Ce să mâncăm în Postul Crăciunului ca să avem energie pentru întreaga zi și să nu ne plictisim de același meniu? Nutriționista Ligia Pop ne arată ce să punem în coș când mergem la cumpărături în această perioadă.
Se apropie Postul Crăciunului și mulți dintre noi ne întrebăm ce să punem pe masă în tot acest timp. Ligia Pop, care a scris opt cărți despre alimentația sănătoasă, spune că avem destule opțiuni gustoase la îndemână. De fapt, secretul unui post reușit stă în diversificarea alimentelor.
Din 15 noiembrie până în Ajunul Crăciunului, lăsăm deoparte carnea, ouăle și lactatele, și ne îndreptăm atenția către verdețuri și leguminoase. Această perioadă poate fi un exercițiu spiritual, dar și o oportunitate excelentă pentru detoxifierea organismului.
“În perioada aceasta este foarte importantă varietatea în alimentație fiindcă varietatea în alimentație e cheia, dar mai ales în perioada aceasta. Ne axăm foarte mult pe verde, lăstari pentru că a venit toamna-iarna și tot ceea ce înseamnă verdele este mai puțin disponibil.
Mai găsim foarte multe frunzoase, sunt tot felul de leguminoase, linte, năutul poate fi folosit în perioada aceasta. Sunt o varietate foarte mare de rețete de post”, a explicat Ligia Pop, pentru DCmedical.ro
Nutriționista subliniază faptul că postul strict nu este recomandat tuturor. Persoanele cu probleme medicale precum diabetul, insuficiența renală sau cea hepatică trebuie să abordeze această perioadă cu prudență. Este recomandat să se consulte cu medicul lor înainte de a începe vreo schimbare alimentară.
Pentru cei care au restricții medicale, Ligia Pop sugerează o abordare flexibilă: “Aceste persoane pot ține în anumite zile din săptămână (…), dar trebuie să aibă grijă chiar și cu produsele de origine animală pentru că oricum trebuie să aibă o alimentație echilibrată chiar și în perioada care nu ține de post”.
Postul Crăciunului, o perioadă importată de pregătire spirituală, este un timp de reflecție, purificare și reconectare. Pe lângă renunțarea la alimentele de origine animală, se lasă deoparte și alte obiceiuri care pot îngreuna sufletul și mintea.
“Dacă un post este făcut ca la carte, adică ținem cont de alimentație și de partea sufletului, atunci îmbinând cele două se face un echilibru între detoxifierea sufletului de stres, de tensiuni, de greutatea apăsătoare a stresului și a tensiunilor care sunt specifice perioadei noastre și combinate cu alimentele și varietatea de alimente de post, ajută la curățarea întregului sistem. Și partea de suflet, dar și cea de trup au nevoie de o detoxifiere adecvată”, a mai povestit Ligia Pop.