News

S-a terminat evacuarea persoanelor izolate la cabana Capra. Turiștii au coborât de pe munte însoțiți de salvatori. Arafat: „Și-au pus viaţa lor în pericol” Update

O avalanșă de mari dimensiuni s-a produs sâmbătă noapte în Munții Făgăraș, valul de zăpadă lovind Cabana Capra, unde se aflau circa 40 de turiști
05.02.2023 | 19:59
Sa terminat evacuarea persoanelor izolate la cabana Capra Turistii au coborat de pe munte insotiti de salvatori Arafat Siau pus viata lor in pericol Update
Cabana Capra, lovită de avalanșă. Sursa foto: Facebook/ Avalanșe în Carpați
ADVERTISEMENT
05-02-2023
18:00

Persoanele blocate de avalanșă au fost evacuate

Cele 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra au fost evacuate, în siguranță, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

05-02-2023
15:51

A început evacuarea persoanelor izolate la cabana Capra

Duminică după-amiază echipele de intervenţie au început evacuarea celor 50 de turiști și 10 angajați ai cabanei Capra, afectată de avalanșa puternică de sâmbătă noaptea.

Până la ora 15.00 un prim grup de 17 persoane, dintre care trei copii, coborâseră deja până la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde pot urca autovehiculele. Acolo au fost preluați de un autocar, dar și de rudele venite cu propriile mașini. 

Un alt grup format din 40 de turişti şi un angajat al cabanei era deja în coborâre spre același punct de întâlnire.

Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a declarat că avalanșa a avut o lungime de doi kilometri, distanţa din punctul din care se presupune că a pornit şi până unde s-a oprit. „Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, a declarat acesta, citat de News.ro.

La acțiunea de evacuare au luat parte 18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, 6 militari veniţi de la Inspectoratele Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea, 6 salvatori montani, 10 poliţişti şi 3 jandarmi montani. 

Într-o intervenție la postul Digi24, Raed Arafat a susținut că, dacă drumul de acces la cabană era închis, atunci turiștii și-au pus atât viața lor în pericol cât și pe cea a salvatorilor.

„Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a subliniat că nu este exclus riscul producerii de noi avalanșe în zonă.

05-02-2023
12:21

Circa 60 de persoane, blocate la cabana lovită de avalanșă

Circa 60 de persoane, dintre care 14 copii, sunt blocate la cabana Capra din Munții Făgărașului după avalanșa puternică de noaptea trecută.

Autoritățile încearcă încă de dimineață să ajungă la aceștia, însă salvamontiștii au precizat că oamenii nu se află în niciun pericol, având încă încălzire la cabană.

“Nu sunt în niciun fel de pericol. Cabana are încălzire, are tot ce-i trebuie. Este un hotel, nu este o căsuță. O să trebuiască să aștepte să putem să-i să ajungem la ei cu utilaje. O să dureze câteva ore”, a declarat Ion Sănduloiu, Salvamont Argeș.

Cabana Capra, aflată la o altitudine de 1.600 de metri, în apropierea Transfăgărășanului, a suferit numeroase pagube, zăpada pătrunzând în unele camere, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Avalanșă de mari dimensiuni în Munții Făgăraș

Circa 40-50 de persoane, turiști și personal, se aflau în Cabana Capra sâmbătă noaptea, atunci când o avalanșă de mari dimensiuni a lovit pensiunea, producând importante pagube materiale. Informația a fost transmisă public de ONG-ul „Avalanșe în Carpați”, organizație care monitorizează fenomenul avalanșelor și care a publicat mai multe fotografii de la locul incidentului.

ADVERTISEMENT

„O avalanșă de mari dimensiuni a lovit Cabana Capra si parcarea din fața cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum și mai multe mașini avariate. Avalanșa a curs pe vâlcelul ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor), în aceasta seara, 4 feb 2023”, se arată în postarea ONG-ului.

Șeful Salvamont a declarat, într-o intervenție televizată, că la cabană se aflau în jur de 40-50 de persoane, turiști și personal și că valul de zăpadă a îngropat mașinile și a pătruns în unele camere.

ADVERTISEMENT

Din fericire nimeni nu a fost rănit, iar oamenii au refuzat evacuarea. ISU Argeș a transmis că nu a existat o solicitare de intervenție în urma acestui incident.

Din filmările postate pe rețelele de socializare se poate observa cum mașinile sunt complet acoperite de valul de zăpadă care a lovit cabana.

ADVERTISEMENT

Risc crescut de avalanșe

Potrivit organizației Avalanșe în Carpați, în urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanșă este ridicat în toata zona de gol alpin a Munților Făgăraș.

„De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătură Balii). Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei.

ADVERTISEMENT

Cum ninsorile și vântul continuă, este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, a mai transmis organizația, care a publicat și mai multe fotografii cu cabana avariată.

Un buletin meteorologic, emis vineri seara, anunța existența unui risc mare de avalanșe, până duminică seara, în Munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi. Riscul era cotat la gradul patru din cinci posibil.

ADVERTISEMENT
Tags: