News

O boală autoimună, tot mai des întâlnită în rândul copiilor. Medicii sunt îngrijorați: „Cazurile sunt într-o creștere impresionantă”

Medicii pediatri trag un semnal de alarmă. Există tot mai multe cazuri de tiroidită printre copii. Problemele încep încă de la 9-10 ani, în perioada de pubertate timpurie
10.02.2025 | 12:10
O boala autoimuna tot mai des intalnita in randul copiilor Medicii sunt ingrijorati Cazurile sunt intro crestere impresionanta
Problemele la tiroidă, tot mai frecvente printre copii. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Medicii vorbesc despre cazurile, care sunt tot mai numeroase, de tiroidită la copii. Care sunt motivele pentru creșterea cazurilor și care sunt primele semne care pot arăta că există o problemă.

Tot mai multe cazuri de copii diagnosticați cu tiroidite

Dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului ( INSMC), doctorand şi asistent universitar în cadrul Facultăţii De Medicină UMF Carol Davila, a vorbit despre problemele cu tiroida, în cazul copiilor, pentru news.ro.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat faptul că a crescut numărul copiilor diagnosticați cu tiroidite. Tot mai des, se identifică nu numai forme de Hashimoto, ci și forme de hipotiroidism, hipertiroidism.

„Patologiile autoimune şi mai exact tiroiditele, pentru că ele sunt cele pe care le identificăm cel mai frecvent, ca endocrinologi pediatri, sunt într-o creştere impresionantă în momentul de faţă.

ADVERTISEMENT

Când mă refer la tiroidite, nu mă refer doar la tiroidita autoimună sau Hashimoto sau cea care este însoţită de cele mai multe ori de hipotiroidism, cât şi la boala Graves care este exact opusul, cel mai frecvent întâlnită patologie hipertiroidiană”, a declarat medicul Bogdan Pascu, pentru sursa menționată.

Care sunt motivele pentru care se declanșează aceste afecțiuni

Medicul susține că numărul de cazuri este tot mai mare și datorită conștientizării. Adulții sunt tot mai atenți la copii și aleg să-i ducă la medic pentru investigații suplimentare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, stilul de viață al celor mici poate influența evoluția sau apariția acestor probleme de sănătate. Stresul, un factor extrem de important, poate declanșa apariția afecțiunilor.

ADVERTISEMENT

„Creşterea aceasta cel mai probabil se datorează o dată gradului crescut de conştientizare în populaţie în momentul de faţă şi numărului în creştere de utilizare a analizelor medicale.

Copiii sunt mult mai atent supravegheaţi de medicii de familie, medicii pediatri, creşterea gradului de conştientizare inclusiv în familie, pentru că mulţi dintre ei sunt copii ai căror părinţi au patologie autoimună şi părintele a cerut expres să fie verificată şi funcţia tiroidiană.

Însă pe lângă aceasta cred că stresul care există în momentul de faţă în viaţa copiilor, pe care noi adulţii îl percepem totuşi diferit şi nu întotdeauna îl putem conştientiza ca un stres real, dar pentru ei situaţiile sunt diferite, pare să fie un factor extrem de important”, a mai susținut Dr. Pascu.

Mai mult decât atât, medicul a observat faptul că funcția tiroidiană se modifică în perioada august-septembrie, atunci când începe un nou an școlar. De asemenea, în unele zile, 40-50% dintre pacienți se prezintă cu această problemă. În același timp, acesta susține că și alimentația este un factor important

„Toţi ne dăm seama că atunci este perioada de trecere de la vacanţă la şcoală şi probabil că trecerea aceasta de la un mediu mai relaxat din timpul vacanţei la un mediu în care lucrurile sunt însoţite de o presiune asupra copilului, că e vorba de şcoală în sine sau că e vorba de situaţiile de la şcoală pe care poate unii copii nu le pot gestiona la fel de uşor, produce practic un dezechilibru.

Nu înseamnă că este triggerul patologiei autoimune neapărat, dar pare să fie triggerul care determină dezechilibrarea unei patologii autoimune. Mulţi dintre ei aveau boală autoimună de tip tiroidită, dar îşi menţineau funcţia tiroidiană constantă sau în limitele normale. De cele mai multe ori observ o decompensare practic a tiroiditei.

Am avut săptămânile acestea o incidenţă foarte foarte mare, au fost zile în care am avut din numărul prezentărilor chiar şi 30 până la 50%. Este o creştere importantă a acestei patologii în populaţia pediatrică, bineînţeles că nu se poate explica doar prin stres şi prin gradul de conştientizare în rândul părinţilor”, a mai spus medicul, conform sursei citate.

Care sunt primele simptome

În cazul celor mici, simptomele nu sunt vizibile. Unii părinți aleg să le efectueze copiilor un set de analize, luând în considerare istoricul familial, mai ales în cazurile în care și alți membri au avut probleme de acest tip.

În același timp, stările de somnolență, lipsa de putere, scăderea performanței școlare poate fi un semn de hipotiroidism. Palpitațiile, scăderea în greutate și insomniile pot duce spre hipertiroism.

„Simptomatologia este foarte cameleonică, mai ales în cazul copiilor. Foarte mulţi dintre ei au funcţia tiroidiană perfect normală şi atunci este cumva lipsită de simptomatologie şi în primă fază cel mai frecvent părintele sau medicul de familie, ştiind istoricul familial al copilului, face un set de analize în care incude, pe lângă tsh şi unul din anticorpi, cel mai frecvent ATPO-ul, anticorpii antiperoxidaza.

După pozitivarea acestui ATPO mai departe ar trebui o evaluare a unui medic endocrinolog pediatru care să monitorizeze, poate să fie un titru mic iniţial şi care poate fi apoi în creştere.

Tot medicul endocrinolog face şi o ecografie tiroidiană ca să vedem cum arată tiroida la nivelul diagnosticului. Cazurile mai severe sunt însoţite de simptomatologia caracteristică, de hipotiroidism sau de hipertiroidism, copilul în cazul hipotiroidismului este într-o stare de lentoare, mai lipsit de putere, mai somnolent, nu mai performează aşa bine la şcoală, în cazul hipertiroismului copilul este tahicardic, are palpitaţii, nu poate să doarmă noaptea, începe să piardă în greutate”, a mai explicat medicul pentru News.ro.