News

O boală genetică rară ar putea fi soluția împotriva coronavirusului. Cercetătorii au făcut descoperirea momentului

24.04.2020 | 08:02
O boala genetica rara ar putea fi solutia impotriva coronavirusului Cercetatorii au facut descoperirea momentului
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători francezi a descoperit că organismul pacienților cu forme severe de coronavirus reacționează asemănător unei boli genetice rare. Oamenii de știință de la Institutul de Boli Genetice din Franţa sunt de părere că SAVI ar putea fi soluția salvatoare împotriva COVID-19.

Asemănările dintre COVID-19 și SAVI, soluția momentului în lupta cu coronavirusul

Specialiştii de la Institutul de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa au ajuns la concluzia că doar 5% dintre persoanele infectate cu noul tip de coronavirus dezvoltă forme grave ale bolii, motiv pentru care sunt internați la terapie intensivă. În plus, oamenii de știință au descoperit că reacția imunitară numită „furtună de citokine” ar putea fi răspunsul la acest virus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cercetătorii au mai aflat că această reacție este asemănătoare cu cea întâlnită la persoanele diagnosticate cu una dintre cele mai rare boli genetice, SAVI – vasculopatie infantilă asociată cu gene stimulatoare de interferon (STING). Prin urmare, această asociere ar putea fi soluția momentului în ceea ce privește rezolvarea crizei COVID-19.

Ce au în comun cele două boli și care sunt simptomele SAVI

„Pacienții cu SAVI prezintă o mutație activatoare în gena STING, care are ca efect producerea excesivă de interferon (IFN) și de citokine inflamatorii precum IL-6”, a explicat unul dintre cercetătorii de la Institutul Bolilor Genetice din Franța, Frédéric Rieux-Laucat, relatează libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, mutaţia duce la o infiltrare a celulelor imunitare, inclusiv a Limfocitelor B, în plămâni, imitând cumva o infecție virală respiratorie constantă.

În mod clinic, această boală se caracterizează prin leziuni pulmonare și/sau cutanate, cu aspect similar degerăturilor sau, în forme extreme, cu cangrenarea extremităților”, a completat acesta.

ADVERTISEMENT

Concret, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste leziuni pulmonare care seamănă cu niște degerături pot apărea și în cazul pacienților diagnosticați cu noul tip de coronavirus.

„Se pare că răspunsurile antivirale ale pacienților cu o formă severă de COVID-19 au caracteristici comune cu cele ale pacienților cu SAVI”, a mai spus Rieux-Laucat, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

În momentul de față echipa de la Institutul de Boli Genetice din Franţa colaborează cu medicii spitalului Cochin din Paris în vederea tratării pacienților cu COVID-19, iar mai multe probe au fost luate de la pacienți pentru a vedea dacă informațiile despre SAVI pot fi folosite în lupta cu coronavirusul.

 

 

ADVERTISEMENT