News

O boală misterioasă a început să ucidă porcii în Olt. Cetățenii sunt îngrijorați, iar autoritățile n-au reacție

Crescătorii de porci dintr-o localitate din Olt sunt îngrijorați după ce porcii le mor din cauza unei boli neidentificate. Autoritățile încă nu au o reacție clară în această privință.
30.07.2021 | 11:07
O boala misterioasa a inceput sa ucida porcii in Olt Cetatenii sunt ingrijorati iar autoritatile nau reactie
ADVERTISEMENT

O boală necunoscută a început să ucidă porcii într-o localitate din județul Olt. Deocamdată, medicii nu au răspunsuri, iar rezultatele analizelor întârzie.

Între timp, pentru a nu ajunge la pagube de proporții, oamenii sunt obligați să își sacrifice animalele. Cazul a fost raportat în localitatea Cungrea.

ADVERTISEMENT

O boală misterioasă a început să ucidă porcii în Olt

Până la mijlocul acestei săptămâni, numai dintr-o singură gospodărie au murit patru animale, iar un al cincilea a fost sacrificat în încercarea de a se pune un diagnostic.

În ceea ce privește capitolul simptome, oamenii spun că printre semnele sesizate în rândul porcilor se numără niște pete roşii care le apar pe corp, se învinețesc în zona gâtului şi li se înroșesc urechile.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, medicul veterinar din zonă nu a reușit să dea de cap misterioase boli, asta deși s-au luat probe de sânge și a fost recomandat chiar și un tratament.

Localnicii sunt extrem de îngrijorați întrucât cazul nu e singular. Și în alte gospodării porcii au început să dea semne de boală. Acum, la aproximativ două săptămâni de la primul caz de îmbolnăvire, oamenii încă mai așteaptă răspunsuri.

ADVERTISEMENT

Ce spun crescătorii afectați de această problemă gravă

Localnicii din Cungrea spun că cei responsabili cu tratamentul animalelor întârzie să prezinte date certe după prelevarea analizelor.

”La primul i-a făcut două-trei zile tratament, a zis că n-are ce să-i facă, să-i tai pe toţi. Au murit pe rând, câte unul, câte unul. Lunea trecută a luat analiză de la un porc care între timp a murit şi acesta, nu ieri, alaltăieri-seară.

ADVERTISEMENT

A luat analiză de sânge, a dus-o la DSV, a ieşit negativ. Sâmbătă de dimineaţă mi-a murit o purcea de 250–300 kilograme. A venit şi i-a recoltat organe, le-am dus la analiză, nici până în momentul de faţă nu avem niciun rezultat. Am sunat la ei, nu au rezultat, nu le-a venit“, a dezvăluit femeia căreia i-au murit patru porci, conform Adevărul.

Aceasta mai spune că şi vecinii au început să aibă probleme. ”Am un vecin, i-a făcut două zile tratament şi vrea să-l taie. Ce să-l taie, că-l găsi mort dimineaţă. La Topana (o localitate tot din zona de nord a judeţului Olt) e zona roşie de pestă. Că pe mine asta mă frământă, de ce nu-mi dă un rezultat. Au murit de cutare”.

Primarul localității: ”Nu e nicio pestă. Au murit și gata”

Deși primăria comunei a fost înștiințată de probleme, oficialii locali nu par extrem de interesați să le rezolve problema proprietarilor de animale.

Primarul Cosmin Vlad a spus într-o prima fază, pentru sursa citată, că nu sunt cazuri, după care, confruntat cu mărturia femeii, recunoaşte că au mai păţit-o şi alţi concetăţeni.

”Nu e, doamnă, nicio pestă! Au venit, au luat probe de la femeia asta. Ea vrea să ia bani, dar nu prea există să ia ea bani dacă nu e pestă. Şi chiar dacă ar fi pestă, pe mortăciuni ei nu mai dau bani, numai dacă-l ia ei viu şi-l omoară, sau ce le face. Nu e pestă. DSV-ul se ocupă de treaba asta, nu eu fac asta, ca primărie“, spune primarul.

Edilul nu vede nimic în neregulă în faptul că mai multe cazuri de mortalitate au apărut în mai multe gospodării şi că nimeni nu ştie despre ce este vorba. ”Au mai apărut, dar oamenii nu au sunat nicăieri, la DSV sau nu ştiu unde. Le-a murit şi gata“, afirmă primarul.

ADVERTISEMENT