News

Nuvaxovid, un ser anti-Covid diferit de cele existente, în curs de autorizare în Europa. Cum funcționează noul vaccin

Un nou vaccin anti-Covid este în curs de autorizare în statele din Europa. Nuvaxovid, serul companiei Novavax, utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate în lume.
18.11.2021 | 12:07
Nuvaxovid un ser antiCovid diferit de cele existente in curs de autorizare in Europa Cum functioneaza noul vaccin
ADVERTISEMENT

În curând, alături de serurile Pfizer / BioNTech, Moderna, Astra Zeneca și Johnson & Johnson, un nou vaccin anti-Covid ar putea fi aprobat în țările din Uniunea Europeană.

La mijlocul acestei săptămâni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început procedura de autorizare pentru vaccinul contra SARS-CoV-2 al companiei americane Novavax, a anunțat miercuri autoritatea de reglementare a UE.

ADVERTISEMENT

Europa ar putea administra în curând în nou vaccin anti-Covid: Nuvaxovid

”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax”, a anunțat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.

EMA informează că procesul de evaluare al serului intitulat Nuvaxovid se va desfășura într-un interval de timp accelerat.

ADVERTISEMENT

Un aviz cu privire la autorizația de introducere pe piață ar putea fi emis în câteva săptămâni ”dacă datele prezentate sunt suficient de solide și complete pentru a demonstra eficacitatea, siguranța și calitatea vaccinului”.

Ce este și cum funcționează Nuvaxovid

Vaccinul Nuvaxovid a început să fie evaluat încă din luna februarie. Un studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie a arătat că vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Serul Novavax este total diferit de cele existente în prezent la nivel global. Vorbim de un aşa-numit vaccin ”subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus. Acesta poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

Nuvaxovid conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant – o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

ADVERTISEMENT

În momentul în care un pacient primește vaccinul, sistemul imunitar identifică particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi și celule T.

În cazul în care, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace.

Anticorpii și celulele imune protejează împotriva Covid-19 cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

ADVERTISEMENT