News

O biserică ridicată ilegal urmează să fie demolată. ÎPS Teodosie: ”Vor muri în chinuri groaznice”

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit vineri la biserica ridicată fără autorizație în Constanța și a subliniat că nu poate fi demolată, chiar dacă există o decizie a instanței în acest sens.
10.06.2022 | 20:18
O biserica ridicata ilegal urmeaza sa fie demolata IPS Teodosie Vor muri in chinuri groaznice
ÎPS Teodosie a reamintit astfel de sfârșitul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, care au fost de acord cu demolarea unor biserici. Foto: hepta.com, facebook.com/arhiepiscopiatomisului.ro - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie a punctat că aceia care vor demola biserica ”vor muri în chinuri groaznice”, așa cum s-a întâmplat și în trecut în cazuri similare. De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că va continua lupta în justiție pentru a împiedica demolarea bisericii.

Pază cu preoți și credincioși la biserică

Pentru a fi sigur că nu se ajunge la aplicarea deciziei judecătorești, ÎPS Teodosie a precizat că preoții și credincioșii vor păzi prin rotație acel lăcaș. Mai mult, ierarhul a declarat că i-a adresat o solicitare și prim-ministrului Nicolae Ciucă, pe care l-a rugat să îl ajute în această chestiune.

ADVERTISEMENT

La fața locului au fost vineri zeci de credincioși iritați de posibilitatea ca biserica să fie demolată, în urma deciziei instanței. Câțiva constănțeni din acea zonă au promis că vor păzi biserica pentru a se asigura că nu va fi demolată.

Pentru a fi și mai convingător, Arhiepiscopul Tomisului a subliniat că mai bine moare decât să fie distrusă biserica. ”După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica?

ADVERTISEMENT

E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a spus ÎPS Teodosie.

Acuzații pentru primarul Constanței

În continuarea mesajului său, acesta l-a criticat pe primarul Constanței, Vergil Chițac, fost ofițer de marină. Totodată, ierarhul a lansat critici și la adresa conducerii PNL, cărora le-a reamintit cum priveau fondatorii formațiunii problemele legate de biserică.

ADVERTISEMENT

Iată, înaintaşii domnului primar au fost marii Brătieni, care au apărat Biserica. Ce urmaş este domnul Vergil care vrea să se dărâme biserica? Azi era ziua hotărâtă să se dărâme. Nu se va dărâma, aici vom sta.

Voi programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi şi noapte şi nu se va dărâma peste ei. Nici Poliţia nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu. Să se teamă toţi cei ce cred că Dumnezeu este slab sau nu există,

ADVERTISEMENT

Dumnezeu este Atotputernic şi vă aşteaptă pe toţi la căinţă. Întoarceţi-vă cei lepădaţi, veniţi la Dumnezeu, că vă iartă”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Cine îl conduce pe Vergil Chițac?

Edilul Constanței a fost vizat în continuare de tirul Arhiepiscopul Tomisului, care a precizat că nu renunță la lupta în justiție și va contesta decizia de demolare: ”Vreau să vină domnul Chiţac şi cei din jurul său, că alţii îl sfătuiesc… Am auzit aseară că o femeie îl conduce, city manager…

Păcat! Un general se lasă condus de alţii. Am fost şi am şi deschis cursurile universitare. Ziceam că are credinţă. Mama lui e foarte credincioasă. Cândva mi-a dat de înţeles că nu prea are credinţă. Eu sper să îi vină credinţa şi mă îndrept şi către acei judecători care au dat sentinţa de demolare a unei biserici.

Voi face demersuri. De 20 de ani este această clădire, putem lua uzucapiune că 20 de ani s-a slujit aici, cum să desfiinţezi un altar, este un sacrilegiu, nu putem să desfiinţăm un altar de 20 de ani, câte slujbe s-au făcut.

(…) Acum ca să nu îndemne Satana pe ştiu eu cine să înceapă să atace biserica, vom pune paza creştinilor aici şi câte un preot sau doi să stea de strajă aici, vom face zi şi noapte până când se vor împlini formele că aici trebuie să rămână biserica.”

Încă o problemă pe agenda lui Nicolae Ciucă

La un moment dat, atenția ierarhului s-a mutat spre Nicolae Ciucă, despre care a spus că este un om credincios și speră că va găsi o soluție pentru lăcașul vizat de demolare:

”Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să-L lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Rog pe bunul Dumnezeu să dea tututor gândul cel bun şi îl rog cu milă şi cu dragoste pe bunul Dumnezeu pentru domnul Vergil, pentru ceilalţi din Consiliul Local, pentru toţi sfătuitorii care nu îi vor binele, ce îl sfătuiesc să fie satrap şi crud.

Orice credincios trebuie să se roage. Apelez şi la prim-ministru, un om credincios, să-i ceară socoteală, că prim-ministrul este un general şi un om credincios.  I-am scris şi un mesaj să fie general şi al lui Hristos, nu numai general aici peste oameni. Să fie general în sensul bun al cuvântului, să aducă generozitatea pentru creştini, să aibă lăcaşuri sfinte.

Să ne ajute bunul Dumnezeu şi îl rog pe bunul Dumnezeu să nu îi socotească păcatul acesta al îndărătniciei. Vom pune pe rol din nou această cauză. O biserică în care s-a slujit 20 de ani nu poate fi demolată. Se dobândeşte uzucapiune pentru o clădire oarecare, dar pentru o biserică?”

Decizia definitivă a fost dată în decembrie 2021

Amintim că în decembrie 2021, judecătorii au decis că biserica ridicată fără autorizaţie va fi demolată. A fost o decizie definitivă, iar mai departe, Primăria Constanţa trebuia să demoleze ”biserica de pe trotuar” în 90 de zile de la pronunțarea deciziei.

Asta trebuia să se întâmple la 14 martie, dar termenul a mai fost prelungit câteva luni. La acea vreme, Arhiepiscopia Tomisului anunţa atunci că discuta cu reprezentanții Primăriei Constanța pentru găsirea unei soluţii.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului menţionau că nici municipalitatea ”nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare”. În februarie, Vergil Chiţac a transmis o scrisoare deschisă în care spunea că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce ”la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.

 

ADVERTISEMENT