News

Alexandru Rafila a anunțat când pot fi reluate nunțile, în condiții normale: “Trebuie păstrate elemente de siguranţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată sâmbătă seara, Alexandru Rafila a vorbit și despre momentul în care nunțile se vor putea organiza normal, precum în condițiile existente înainte de pandemie.
29.01.2022 | 14:51
Alexandru Rafila a anuntat cand pot fi reluate nuntile in conditii normale Trebuie pastrate elemente de siguranta
ADVERTISEMENT

La capătul mai multor runde de discuții cu reprezentanții celor din industria nunților și a organizării de evenimente, ministrul Sănătății a vorbit sâmbătă seara despre cum vede el reîntoarcerea la situația de dinainte de pandemie.

Astfel, Alexandru Rafila consideră că nunțile vor putea fi reluate în condiții normale începând din luna mai, fiind necesară totuși distanțarea, dar și folosirea măștilor de protecție.

ADVERTISEMENT

„Cred că în luna martie o să putem să avem o discuție aplicată despre un calendar, pe termen mediu măcar, în așa fel încât să existe predictibilitate. Toată lumea își dorește predictibilitate. Cred că în martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce privește evoluția pandemiei, putem să stabilim un program.

Ministrul Sănătății crede că nunțile pot fi reluate în luna mai, dar cu anumite restricții

E o opinie personală, dar cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua. Probabil cu anumite limitări, nu știu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elementele de siguranță care înseamnă o oarecare distanțare sau în cazul unor evenimente publice utilizarea măștii”, a dezvăluit demnitarul.

ADVERTISEMENT

Apoi, ministrul Rafila a abordat și problematica valului 5 al pandemiei, care a ajuns la un vârf de peste 30.000 de cazuri zilnice în România. Rafila susține că valul 5 va fi și ultimul important din punctul de vedere al sănătății publice.

”Utilizarea măştii la tulpina Omicron este cel mai important element pentru că este o barieră mecanică care previne transmiterea”, a afirmat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ce crede Rafila despre introducerea certificatului cu trei doze în România

Ministrul Alexandru Rafila a lămurit recent și varianta introducerii certificatului cu trei doze la noi în țară, în eventualitatea în care numărul infectărilor zilnice va trece de 70.000, așa cum este stipulat în legislația europeană.

“Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri, dar nici nu pot să exclud acest lucru. Noi suntem obligați de legislația Uniunii Europene să îl adoptăm pe cel pentru circulația în interiorul Uniunii.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește utilizarea în România, trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică, dar și celelalte priorități care țin de funcționarea economiei. Nu este o decizie pe care o ia Ministerul Sănătății, trebuie luată la nivelul Guvernului după consultări cu toți actorii sociali”, a conchis Rafila.

 

ADVERTISEMENT