simonei Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeș. Doctor în drept, și absolvent al cursurilor Academiei de Informații, Oprescu nu deține terenuri sau apartamente, însă menționează în declarația de avere o armă de vânătoare cu lunetă în valoare de 6.000 de euro și conduce un Mercedes GLC, fabricat în 2019.

Autoritatea pentru persoane cu dizabilități

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități este condusă Mihai Tomescu din luna aprilie a anului trecut, instituție pe care a mai condus-o în două rânduri, fiind consilier al mai multor miniștri ai muncii. Doctor în sociologie, acesta este nevăzător și primul demnitar român cu dizabilități. Secretar general în instituție este Alexandru Sorin Bordei Gheorghișor, licențiat în drept la Universitatea Hyperion (2000-2005). Potrivit CV-ului acestuia, încă din timpul facultății a fost director general al unei firme, radiată între timp, iar din 2007 se angajează la stat pe funcția de consilier juridic la Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere, acesta nu deține decât un teren intravilan de 335 mp în Clinceni și un apartament de 29 mp în București. Nu menționează niciun depozit de economii, având un salariu de doar 53.939 de lei anul trecut, însă în anii 2017 și 2018 a luat două credite în valoare de 140.000 de lei. Acesta menționează totuși un venit suplimentar de 90.000 de lei din „închiriere spațiu”, în declarația de avere nu apare menționată nicio astfel de proprietate. Alexandru Sorin Bordei Gheorghișor este finul lui Nicolaie Bordei, pensionar cu certificat de revoluționar, care din anul 2012 este consilier local la Sectorul 6 din partea PSD, în prezent membru în comisia pentru mediul de afaceri și administrarea piețelor.

Potrivit declarației de avere acesta nu deține decât un teren agricol și o casă de locuit în comuna Clinceni, un apartament de 57 mp în Capitală, pe numele soției, încasând anul trecut un salariu de 10.950 de lei pentru funcția de consilier local, o pensie de 26.000 de lei și 35.000, indemnizație de revoluționar. Fără a menționa depozite bancare sau acțiuni, acesta a mai declarat un venit de 175.690 de lei din dividente.

ADVERTISEMENT

global biz

Declarațiile sale de avere, începând cu anul 2012, arată mai multe tranzacții imobiliare uriașe: în anul 2013 vindea un spațiu comercial pentru suma de 490.000 de euro, cu un an înainte acorda împrumuturi personale de 80.000 de euro, iar în 2015 și 2016 vindea două apartamente cu aproape 500.000 de lei, în total. Tot în declarațiile de avere mai vechi acesta menționează că deține o casă de schimb valutar și o casă de amanet: Global Biz Amanet, deținută împreună cu fiica sa – firmă cu o cifră de afaceri de 680.000 de euro și un profit de 82.000 de euro. În anul 2019 acesta a fost administrator special al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Promovare pe filiera Dorohoi

Nu în ultimul rând, trebuie menționată și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, instituție condusă începând cu luna aprilie a anului trecut de către Cristina Elena Anton, numită secretar de stat de premierul Ciucă la propunerea ministrului Budăi. Elena Anton, membru PSD Botoșani, același județ din care provine și ministrul Budăi, nu are un CV public pe site-ul instituției, însă presa locală a scris că între anii 2010-2017 aceasta a fost angajată la Societatea de Servicii Publice Locale din Dorohoi pe funcția de șef punct de lucru la cinema Melodia, asta după ce anterior fusese angajată la cabinetul fostului parlamentar PSD, Andrei Dolineaschi.

Aceasta a fost membru în CA al Nova ApaServ Botoșani, unde a încasat un salariu de 13.282 de lei, și a fost și în consiliul local al localității Dorohoi. După 2017 a ajuns director al Casei de Pensii Botoșani.

Declarația ei de avere arată că în anul 2015 nu deținea nicio proprietate sau cont de economii, având un venit anual de puțin peste 10.000 de lei (fiind consilier parlamentar și expert în formare la o firmă privată). În anul 2017, singurul bun pe care-l declara era un autoturism Audi A6, fabricat în 2015, an în care câștiga 7870 de lei la Servicii Publice Dorohoi și 38.312 de lei, la casa de pensii. Aceasta contractase deja două credite în valoare totală de 140.000 de lei.

Pentru anul 2021 are deja două terenuri intravilane în Dorohoi, o casă de locuit în aceeași localitate, un salariu de 81.799 de lei la Casa de Pensii Botoșani, un alt credit de 96.000 de lei. Este menționată vânzarea unui bun imobil la finalul anului 2021 către societatea Ony Andy Brilliant SRL, o cofetărie locală, pentru suma de 1.113.750 de lei. Cofetăria din Dorohoi avea în 2019 o cifră de afaceri de 42.000 de euro, însă în 2021 cifra de afaceri explodează la 1,7 milioane de lei, cu un profit net de 1,5 milioane de lei și 2 angajați, potrivit datelor publice.

declaratie de avere

De la Curtea de Conturi la Agenția pentru ocuparea forței de muncă

În luna aprilie a anului trecut premierul Ciucă îl numea în funcția de secretar de stat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pe Florin Irinel Cotoșman. Acesta a lucrat toată viața la stat, fiind inspector impozite și taxe la primăria comunei Ișalnița din Dolj între 1999 și 2002, unde s-a angajat imediat după ce și-a obținut masterul în economie, apoi a lucrat, timp de 11 ani, la Curtea de Conturi Olt. Au urmat alți șase ani la Garda de Mediu, apoi alți doi ani la Curtea de Conturi și acum Ministerul Muncii. Presa a scris despre acesta că este un apropiat al liderului PSD, Paul Stănescu, liderul PSD Olt.

În anul 2017, acesta a fost condamnat definitiv la un an și sașe luni de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Craiova după ce a fost găsit vinovat pentru pentru conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Chiar înainte de a fi numit la ANOFM, potrivit portalului instanțelor, acesta a contestat în instanță procesul verbal întocmit de un polițist de la IPJ Olt, iar în februarie 2022, a contestat un alt proces verbal, probabil o amendă, dată de Direcția de Sănătate Publică Olt.

În ultima sa declarație de avere, acesta menționează un teren de 600 de mp, un apartament de 76 mp în Slatina, două BMW-uri, depozite bancare de 125.000 de lei și salariul de 100.000 de lei primit de la Curtea de Conturi. Acesta mai precizează și un împrumut de 610.000 de lei acordat în nume personal lui Chirea Liviu, un prosper om de afaceri din Olt. În anul 2019 acesta preciza un împrumut de 710.000 de lei tot către Chirea Liviu. Declarațiile de avere mai vechi ale lui Cotoșman menționează un teren de 350.000 de mp, primit în 2006 prin donație, an în care lucra la Curtea de Conturi.

Soția acestuia, avocat de meserie, s-a angajat în 2018 consilier juridic la Consiliul Județean Olt, presa locală scriind că a fost singurul candidat înscris pentru această poziție.

 

ADVERTISEMENT