ADVERTISEMENT
News

O altă țară UE, gata să cumpere toate dozele AstraZeneca la care a renunțat Danemarca

Autor: Adrian Baciu | 15.04.2021 | 11:45
O altă țară UE, gata să cumpere toate dozele AstraZeneca la care a renunțat Danemarca
O altă țară UE, gata să cumpere toate dozele AstraZeneca la care a renunțat Danemarca. Sursa foto: hepta.ro

O altă țară din Uniunea Europeană (UE) este dispusă să cumpere dozele de vaccin AstraZeneca deținute de Danemarca, după ce statul scandinav a anunțat că renunță la folosirea serurilor.

ADVERTISEMENT

”Suntem dispuși să cumpărăm vaccinurile AstraZeneca din Danemarca”, a declarat ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, pe contul personal de Twitter.

În ultimele săptămâni, serul produs de concernul britanico-suedez s-a aflat în centrul unor controverse pe măsură ce îngrijorările au crescut tot mai mult în legătură cu faptul că acest vaccin ar putea să determine cazuri rare şi letale de tromboze.

ADVERTISEMENT

Cehia, dispusă să cumpere dozele de AstraZeneca la care a renunțat Danemarca

După ce mai multe ţări au limitat folosirea vaccinului pentru anumite grupe de vârstă, Danemarca a mers şi mai departe de atât şi a decis să renunţe definitiv la utilizarea serului AstraZeneca.

La mijlocul acestei săptămâni, oficialii de la Copenhaga au anunțat că renunţă la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare “rare” dar “grave”. În urma acestei decizii ţara scandinavă devine prima din Europa care nu va mai utiliza acest ser.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce a aflat de această decizie radicală a scandinavilor, Cehia a anunțat, oficial, că dorește să cumpere milioanele de doze pe care nordicii nu le vor mai utiliza în campania de imunizare, scrie BBC.

Ministrul de Interne ceh Jan Hamacek a spus că l-a însărcinat pe ambasadorul ceh din Danemarca să demareze procesul de cumpărare a celor 2,4 milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca pe care danezii nu le vor mai folosi.

ADVERTISEMENT

”Căutăm vaccinuri în toată lumea. Suntem dispuși să cumpărăm AstraZeneca din Danemarca. O să am o deplasare luni la Moscova, unde vreau să negociez posibilele livrări ale Sputnik V după aprobarea acestuia de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)”, a scris oficialul ceh în mediul online.

Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid în Cehia

Campania de imunizare din Cehia este una mult mai lentă decât în alte state europene. De altfel, guvernul de la Praga a fost criticat pentru reacţia sa lentă în faţa nevoii populaţiei cehe de a se vaccina.

ADVERTISEMENT

Până miercuri, 14 aprilie, 768.250 de rezidenţi din populaţia cehă de 10,7 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19 aprobate de EMA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!