Life

Nutriționista Mihaela Bilic, avertisment în Postul Paștelui: „Produce dezechilibre hormonale grave”

19.03.2021 | 16:45
Nutritionista Mihaela Bilic avertisment in Postul Pastelui Produce dezechilibre hormonale grave
ADVERTISEMENT

Nutriționista Mihaela Bilic a răspuns la una din cele mai mari dileme din perioada Postului. Mulți români se întreabă dacă este bine să înlocuim carnea cu soia, iar specialista are răspunsul la această frământare.

Invitată în emisiunea „Jurnalul de seară” prezentată de Cosmin Prelipceanu la Digi 24, Mihaela Bilic a vorbit despre cum putem să ținem un post sănătos fără să ne fie afectat în vreun fel organismul.

ADVERTISEMENT

Se știe că în perioada Postului Paștelui nu putem consuma alimente de origine animală. Așadar, sunt excluse ouăle, laptele și carnea, iar aceste produse sunt înlocuite cu legume sau soia.

Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la alimentele pe care le consumăm în post

Cel mai des înlocuitor al cărnii este soia, însă Mihaela Bilic nu are o părere foarte bună despre consumul ei pe termen îndelungat, recomandând mai degrabă fasolea și leguminoasele

ADVERTISEMENT

„Consumul de soia produce nişte dezechilibre grave hormonale. Ea are nişte fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, şi atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap”, a declarat Mihaela Bilic la Digi 24.

Bilic a atras atenția supra proteinelor vegetale pe care le ridică mulți în slăvi, nu doar în perioada Postului, spunând că acestea, tocmai pentru că sunt vegetale, au o calitate secundară. Nutriționista atrage atenția asupra consumului acestora spunând că proteinele trebuie combinate, nicidecum înlocuite de tot.

ADVERTISEMENT

Proteinele animale și vegetale trebuie combinate

„Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale. Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto.

În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv“, a completat specialista în nutriție.

ADVERTISEMENT

Ca alternative la carne, Bilic recomandă mazărea, lintea sau fasolea, despre care se spunea demult că era carnea săracului.

 

 

ADVERTISEMENT