O adolescentă pasionată de lectură a împrumutat, în 2024, aproape 300 de cărți de la bibliotecă. Tânăra a spus și cât de mult a reușit să citească în fiecare săptămână.
Chiar dacă lumea digitală este, pentru mulți adolescenți, mai atractivă decât lectura unei cărți, o adolescentă din Miercurea-Ciuc a reușit să demonstreze că pasiunea pentru citit nu s-a pierdut.
În 2024, adolescenta a împrumutat aproximativ 300 de cărți de la Biblioteca Județeană “Kájoni János”. Tânăra este foarte pasionată de lectură, așa că a petrecut mult timp în bibliotecă în 2024.
Borboly Eszter studiază la Liceul Teologic Romano-Catolic “Segítő Mária” din Miercurea-Ciuc și este în clasa a X-a. Anul trecut, adolescenta a împrumutat de la bibliotecă 278 de cărți, după cum arată datele statistice.
Pasiunea pentru citit a tinerei a început din perioada copilăriei, atunci când mama ei obișnuia să îi citească din Enciclopedia Larousse.
A citit prima carte în clasa I, și anume “Harry Potter şi Copilul Blestemat”. Datorită acestei piese de teatru, a început să devină interesată de cărțile din seia Harry Potter, a autoarei J.K. Rowling.
De-a lungul timpului, a citit de șase ori seria Harry Potter. Seria i-a plăcut deoarece “are elemente fantastice”, dar și personajul principal a impresionat-o, despre care a spus că este “un băiat grozav”.
A devenit, în timp, foarte pasionată de lectură și preferă cărțile de beletristică. În 2018, a primit prima ei viză pe permisul de la biblioteca județeană.
“Biblioteca este un loc foarte familiar, vesel şi îmi place să vin aici des. (…) Mă simt mai relaxată când vin aici, pentru că sunt înconjurată de cărţi şi de oameni grozavi”, a spus Borboly Eszter pentru Agerpres.
Anul trecut a citit, în total, 40 de cărți, adică aproape un volum pe săptămână. În alte cazuri, a returnat cărțile începute, care au au fost pe placul ei, iar pentru altele și-a prelungit abonamentul la bibliotecă. Tânăra citește zilnic atât acasă, cât și în pauzele de la școală sau în autobuz.
Cartea ei preferată, citită de anul trecut, a fost “Mincinoşii”, de E. Lockhart. Această carte are “un mesaj foarte puternic” și abordează mai multe teme, precum valori și familie. Și-a propus să o citească în fiecare vară, deoarece descoperă noi detalii interesante cu fiecare lectură.
Atunci când a fost întrebată dacă adolescenții mai citesc, adolescenta a spus că da. Unii se rezumă doar la lecturile obligatorii, în timp ce alții caută cărți care ar putea fi pe placul lor.
Pentru cei care nu au o pasiune pentru citit, Borboly Eszter le transmite să înceapă cu nuvelele scurte. După aceea, pot opta pentru cărțile la modă, apoi să aleagă scrieri care reprezintă interes pentru ei.
Deși există convingerea că generațiile tinere nu mai sunt interesate de cărți, statisticile Bibliotecii Județene “Kájoni János” demonstrează altceva.
Bedő Melinda, şef Serviciu la Biblioteca Judeţeană, spune că aproximativ 30% dintre cititori au fost tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani. De asemenea, 25% au fost copii sub 14 ani, după cum arată datele furnizate către Agerpres.
Contrar percepției că generația tânără este tot mai puțin interesată de cărți, statisticile arată contrariul. Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de , în 2024, aproape 30% dintre cititori au fost tineri cu vârste între 14 și 25 de ani, iar 24% au fost copii sub 14 ani.
În prezent, există cerere pentru literatura contemporană, precum și pentru cărți de calitate grafică superioară.
“Recunosc că mă deranjează când aud lumea că spune că tinerii nu citesc. Ba da, tinerii citesc! Eu lucrez la Secţia pentru adulţi şi cred că majoritatea cititorilor noştri sunt adolescenţi.
Da, tinerii citesc şi asta pot să spun aşa, foarte vehement, nu doar lectorii obligatorii, am depăşit un pic etapa asta şi acum deja observ că sunt interesaţi de romane pentru adolescenţi, science fiction, orice le poate stârni lor curiozitatea”, a spus Corina Hațegan, bibliotecară la Secția pentru adulți, notează observatornews.ro.