News

O amibă care atacă creierul şi provoacă moartea celor infectaţi, descoperită în apa potabilă din mai multe oraşe din SUA. Autorităţile, în alertă maximă

27.09.2020 | 15:55
O amiba care ataca creierul si provoaca moartea celor infectati descoperita in apa potabila din mai multe orase din SUA Autoritatile in alerta maxima
O amibă mâncătoare de creier amenință americanii. Foto: The New York Times
ADVERTISEMENT

Apa din zona Houston ar putea fi contaminată cu o amibă letală, care distruge creierul, anunță oficiali din domeniul sănătății din SUA.

Autoritățile din Texas au transmis cetățenilor care locuiesc în apropiere de localitatea Houstonsă nu mai bea apă de la robinet pentru că ar fi contaminată.

ADVERTISEMENT

În apă se află o amibă letală care, potrivit oameniilor de știință, distruge creierul ființelor atunci când intră în organism.

Americanii sunt amenințați de o amibă ucigașă care a infestat apele din Houston

Naegleria fowleri (cunoscută colocvial și ca „amiba care mănâncă creierul”) este o specie de amibă termofilă din genul Naegleria, încrengătura Percolozoa. Este o specie liberă, care se hrănește cu bacterii, dar poate fi și patogenă, cauzând boala numită meningoencefalită primară amibiană. Acest microorganism este întâlnit în ape dulci: în lacuri, râuri și ape termale. A fost descoperită în 1965 și a fost identificată pentru prima dată în Australia.

ADVERTISEMENT

AMÍBĂ, amibe, s. f. Animal protozoar (microscopic), cu corpul lipsit de membrană, format dintr-o masă de protoplasmă, cu unul sau mai multe nuclee și care se mișcă cu ajutorul pseudopodelor (Amoeba). – Din fr. amibe.

Localitățile avertizate să nu bea apă de la robinet sunt Lake Jackson, Freeport, Angleton, Brazoria, Richwood, Oyster Creek, Clute și Rosenberg. În aceste comunități locuiesc aproximativ 120.000 de oameni, conform USA Today.

ADVERTISEMENT

Afectate mai sunt închisorile Clemens și Wayne Scott, unde există 2.345 de deținuți și 655 de angajați, dar și fabrica Dow Chemical din Freeport, unde lucrează 4.200 de oameni.

Avertismentul va rămâne în vigoare până când compania Brazosport, cea care e responsabilă de calitatea apei în zonă, va curăța apa la perfecțiune. Din păcate, specialiștii nu pot estima cât va dura până se va întâmpla acest lucru.

ADVERTISEMENT

Oamenii riscă decesul și dacă fac baie în apele contaminate, cum e și cazul unui bărbat din Carolina de Nord care a înotat într-un lac și a fost infectat cu această amibă ucigașă. Naegleria fowleri intră pe nas și ajunge în creier, unde produce daune fatale.

Nu este pentru prima dată când SUA se confruntă cu o astfel de problemă sanitară. În 2011 și 2013 mai mulți oameni din Louisiana au murit după ce au băut astfel de apă contaminată, însă aceeași problemă au avut-o și oamenii din Arizona în 2003, sau locuitorii din Australia în 1970.

ADVERTISEMENT
Tags: