Unii politicieni se căsătoresc sau recăsătoresc în perioade când au obținut deja funcții de demnitate publică în statul român astfel că sunt obligați să treacă în declarațiile avere valoarea darului primit la nuntă sau la botezul copiilor, indiferent dacă darul a fost făcut în bani sau natură. În multe cazuri, banii oferiți la nunțile politicienilor reprezintă sume impresionante.
Recent, a creat vâlvă ultima declarație de avere depusă de liderul AUR, George Simion, în care apărea suma de 400.000 de euro trecută ca dar de nuntă. Simion a spus ulterior că doar o mică parte din sumă i-a rămas lui, după ce a acoperit toate cheltuielile presupuse de un eveniment de asemenea amploare, la care au participat circa 10.000 de oameni. În suma de 400.00 de euro ar fi trecute și donațiile, precum brânza trimisă de Gigi Becali pentru a fi servită nuntașilor.
Deși suma anunțată de Simion pare impresionantă, nivelul de rentabilitate pare să fie destul de scăzut, dacă ținem seama și de numărul participanților la nuntă. Rămâne neclară și suma netă cu care ar fi rămas liderul AUR. Neclaritatea provine și din modul în care este completată declarația de avere a angajaților statului. Darul de nuntă sau de la botez trebuie trecut la în declarație la rubrica VI „Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă”.
Însă obligativitatea declarării este doar pentru cadourile a căror valoarea individuală depășește 500 de euro. Astfel că valoarea totală declarată pentru darul de la o nuntă poate exclude, legal, plicurile pentru miri în care s-au aflat, de exemplu, doar 450 de euro. De asemenea, nu trebuie declarate cadourile primite de la rude de gradul I și II.
Revenind la nunțile politicienilor, probabil cea mai rentabilă este cea dintre primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și europarlamentarul Claudiu Manda. Petrecerea a avut loc pe 1 aprilie 2019, iar la final însurățeii au numărat 246.400 de euro, 334.000 de lei și 5.200 de dolari, pe lângă cadourile de la cununia civilă estimate la 30.000 de euro.
Impresionant a fost și bilanțul nunții unui alt lider al PSD, Valeriu Zgonea, care s-a căsătorit, pentru a doua oară, în iulie 2015, cu Laura Bumb, care îi fusese o perioadă subordonată la cabinetul de parlamentar. În declarația de avere depusă după nuntă au fost trecuți 200.000 de lei și 110.000 de euro, primiți de la cei 300 de invitați. Sumele de la cele două nunți menționate se datorează și faptului că la aceste evenimente a participat toată protipendada PSD.
Însă nu este obligatoriu să fii un lider de prim rang în partid pentru a da lovitura la nuntă. Cu toate că s-a căsătorit în 2020, an cu pandemie și restricțiile aferente, senatorul PSD Laura Moagher-Fulgeanu a reușit să strângă 120.000 de euro. Cam în aceeași perioadă s-a măritat și Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților, care a obținut 80.000 de euro la nuntă și 25.000 de euro la botezul copilului.
Prin comparație cu aceste cifre, nunta lui Alfred Simonis pare să fi fost restrânsă din moment ce liderul deputaților PSD a strâns doar 36.800 de euro la petrecerea din 2019, cu toate că naș i-a fost chiar Sorin Grindeanu. În schimb, Simonis a obținut mai mulți bani la botezul copilului, în 2020, anume 39.300 de euro.
Și nunțile liberalilor sunt o afacere rentabilă, liderul din momentul de față fiind deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, care s-a căsătorit, în mai 2022, cu fiica vitregă a fostului ministru de Interne, Marcel Vela, actual senator. La finalul petrecerii, cei 500 de nuntași le-au lăsat mirilor 176.200 de euro, 286.800 de lei, 14.200 de dolari americani și 1.000 de franci elvețieni.
Suma este cu mult mai mare decât cea obținută de către Roberta Anastase, la nunta din iulie 2013. Deși fusese președinte al Camerei Deputaților și unul dintre liderii de prima rang ai PDL, Anastase a trecut în declarația de avere un dar de 55.000 de euro, 10.000 de dolari și 17.000 de lei.
În schimb, Alina Gorghiu a obținut mai mult la un singur botez decât Anastase la nuntă. Gorghiu s-a căsătorit cu bancherul Lucian Isar la începutul anului 2016, pe când liberala era chiar președintele PNL. Însă căsătoria a fost una discretă, fără nuntă mare. În schimb, cuplul a organizat petreceri de botez pentru fiecare dintre cei doi fii ai lor. La botezul lui Noah, din septembrie 2016, s-au adunat 140.000 de lei și 102.000 de euro. Botezul lui Amon, din martie 2019, a fost ceva mai puțin rentabil, cu numai 92.000 de lei primiți.
Și Kelemen Hunor s-a căsătorit după ce a ajuns în fruntea UDMR, cu Czezar Eva, angajată și ea a Uniunii. Însă la nunta din 2012, nuntașii au lăsat un dar relativ modest, de 87.000 de lei, mai ales că evenimentul avea loc după o perioadă de recesiune cruntă.
Însă în anii următori, economia s-a mai înzdrăvenit, iar printre beneficiari s-a numărul fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Cseke Attila, care a strâns bani frumoși după și-a legat destinul de Ina Fuiorea, de obârșie din Râmnicu-Vâlcea. La cununia civilă din 2015, cei doi au primit cadouri evaluate la 42.500 de lei, iar nunta din anul următor le-a adus încă 48.800 de euro. În 2020, la botezul copilului lor, s-au mai strâns 22.000 de lei.
Sunt și politicieni care au făcut bani mulți la nuntă și fără să facă parte dintr-unul dintre partidele mari. Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Camera Deputaților, s-a căsătorit în septembrie 2017 cu Eugenia Brenda, actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, iar petrecerea i-a adus 116.000 de lei și 12.600 de euro. Căsătoria civilă a fost oficiată de Gabriela Firea, pe atunci primar al Capitalei, iar la nuntă au fost prezenți mai mulți politicieni, precum președintele PSD Liviu Dragnea și deputatul PNL Cătălin Predoiu, actualul ministru de interne.
Însă nu întotdeauna nunțile politicienilor se regăsesc în declarațiile de avere, din mai multe motive. De exemplu, fostul președinte PNL Crin Antonescu s-a căsătorit cu Adina Vălean, actualmente comisar european pentru Transporturi, în septembrie 2009. Ceremonia a avut loc la Bruxelles, într-un cadru foarte restrâns, cu participarea familiei și a unor prieteni foarte apropiați astfel că Antonescu nu a avut ce menționa în declarația de avere.
De altfel, sunt parlamentari care s-au căsătorit după ce au fost aleși însă nu au trecut în declarațiile de avere daruri de nuntă, deși la un moment dat în aceste declarații au apărut neveste sau soți: Carmen Mihălcescu (PSD), Irineu Darău (USR), Diana Tușa ș.a. Un caz aparte este cel al deputatului Ileana Cristina Dumitrache (PSD) care s-a căsătorit în iulie 2013 cu George Teșeleanu, un inginer minier stabilit în Italia. Deși nunta a fost celebrată cu fast la Constanța, în declarația de avere a deputatei din iunie 2014, apar doar 4.500 de euro care figurează drept „cadouri de logodnă”.
Căsătoriile politicienilor aflați în demnități publice prezintă doar o imagine parțială asupra banilor care se învârt ca dar de nuntă. Majoritatea oamenilor politici sunt la vârsta la care au ei înșiși copii la vârsta însurătorii, iar aceștia nu trebuie să declare acest tip de venit decât dacă sunt, la rândul lor, slujbași ai statului. Astfel s-a speculat că politicieni ar folosi nunțile odraslelor ca o modalitate de a spăla bani obținuți nelegal.
A existat chiar un caz în care un politician la acuzat pe un altul de acest lucru. Este vorba de fostul premier Victor Ponta care a susținut, într-o postare Facebook, că la nunta fiului lui Liviu Dragnea, Valentin, suma totală a darului ar fi fost de nu mai puțin de 800.000 de euro. „Acolo nu a fost o nuntă, ci o adunare ca în filmele cu mafioți sicilieni(…) Nu știu altă nuntă în România la care darul a fost între 1.000 si 10.000 euro”, scria Ponta în octombrie 2018.