News

O boală contagioasă face ravagii printre copii. Care sunt riscurile şi cum o recunoaştem

Izolarea din pandemie îşi arată acum efectele asupra organismului. Medicii se confruntă cu un număr nebişnuit de mare de cazuri de viroze, printre copii.
25.03.2023 | 12:07
O boala contagioasa face ravagii printre copii Care sunt riscurile si cum o recunoastem
Scarlatina este o boală contagioasă care are printre simptome febra ridicată
ADVERTISEMENT

Tot mai multe şcoli şi grădiniţe se confruntă cu o înmulţire a cazurilor de viroze prin copii şi îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi la cele mai mici semne care ar arăta că fiul sau fiica lor ar fi infectaţi şi să ia toate măsurile pentru a-i proteja, îngriji şi izola de alte grupuri de copii.

90% din cazurile de scarlatină apar la copiii sub 14 ani

Valul de viroze a umplut cu copii camerele de gardă ale spitalelor din întreaga ţară, experţii vorbind deja despre o epidemie de scarlatină în şcoli şi grădiniţe. Boala este specifică acelor copii cu vârste de la 5 și până la 14 ani, dar sunt situații când ea poate fi transmis şi la adulți.

ADVERTISEMENT

Medicii explică explozia de cazuri de scarlatină din această primăvară prin faptul că, în timpul pandemiei de coronavirus, majoritatea copiilor din țară au avut puține contacte între ei, dat fiind că grădinițele și școlile au fost închise.

Instruirea s-a desfășurat în principal online şi, ca urmare, procesul natural de schimb de virusuri a fost întrerupt. Copiii s-au îmbolnăvit mult mai puțin în acea perioadă, mai afirmă medici, dar în același timp organimul lor “a uitat” cum să se apere.

ADVERTISEMENT

Medicii specialişti în bolile infecțioase atrag atenţia asupra pericolul scarlatinei și îi sfătuiesc pe părinţi cum să recunoască boala, în condiţiile în care 90% dintre cazuri se înregistrează la copiii cu vârsta sub 14 ani. Boala se transmite prin aer şi nu există vaccin pentru ea.

Scarlatina este o boală bacteriană acută, care se caracterizează prin febră mare, erupții cutanate și dureri în gât. Agentul cauzal este streptococul beta-hemolitic. Este o boală destul de gravă care necesită tratament antibiotic adecvat și în timp util.

ADVERTISEMENT

Părinții sunt sfătuiţi, dacă văd anumite semne, cum ar fi apariția unor bubițe roșii la nivelul pielii, iar copilul face febră și dacă are inflamație cu durere la nivelul gâtului, să meargă neapărat la medic și să nu administreze medicamente acasă.

În cazul scarlatinei, agentul care o transmite este o bacterie, nu un virus, astfel încât infecția are loc prin contact apropiat. Un pacient cu scarlatină trebuie izolat și trebuie să mănânce din vase şi cu tacâmuri separate. Acest lucru va ajuta la evitarea infectării altor membri ai familiei.

ADVERTISEMENT

Principalele metode de prevenire sunt spălarea frecventă a mâinilor, ventilarea încăperilor și purtarea măștilor medicale de protecţie.

Cu un tratament la timp și în absența complicațiilor, pacientul se recuperează în aproximativ 14-15 zile. Dacă apare o nouă infecţie cu agentul patogen, probabilitatea unei boli grave este mult mai mică. De regulă, scarlatina este boălă pe care o persoană o face doar o dată în viață.

ADVERTISEMENT