News

O asistentă medicală de la Filiași, testată pozitiv după 18 zile de izolare. Primarul cere schimbarea protocolului

09.04.2020 | 11:44
O asistenta medicala de la Filiasi testata pozitiv dupa 18 zile de izolare Primarul cere schimbarea protocolului
ADVERTISEMENT

O asistentă medicală de la Spitalul din Filiași a fost testată pozitiv după 18 zile de izolare, iar primarul din localitate le cere autorităților să schimbe protocolul în ceea ce privește testele.

O asistentă medicală de la Filiași, testată pozitiv după 18 zile de izolare

După ce la Filiaşi s-a înregistrat primul caz cu COVID-19, iar pacientul a fost primul decedat din România, s-a luat măsura ca 23 de cadre medicale să intre în izolare şi Unitatea de Primiri Urgenţe să se închidă.

ADVERTISEMENT

După acest incident, primarul Costeluș Ilie a dispus achiziționarea a 40 de teste rapide: ”Ne-am gândit să încercăm să ţinem situaţia sub control. Chiar dacă la noi nu sunt acceptate de Minister, ştim că în alte ţări sunt acceptate şi noi ne-am gândit că e bine ca înainte de a intra în tură, cadrele medicale să se testeze”.

Conform Adevărul, deși majoritatea cadrelor medicale nu au avut probleme, la o asistentă medicală care a stat timp de 18 zile în izolare testul rapid a ieșit pozitiv, iar panica s-a instalat la spitalul din Filiași.

ADVERTISEMENT

”A fost nevoie să insistăm, să ne certăm, să implorăm ca să o ia la spital”

”Toată lumea a intrat în panică, mai ales că doamna fusese acasă, izolată nu 14, ci 18 zile. A stat până când s-a redeschis Urgenţa. Dacă nu făcea testul rapid puteau muri pacienţi pentru că nimeni nu ştia că un cadru medical este infectat chiar şi după izolare”, a spus primarul.

”De la DSP Dolj ni s-a spus că doamna asistentă nu poate fi luată la spital să i se facă testul PSR pentru că este asimptomatică şi testul rapid nu are nicio relevanţă, nu se ia în calcul. A fost nevoie să insistăm, să ne certăm, să implorăm ca să o ia la spital”, au declarat surse din interiorul spitalului.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, asistenta a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova unde a şi fost testată, iar rezultatul venit după două zile a fost pozitiv.

”Ceea ce s-a întâmplat la Filiaşi, nu trebuie ignorat. Cred că Ministerul Sănătăţii ar trebuisă schimbe protocolul şi să accepte aceste teste rapide pentru a preveni orice nenorocire”, a concluzionat primarul Costeluş Ilie.

ADVERTISEMENT

Procurorii din Filiaşi au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor după ce, în perioada 15-19 martie, mai mulţi membri din conducerea spitalului şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu în mod defectuos.

ADVERTISEMENT