News

O armă inedită împotriva Covid-19. Banala gumă de mestecat ar putea opri răspândirea virusului

O gumă de mestecat conține o proteină specială care reduce încărcătura virală din salivă și împiedica răspândirea Covid-19. Această proteină se leagă și neutralizează coronavirusul.
10.12.2021 | 19:28
O arma inedita impotriva Covid19 Banala guma de mestecat ar putea opri raspandirea virusului
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 i-a obligat pe oamenii de știință să găsească metode noi și eficiente de a limita răspândirea coronavirusului. Un proiect la care a lucrat o echipă de cercetători americani a dus la identificarea unei soluții inedite: guma de mestecat.

Un studiu din jurnalul de specialitate Molecular Therapy descrie beneficiile unei gume de mestecat care conține o proteină de origine vegetală în cazul Covid-19.  Aceasta poate reduce încărcătura virală din saliva care iese din gura noastră atunci când strănutăm sau tușim, notează Health Europa.

ADVERTISEMENT

“SARS-CoV-2 se dezvoltă în glandele salivare și știm că atunci când cineva infectat strănută, tușește sau vorbește, o parte din acele particule virale pot fi expulzate și pot ajunge la cei din jur. Această gumă oferă o oportunitate de a neutraliza virusul în salivă, oferindu-ne o modalitate simplă de a reduce eventual o sursă de transmitere a Covid”, explică Henry Daniel, cel care a coordonat proiectul și profesor al Şcolii de Medicină din cadrul Universității Pennsylvania.

Deși vaccinarea a redus considerabil numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza Covid-19, aceasta nu a oprit și transmiterea virusului de la persoană la persoană. În plus, administrarea serurilor nu elimină complet posibilitatea ca o persoană să fie infectată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, după cum sugerează unele studii, persoanele care au o schemă de vaccinare completă pot purta încărcături virale similare persoanelor nevaccinate.

Munca cercetătorilor a început înaintea pandemiei

Echipa condusă de dr. Daniell a studiat proprietățile enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) cu mult înaintea pandemiei. Cercetătorii testau dacă această poate fi folosită pentru a trata hipertensiunea arterială.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au produs această proteină folosind un sistem de producție brevetat pe bază de plante. În mod surprinzător, munca lor se dovedește extrem de utilă în contextul Covid-19 și asta deoarece receptorul ACE2 al celulelor umane se leagă de proteina spike a coronavirusului.

O serie de experimente au dovedit că injecțiile cu ACE2 au potențialul de a reduce încărcătura virală în pacienților care prezintă forme severe ale Covid-19.

ADVERTISEMENT

O coincidență fericită

În paralel cu proiectul în care cercetătorii testau proteina ACE2, o echipă de oameni de știință lucra la o gumă de mestecat cu proteine speciale care ar putea să împiedice formarea plăcii dentare.

Din colaborarea celor două echipe a rezultat o gumă de mestecat cu ACE2 care poate neutraliza încărcătura virală a coronavirusului.  Pentru a testa eficiența acestui produs, cercetătorii au colabora cu dr. Ronald Collman, specialist al Universității Pennsylvania care a colectat mostre de la persoanele care au suferit de Covid de la începutul pandemiei.

“Henry m-a contactat și m-a întrebat dacă avem mostre pentru a-și testa abordarea, ce fel de probe ar fi potrivite pentru a testa și dacă am putea valida intern nivelul virusului SARS-CoV-2 din probele de salivă. Asta a dus la o colaborare între școli, bazată pe studiile noastre asupra microbiomului”, explică dr. Collman.

Din fericire, testele realizate de către cercetători au arătat că această gumă reușește să ofere rezultate promițătoare în ceea ce privește limitarea încărcăturii virale. În prezent, oamenii de știință vor să primească aprobările pentru a testa guma și pe oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: