Conform autorităților din Marea Britanie, trei dintre victime sunt minori. Unele surse vorbesc despre 13 morți și mulți alți oameni în stare foarte gravă. Ambarcațiunea s-ar fi ”dislocat” în largul Boulogne-sur-Mer, conform Prefecturii.
O operațiune de salvare a fost declanșată imediat, astfel că aproximativ 50 de oameni au fost duși la țărm. Cu toate acestea, mulți dintre ”salvați” sunt în stare gravă. Autoritățile au transmis că nava închiriată de statul francez, Minck, a observat ambarcațiunea aflată în dificultate și i-a sărit în ajutor.
Locotenentul de vas Etienne Baggio spune că barca s-a rupt în bucăți din cauza valurilor, astfel că la fața locului au fost trimise echipe de salvatori. Acest naufragiu este considerat cel mai ”sângeros” din ultima perioadă. În 2024, aproximativ 25 de oameni au murit încercând să traverseze Canalul Mânecii.
Cu toate acestea, situația nu este nici pe departe la fel de gravă precum cea din Marea Mediterană, acolo unde sute de migranți mor anual. Cel mai recent exemplu este cel din 2023, când aproximativ 600 de oameni au murit după ce nava care-i transporta ilegal s-a scufundat.
Oficial, 82 de oameni și-au pierdut viața, ia 500 au fost dați dispăruți, printre care 209 din Pakistan. Vaporul de pescuit plecase din portul libian Tobruk și s-a răsturnat în ape adânci, la 80 de kilometri de Pylos, coasta sudică a Greciei.
La bord s-ar fi aflat până la 100 de copii, iar majoritatea dintre aceștia au murit. Autoritățile din Grecia au fost atunci acuzate că nu au intervenit al timp pentru a-i salva pe migranți, însă grecii s-au apărat și au spus că migranții au refuzat ajutorul.
La fața locului au fost trimise imediat o fregată a marinei, trei elicoptere și mai multe nave care au inspectat toată zona la vest de coasta Peleponezului. 11 persoane au fost atunci arestate, majoritatea egipteni, fiind acuzate de trafic de persoane.
Ambarcațiunea s-ar fi îndreptat spre Italia în momentul în care s-a scufundat. În imaginile de atunci se vedeau punține pline de oameni, de altfel ticsite până la refuz. Cel mai probabil oamenii au plătit bani grei pentru a ajunge la destinație, o decizie care i-a costat viața.
”Supraviețuitorii ne-au spus că erau copii în cala navei. Copii şi femei. Unul mi-a spus despre 100 de copii, celălalt despre 50, aşa că nu ştiu care este adevărul, dar sunt mulţi”, a declarat doctorul Manolis Makaris, șef al secției de cardiologie. Majoritatea persoanelor salvate au fost sirieni (47), egipteni (43), precum și 12 paistanezi și 2 palestinieni.