News

O bacterie foarte periculoasă, depistată în SUA. Boala pe care o provoacă a ajuns să fie endemică în sudul țării

Americanii se confruntă cu melioidoza, boală care poate fi fatală. Avertisment pentru populația din sudul țării, în special pentru acei oameni care sunt vulnerabili la infectare.
28.07.2022 | 13:07
O bacterie foarte periculoasa depistata in SUA Boala pe care o provoaca a ajuns sa fie endemica in sudul tarii
Boala rară care afectează sudul Americii. Foto: npr.org.
ADVERTISEMENT

Bacteria care cauzează melioidoza, o boală extrem de rară și gravă, a fost identificată în mai multe locuri din sudul Statelor Unite ale Americii.

O boală extrem de rară, depistată în SUA

Potrivit specialiștilor, bacteriile care cauzează melioidoza sunt endemice în anumite părți ale Coastei Golfului Mississippi.

ADVERTISEMENT

Bacteria care provoacă o boală rară și gravă numită melioidoză a fost detectată în probe de apă și sol din Mississippi, au anunțat miercuri Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Burkholderia pseudomallei a fost găsită în regiunea Coastei Golfului din Mississippi, prima detectare a bacteriilor în mediu din SUA, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

”Nu este clar cât timp bacteria a fost în mediu înainte de 2020 sau cât de răspândită este bacteria în Statele Unite continentale; modelarea sugerează că condițiile de mediu găsite în statele de pe coasta Golfului sunt favorabile creșterii B. pseudomallei”, a transmis CDC.

Agenția a cerut furnizorilor de servicii medicale din întreaga țară să ia în considerare melioidoza ca un posibil diagnostic atunci când oamenii au simptome, „deoarece melioidoza este acum considerată a fi endemică la nivel local în zonele din regiunea Coastei Golfului din Mississippi”.

ADVERTISEMENT

Simptomele melioidozei sun variate, dar pot include febră, durere sau umflături, ulcere, tuse, dureri în piept, dificultăți de respirație, scădere în greutate, dureri musculare sau articulare, dezorientare, dureri de cap și convulsii. Acestea pot evolua spre afecțiuni precum pneumonie, abcese și infecții ale sângelui. Boala e mortală în 10% până la 50% din cazuri.

B. pseudomallei se găsește de obicei în regiunile tropicale, iar cazurile din SUA sunt de obicei strâns legate de călătorii. CDC spune că o medie de 12 cazuri sunt raportate agenției în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Riscul pentru populația generală din SUA ”continuă să fie foarte scăzut”, a spus agenția într-un comunicat de presă și există puține cazuri documentate de transmitere de la persoană la persoană.

Oamenii care locuiesc sau vizitează coasta Mississippi, în special cei cu anumite afecțiuni cronice, sunt îndemnați să protejeze rănile deschise, tăieturile sau arsurile cu bandaje impermeabile; să evitate contactul cu solul sau apa noroioasă; să nu bea apă din fântâni puțin adânci, lacuri, râuri, iazuri.

”Melioidoza este o patologie infecțioasă cauzată de bacteria saprofită gram-negativă Burkholderia pseudomallei, cel mai des întâlnită în sudul Asiei și în nordul Australiei. Aceasta poate apărea atât la oameni, cât și la animale și are potențial epidemic. Riscul mortalității în cadrul infecției este destul de ridicat, aproximativ 50%, generând în medie 89.000 de decese anual”, potrivit RoMedic.

ADVERTISEMENT
Tags: