News

O altă mutație a coronavirusului îngrijorează virusologii. Cum se manifestă Centaurus, noua subvariantă a Omicron. “Este imprevizibil”

Virusologii sunt îngrijorați de apariția unei alte subvariante Omicron cu răspândire rapidă. Supranumită Centaurus, mutația câștigă rapid teren în India și a ajuns în alte zece țări.
13.07.2022 | 13:25
O alta mutatie a coronavirusului ingrijoreaza virusologii Cum se manifesta Centaurus noua subvarianta a Omicron Este imprevizibil
Subvarianta a fost detectată pentru prima dată în India Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că subvarianta, numită BA.2.75, se poate răspândi rapid și poate ocoli imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare. Nu este clar dacă ar putea provoca o boală mai gravă decât alte subvariante de Omicron, inclusiv BA.5 proeminent la nivel global.

O nouă mutație a coronavirusului îngrijorează virusologii

Subvarianta Omicron BA.2.75, supranumită „Centaurus”, a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. De atunci, BA.2.75 a fost detectată în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

ADVERTISEMENT

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, dar dovezile sunt slabe sau nu au fost încă evaluate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși cercetătorul principal al organizației, dr. Soumya Swaminathan, a spus că nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.

ADVERTISEMENT

Pe lângă creșterea sa rapidă aparentă și răspândirea geografică largă, virusologii au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care le conține BA.2.75, în raport cu BA.2, din care este probabil să fi evoluat.

„Acest lucru ar putea însemna că a avut șansa de a dezvolta un avantaj față de o descendență de virus deja de succes”, a spus dr. Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Număr îngrijorător de mutații

„Nu sunt atât mutațiile exacte, ci mai mult numărul/combinația”, a spus dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială variantă de îngrijorare în noiembrie 2021.

„Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună. Acest fapt face virusul imprevizibil. Ar putea fi următoarea subvariantă dominantă după BA.5 sau doar o variantă a unei variante, situație pe care o vom întâlni deseori în evoluția virusului.”

ADVERTISEMENT

Griffin a citat-o ​​ca pe încă un exemplu al capacității impresionante a virusului de a tolera modificări ale proteinei sale – partea pe care o folosește pentru a infecta celulele și pe care se bazează majoritatea vaccinurilor Covid.

„Anul trecut, mulți erau convinși că Delta a reprezentat un apogeu evolutiv pentru virus, dar apariția lui Omicron și creșterea vastă a variabilității și a capacității de a scăpa anticorpilor este un semn că nu putem, ca populație, să urmăm un plan asemănător gripei de a ține pasul cu ritmul evoluției virale”, a spus Griffin.

Vaccinarea, importantă pentru evitarea formelor severe de boală

În plus față de vaccinuri, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri pentru a preveni infecțiile și reinfecțiile. „Acest lucru include crearea de medii rezistente la infecții prin ventilație îmbunătățită, filtrare sau sterilizare a aerului din interior, reaprovizionarea sensibilă a testelor de flux lateral și perioade de izolare adecvate și susținute care vor reduce efectiv transmisia în curs”, a mai spus el.

Dar experții spun că vaccinurile și rapelurile sunt încă cea mai bună apărare împotriva formelor severe de Covid-19 sever.

„Unii ar putea spune: ‘Ei bine, vaccinarea și administrarea boosterelor nu au împiedicat oamenii să se infecteze’. Și, da, este adevărat”, a spus Matthew Binnicker, director de virusologie clinică la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

„Dar ceea ce am văzut este că numărul persoanelor care ajung în spital și mor a scăzut semnificativ. Pe măsură ce mai mulți oameni au fost vaccinați sau infectați în mod natural, începem să vedem că nivelurile imunității la nivel mondial cresc.”

Poate dura câteva săptămâni pentru ca virusologii să-și facă o idee dacă cel mai recent mutant Omicron poate afecta traiectoria pandemiei.

Crește numărul de cazuri Covid neraportate

În prezent, există doar aproximativ 70 de cazuri înregistrate de infecție cu subvarianta BA.2.75 la nivel mondial, potrivit lui Ulrich Elling, genetician și biolog molecular la Academia Austriacă de Științe, care se ocupă de secvențierea virusului la nivel federal în Austria.

Dar el subliniază, de asemenea, că numărul testelor a scăzut semnificativ în multe țări și, prin urmare, și secvențierea.

„Numărul estimat de cazuri neraportate este în creștere chiar acum”, a spus Elling, citat de Deutsche Welle. „Oamenii nu fac teste înainte de a pleca în vacanță pentru că sunt îngrijorați că nu ar putea merge dacă ar fi pozitivi.”

În India, noua subvariantă a reprezentat deja 23% din probele de COVID secvențiate la începutul lunii iulie de GISAID, o inițiativă științifică globală cu sediul la Munchen, care oferă acces deschis la datele genomice ale virusurilor Covid și gripei.

Creșterea rapidă a fost evidențiată de specialistul australian în vizualizare și integrare a datelor Mike Honey pe Twitter.

Cercetătorii spun că pur și simplu nu există încă suficiente informații pentru a face predicții despre dacă o infecție cu BA.2.75 ar fi mai mult sau mai puțin severă decât o infecție cu variante anterioare de coronavirus.

De fapt, cu puținele informații pe care le au, oamenii de știință nu pot decât să speculeze despre traiectoria noii subvariante.

„Se pare că ceva se îndreaptă spre noi”, a spus Elling. ”Dar încă nu există dovezi sigure.”

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână