Life

Nunta de argint pentru Principesa Margareta a României. A fost la un pas să devină soția Prințului Charles. Foto & Video

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, sărbătorește, pe 21 septembrie 2021, nunta de argint alături de consortul ei, Principele Radu.
21.09.2021 | 16:06
Principesa Margareta si Printul Radu sarbatoresc nunta de argint Sursa foto: Casa Regala a Romaniei, fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Principesa Margareta (72 de ani) sărbătorește 25 de ani de mariaj cu Principele Radu, căsătoria morganatică a acestora fiind una fără urmași.

Principesa Margareta și-a cunoscut soțul la întoarcerea în România

Custodele Coroanei României, prima fiică a Regelui Mihai cu soția lui, Principesa Ana de Bourbon-Parma, s-a născut în exil, în Elveția, după ce Majestatea Sa a fost izgonit din țară de autoritățile comuniste.

ADVERTISEMENT

Principesa Margareta, declarată moștenitoare a tronului României printr-o decizie controversată a Regelui Mihai, s-a întors în țară în anul 1990, la doar trei săptămâni după încheierea Revoluției care a dus la căderea regimului ceaușist, și s-a implicat în mai multe activități caritabile.

Patru ani mai târziu, Principesa Margareta îl întâlnește pe actorul Radu Duda în timpul unor acțiuni caritabile, cel care le-a făcut cunoștință fiind actorul Ion Caramitru. Apoi, la câteva luni s-au reîntâlnit și s-au îndrăgostit unul de altul la înmormântarea lui Eugen Ionescu. După doi ani de iubire, relația lor s-a oficializat, pe data 21 septembrie, în Elveția, la Biserica Greacă din Lausanne.

ADVERTISEMENT

Ceremonia religioasă, desfășurată conform cutumelor regale, l-a avut drept naș pe Majestatea Sa Regele Mihai, în prima parte a ritualului, iar apoi pe Regele Constantin al II-lea al Greciei. Petrecerea de după a avut invitați de rang înalt, la eveniment luând parte reprezentanți ai Caselor Regale din întreaga Europă, rude, de altfel, cu Principesa Margareta.

Ce face cuplul regal la 25 de ani de la căsătorie

Casa Regală a publicat imagini rare cu Principesa Margareta și soțul ei, Principele Radu

, trecând în revistă cei 25 de ani de mariaj dintre cei doi. Imaginile publicate pe site-ul oficial al Casei Regale îi arată pe Principesa Margareta și pe Prințul Consort în diferite ipostaze, surprinse de-a lungul celor 25 de ani de relație.

ADVERTISEMENT

Conform comunicării oficiale, Custodele Coroanei și Prințul Consort vor petrece ziua de 21 septembrie, împreună, la Palatul Săvârșit din Vestul țării și vor sărbători în familie.

Înainte de asta însă, Principesa Margareta și Prințul Consort au avut parte de o slujba de binecuvântare cu ocazia sărbătoririi Nunții de Argint, ținută, la Castelul Săvârșin de ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, alături de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, pr. dr. Iustin Popovici și de parohul bisericii ortodoxe din Săvârșin, părintele Călin.

ADVERTISEMENT

Principesa Margareta, prințesa care a impresionat Anglia! Putea fi în locul lui Lady Di

Născută în Elveția, Principesa Margaretaa petrecut o bună parte a vieții de până în anii 1990 în Marea Britanie. După ce a studiat Liceul Francez din Elveția, îndrăgostită de filosofie, Principesa Margareta ajunge la Universitatea din Edinburgh, loc unde obține o licență în Sociologie, Științe Politice și Drept.

Între timp, în aceeași perioadă, îl cunoaște pe unul dintre politicienii emblematici ai Marii Britanii, Gordon Brown, cel care, ulterior, avea să devină premier. Și, în ciuda faptului că s-au iubit enorm, lucru pe care l-a și recunoscut public Custodele Coroanei României, despărțirea lor a fost inevitabilă din cauza preocupării acestuia pentru politică.

Tot la capitolul cuceriri, susținea revista spaniola Hola, Principesa Margareta l-ar fi “marcat” și pe Prințul Charles, vechi prieten din copilărie și tovarăș de joacă pe atunci. Mai exact, susținea sursa citată, pe când avea 25 de ani, Principesa Margareta ar fi fost obiectul pasiunii moștenitorului tronului Angliei, Prințul Charles, presa prezentând-o pe atunci ca fiind posibila aleasă a Prințului de Wales.

Principesa Margareta, favorită a Reginei Angliei

Presa internațională relata că Principesa Margareta ar fi avut ocazia, în repetate rânduri în perioada în care se specula despre relația ei cu Prințul Charles, să fie invitată la Palatul Buckingham, văzându-se cu Regina Elisabeta.

Ba chiar, la acea vreme se discuta și despre o posibilă logodnă și se punea accent pe pasiunile comune ale Principesei Margareta cu moștenitorul tronului britanic, lucru care, de altfel, o încânta pe Regina Elisabeta, implicarea lor în acțiuni caritabile fiind pe placul suveranei.

Cu toate acestea, logodna dintre cei doi verișori îndepărtați nu s-a mai realizat, Prințul Charles ajungând să se căsătorească cu Lady Di, cea care, de altfel, i-ar fi oferit și cei doi urmași, Prinții William și Henry.

Prințul Consort Radu e mai tânăr cu 11 ani

Născut într-o familie de medici din Iași, Principele Radu este mai tânăr decât Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta cu 11 ani. Radu Duda pe numele său, Prințul Consort, devenise cunoscut ca actor, el fiind licențiat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 1984, coleg cu Carmen Tănase și Oana Pellea.

Principele Radu a avut o bogată activitate ca actor, la teatrele din Suceava, Iași și București, el renunțând la cariera de actor abia în 1999, atunci când a fost înnobilat de Majestatea Sa, Relegele Mihai.

Relația lor, una morganatică ca și mariaj, a fost supusă unor controverse, Principele Radu fiind acuzat, printre altele, de colaborare cu Securitatea, pentru ca, apoi, în 1999, să anunțe că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2000 din România, renunțând însă la cursa electorală.

Interesant este că Radu Duda nu a fost la prima relație cu o femeie din înalta nobilime. Mai exact, în anul 2003, despre Principele Radu ieșeau la iveală informații cu privire la relația cu Vanda Woloszyn, urmașa unor nobili polonezi.

ADVERTISEMENT