ADVERTISEMENT
News

O altă boală face ravagii în timpul pandemiei de COVID-19: “Oamenii vor suporta acea durere multă vreme”

Autor: Georgiana Dicu | 12.10.2020 | 10:48
O altă boală face ravagii în timpul pandemiei de COVID-19:
O altă boală face ravagii în timpul pandemiei de COVID-19

Sănătatea mintală este în lumina reflectoarelor în această perioadă de pandemie, din ce în ce mai multe persoane căutând ajutorul specialiștilor sau pur și simplu căutând informații pe internet legate de anxietate sau atacuri de panică.

ADVERTISEMENT

Două studii publicate recent abordează problema din unghiuri diferite.

O analiză Google Trends arată o creștere impresionantă a numărului de căutări legate de anxietate, atacuri de panică și tratamente pentru atacuri de panică.

Pe de altă parte, un studiu realizat de Universitatea din Leeds și Tourism Western Australia, a ajuns la concluzia că timpul petrecut privind filmulețe cu animale simpatice aduce beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea mintală, prin combaterea efectelor stresului.

ADVERTISEMENT

Sănătatea mintală, afectată de atacurile de panică pe fondul pandemiei

Psihologii au folosit datele de căutare Google pentru a examina tendințele în sănătatea mintală în timpul pandemiei COVID-19 și, pe baza acestei căutări, spun că atacurile de panică ar putea afecta milioane de persoane.

Cercetătorii au folosit Google Trends pentru a analiza o listă extinsă de termeni legați de sănătatea mintală pe care oamenii i-au căutat înainte și după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID-19 pe 11 martie 2020. Au descoperit un salt major în căutările legate de anxietate, atacuri de panică, și tratamente pentru atacuri de panică, în special tehnici la distanță și auto-tratament, în săptămânile ce au urmat declarării pandemiei.

ADVERTISEMENT

Datele ar putea oferi informații despre ceea ce ar putea fi o problemă mult mai mare, spune Michael Hoerger, profesor asistent de psihologie la Școala de Științe și Inginerie a Universității Tulane, coautor al studiului, citat de Nextgov, problemă pe care o descrie ca pe un „tsunami asupra sănătății mintale” legat de moarte subită, epuizare și șomaj.

„Analizele noastre efectuate la scurt timp după declararea pandemiei sunt doar vârful aisbergului”, spune Hoerger. „Cu timpul, ar trebui să începem să vedem un declin mai mare al sănătății mintale a societății. Acesta va include probabil mai multă depresie, PTSD, violență în comunitate, sinucidere și doliu complex. Pentru fiecare persoană care moare din cauza COVID, sunt afectați aproximativ nouă membri apropiați ai familiei, iar oamenii vor suporta acea durere mult timp.”

ADVERTISEMENT

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, stresul în timpul unui focar de boală infecțioasă poate provoca uneori următoarele efecte:

  • Frica și îngrijorarea cu privire la propria sănătate și a celor dragi, situația financiară sau locul de muncă;
  • Modificări ale modului în care ne odihnim sau ne alimentăm;
  • Dificultăți de somn sau de concentrare;
  • Agravarea problemelor cronice de sănătate;
  • Agravarea stării de sănătate mintală;
  • Consumul crescut de tutun și/sau alcool și alte substanțe.
ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut guvernelor din întreaga lume să ia în serios consecințele pandemiei asupra sănătății mintale și să asigure disponibilitatea pe scară largă a sprijinului pentru sănătatea mintală.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat OMS a publicat un ghid de autoîngrijire a sănătății mintale și chiar o carte de povești pentru copii pentru a ajuta copiii și tinerii să facă față COVID-19.

ADVERTISEMENT

Imaginile cu animale drăguțe au puterea de a calma stresul și ne fac mai productivi

Universitatea din Leeds și Tourism Western Australia au efectuat un studiu care a explorat corelația dintre ameliorarea stresului și imaginile cu animale drăguțe, iar constatările au fost destul de incredibile.

Studiul a inclus 15 elevi care se pregăteau pentru un examen, precum și patru membri ai personalului școlii care erau stresați. Li s-a cerut să se uite la imagini și să urmărească videoclipuri cu animale drăguțe, cum ar fi quokka, alias „cel mai fericit animal de pe pământ”, timp de 30 de minute.

Rezultatele au arătat că, după vizionarea videoclipurilor cu animăluțul zâmbitor, ritmul cardiac a ajuns la un nivel minim. În timp ce, în medie, scăderea a fost de 6,5%, ritmul cardiac al unui student scăzuse de la 90 BPM la 68 BPM, ceea ce înseamnă că a scăzut cu 22%.

Rezultatele au arătat, de asemenea, o scădere masivă a tensiunii arteriale, care a scăzut de la o medie 136/88 la 115/71 în timpul celor 30 de minute. Nivelurile de anxietate s-au dovedit, de asemenea, că au scăzut cu peste 35%.

După publicarea rezultatelor studiului, Singapore Airlines și Tourism Western Australia au început să ruleze „Quokka TV”, care oferă publicului stresat șansa de a se relaxa și de a viziona clipuri cu adorabilii quokka pentru binele lor mintal.

Universitatea din Leeds a început, de asemenea, să ofere studenților șansa de a viziona quokkas într-un „mediu controlat” înainte de examene.

Nu este singurul studiu referitor la beneficiile imaginilor cu animale asupra sănătății. Jessica Gall Myrick, profesor asociat de comunicații la Universitatea din Indiana, a realizat un studiu pentru a afla de ce oamenii urmăresc videoclipuri cu pisici online. Participanții la studiu au raportat că simt mai multă speranță, fericire și mulțumire, mai puțină anxietate, enervare, tristețe și vinovăție și s-au simțit mai energici după ce au privit adorabilele feline.

Mai mult decât atât, imaginile cu animale ne pot face mai buni la locul de muncă. Mai multe studii au arătat că oamenii sunt mai preciși și fac mai puține greșeli în diferite sarcini cognitive și de dexteritate după vizionarea imaginilor cu pisoi și cățeluși.

Psihologul Acacia Parks, citată de the Washington Post explică faptul că, pentru a finaliza o sarcină, avem nevoie atât de emoții pozitive, cât și de emoții negative: „Emoțiile pozitive au această capacitate adaptativă de a ne ajuta să explorăm, să ne gândim la imaginea de ansamblu și să fim creativi.”

Este greu să nu te simți cel puțin puțin vinovat de timpul petrecut vizionând pasiv videoclipuri online în loc să fii productiv. „Oamenii au această iluzie că există emoții pozitive pe care ți se permite să le ai și pe care nu ai voie să le ai”, spune Parks. Dar cercetările nu susțin teoria conform căreia satisfacția de a lucra la un proiect important și important este o emoție pozitivă „validă” și că vizionarea unui videoclip cu pisici este cumva un fel de a trișa de a lua o scurtătură spre a te simți bine, mai spune ea.

Deci, nu vă simțiți vinovați de ora pe care ați petrecut-o urmărind online clipuri cu animăluțe! Aceste imagini vă stimulează starea de spirit, va ajută sănătatea mintală și vă fac mai productivi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!