Nutriţioniştii avertizează. Acestea sînt singurele vase în care poţi găti sănătos

Este binecunoscut faptul că prin preparare termică se pot distruge aproape 20% din vitaminele hidrosolubile din legume (grupul de vitamine B, vitamina C) şi dintre minerale, potasiul, spune nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Aceasta ne prezintă, de asemenea, lista vaselor în care putem găti în siguranţă.

Vasele Yena

Sticla este un material stabil, inert, care nu reacţionează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul şi conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul major al vaselor yena, explică Lygia Alexandrescu, constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă a căldurii în timpul procesului de preparare termică a alimentelor. De asemenea, gustul şi aroma alimentelor astfel gătite sunt deosebite, fiind dublate şi de calitatea nutriţională aproape integrală a acestora.

Vasele ceramice

Ceramica este un material stabil şi recomandat pentru gătitul dietetic. Vasele căptuşite cu ceramică sau cele integrale din ceramică pot fi folosite la temperaturi înalte, fără riscul de a elibera compuşi toxici în mâncarea astfel gătită. O atenţie deosebită, adaugă ea, trebuie acordată menţinerii integre a stratului de ceramică şi de aceea, în cazul în care acesta se deteriorează, este necesar să se renunţe la acel vas.

Vasele din lut şi piatră

Sunt vase folosite încă din antichitate şi recunoscute pentru proprietatea lor de a avea o compoziţie stabilă la temperaturi înalte şi de a emana o căldură uniformă şi eficientă la gătit.

"Alimentele preparate în astfel de vase se gătesc la foc mai blând pentru a potenţa gustul şi aroma acestora. Este de evitat gătirea în vase de aluminiu, în vase de cupru, în vase de teflon, în folie de aluminiu sau în cuptorul cu microunde", arată Lygia Alexandrescu, citată de agerpres.ro.

Vezi mai multe pe realitatea.net