News

O aeronavă NATO a încălcat spațiul aerian al Austriei. Reacția țării care nu face parte din organizație

O aeronavă NATO a încălcat spațiul aerian al Austriei, care nu face parte din organizație.
10.09.2021 | 23:36
O aeronava NATO a incalcat spatiul aerian al Austriei Reactia tarii care nu face parte din organizatie
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării de la Viena a transmis că o aeronavă a NATO a încălcat „masiv” spațiul aerian austriac, vineri. Din această cauză, Austria se declară șocată de acest eveniment.

Spațiul aerian al Austriei, încălcat de o aeronavă NATO

Țara nu face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, dar aceasta a cooperat în nenumărate rânduri cu alianță militară. Totuși, această încălcare a spațiului mililitar aerian al Austriei, care a fost descrisă drept una masivă, a făcut țara să se declare șocată.

ADVERTISEMENT

Pe o filmare se poate vedea cum avionul NATO, mai precis o aeronavă Boeing C-17 a Ungariei, zboară în spațiul aerian, deși acest lucru ar fi complet interzis.

Informațiile arată că aeronava zbura la o altitudine de 1.000 m, în ciuda faptului că aceasta avea instrucțiuni să zboare la 10.000 m înălțime. Totul s-a petrecut în apropiere de Salzburg.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Viena a declarat faptul că acest avion a fost „ca un șofer care merge pe contrasens pe o autostradă”.

Totodată, conform aceleași surse această aeronavă NATO a pus în pericol serios aviația din ziua de vineri, a informat spiegel.de.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă încălcare a spațiului aerian austriac din ultimele decenii

De altfel, aceasta este considerată fi cea mai gravă încălcare a spațiului aerian din Austria din ultimii 20 de ani. Mai mult, incidentul ar putea avea urmări diplomatice grave.

După ce avionul a fost depistat acolo, alte două aeronave austriece l-au escortat în fața spațiului aerian spre Ungaria, unde este staționată flota.

ADVERTISEMENT

Conform purtătorului de cuvânt austriac Michael Bauer, nu a mai existat o încălcare așa flagrantă a spațiului aerian, cel puțin în ultimele două decenii.

Un incident similar care a mai avut loc a fost în vara acestui an, atunci că mai multe avioane rusești au fost interceptate de avioanele britanice  Eurofighter Typhoon în timp ce executau o misiune de poliție aeriană de la baza Mihail Kogălniceanu.

Astfel, în acest incident a fost implicată chiar și țara noastră.

Mai precis, mai multe avioane de luptă rusești au intrat în Zona de Identificare a Zborului, care este, mai precis, zona spațiului aerian internațional pe care țara noastră îl controlează.

Totuși, aceste avioane rusești au părăsit acest spațiu înainte să intre în raza vizuală a aeronavelor britanice.

ADVERTISEMENT
Tags: