News

O boală mortală a reapărut în ţările din Africa. E cod roşu, a fost declarată epidemie

16.02.2021 | 16:44
O boala mortala a reaparut in tarile din Africa E cod rosu a fost declarata epidemie
O boală mortală a reapărut în ţările din Africa. E cod roşu, a fost declarată epidemie. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nigeria a emis o alertă sanitară cod roșu după reapariția epidemiei de Ebola în Guinea. Toate punctele de intrare în țară vor fi monitorizate pentru a depista eventualele cazuri suspectate.

Guineea a declarat duminică focar de Ebola într-una dintre regiunile sale, după ce națiunea din Africa de Vest a confirmat cel puțin șapte cazuri de boală, inclusiv patru decese.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare focar de Ebola din lume a început în 2014 în Guineea și a continuat până în 2016, răspândindu-se în Liberia și Sierra Leone. Peste 28.000 de persoane au fost infectate și peste 11.000 au murit.

Focar de Ebola în Guinea, cod roșu în Nigeria

Ministrul Sănătății din Nigeria, Osagie Ehanire, a anunțat că toate punctele de intrare în țară vor fi monitorizate pentru a depista eventualele cazuri suspectate.

ADVERTISEMENT

El a mai spus că Nigeria este pregătită să trimită voluntari pentru a sprijini acțiunile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a reduce răspândirea bolii în Guineea.

Guineea a declarat duminică focar de Ebola într-una din regiunile sale, după ce națiunea din Africa de Vest a confirmat cel puțin șapte cazuri de boală, inclusiv patru decese, a declarat Agenția Națională pentru Sănătate și Securitate (ANSS).

ADVERTISEMENT

Oficialii din domeniul sănătății din districtul N’Zerekore din sud-est au informat că șapte persoane care au participat la înmormântarea unei asistente au dat rezultate pozitive pentru boală și au prezentat simptome precum diaree, vărsături și sângerări. Patru dintre ei au murit în după înmormântare. Nu este clar dacă asistenta, care a lucrat la centrul local de sănătate, a murit din cauza Ebola.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a promis sprijin pentru Guineea, contribuind la procurarea vaccinului contra Ebola, care a contribuit la controlul focarelor recente din Republica Democrată Congo. Echipele sale sunt deja la fața locului, ajutând, de asemenea, la asigurarea prevenirii și controlului infecțiilor în unitățile de sănătate și în alte locații cheie, precum și la contactarea comunităților.

ADVERTISEMENT

Crucea Roșie a anunțat la rândul său că o rețea de peste 700 de voluntari instruiți a fost „activată ca parte a unui prim val de răspuns și guvernul a cerut oamenilor să respecte măsurile de igienă și prevenție și să raporteze semnele bolii către autoritățile sanitare”, relatează CNN.

Cel mai mare focar de Ebola din lume de până acum a început în 2014 în Guineea și a continuat până în 2016, răspândindu-se în Liberia și Sierra Leone. Peste 28.000 de persoane au fost infectate și peste 11.000 au murit.

Actualul focar a început din nou într-o zonă de frontieră a Guineei, iar OMS declară că lucrează cu autoritățile sanitare din Liberia și Sierra Leone pentru a spori supravegherea în districtele de frontieră, precum și pentru a îmbunătăți capacitatea de testare a cazurilor.

“Este o îngrijorare imensă să vedem reapariția Ebola în Guineea, o țară care a suferit deja atât de mult din cauza bolii. Cu toate acestea, bazându-ne pe expertiza și experiența acumulate în timpul focarului anterior, echipele de sănătate din Guineea sunt în mișcare pentru a urmări răspândirea virusului și a reduce numărul de infectări. OMS sprijină autoritățile pentru a înființa structuri de testare, de urmărire a contactelor și de tratament și pentru a aduce răspunsul general la viteză maximă”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

Noi cazuri de Ebola au fost raportate luna aceasta și în Republica Democrată Congo (RDC). Pe 7 februarie, OMS a anunțat un nou caz de Ebola în Butembo, situat în provincia Kivu de Nord a țării. Biroul regional al OMS pentru Africa a declarat sâmbătă că un al treilea caz de Ebola a fost confirmat în orașul Katawa, lângă Butembo.

Agenția pentru sănătate a declarat că lucrează cu parteneri pentru a furniza materiale medicale esențiale pentru a sprijini autoritățile locale de sănătate. Vaccinările au început luni în regiune.

Până în prezent, RDC s-a confruntat cu mai multe focare de Ebola. În iunie 2020, RDC a raportat al unsprezecelea focar de Ebola. Au fost raportate în total 130 de cazuri confirmate și probabile, precum și 55 de decese.

Febra hemoragică Ebola

Febra hemoragică Ebola este o boală cauzată de una dintre cele șase specii din genul Ebolavirus. Patru dintre acestea – virusul Ebola (specia Zaire ebolavirus), virusul Sudan (specia Sudan ebolavirus), virusul pădurii Taï (specie ebolavirusul pădurii Taï, fost ebolavirusul Côte d’Ivoire), virusul Bundibugyo (specia Bundibugyo ebolavirus) – pot provoca boli severe la oameni și animale. A cincea, Reston ebolavirus sau virusul Reston, cauzează boala porci și maimuțele non antropoide, dar nu și la oameni. Nu se cunoaște dacă cea din urmă specie de virus, virusul Bombali, care a fost identificat recent la lilieci, provoacă boala la animale sau la oameni.

Primele focare umane au avut loc în 1976, unul în nordul Zairului (acum Republica Democrată Congo) în Africa centrală și celălalt, în sudul Sudanului (acum Sudanul de Sud). Virusul poartă numele râului Ebola, unde a fost identificat pentru prima dată în 1976, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Ebola este extrem de infecțios, dar nu extrem de contagios. Este infecțios, deoarece o cantitate infinit de mică poate provoca boli.

Experimentele de laborator pe primate non antropoide sugerează că chiar și un singur virus poate fi suficient pentru a declanșa o infecție fatală.

Ebola este considerată moderat contagioasă, deoarece virusul nu este transmis prin aer.

Oamenii pot fi infectați de alți oameni dacă vin în contact cu fluide corporale de la o persoană infectată sau obiecte contaminate de la persoane infectate. Oamenii pot fi, de asemenea, expuși la virus, de exemplu, prin tăierea animalelor infectate.

Simptomele Ebola includ de obicei: slăbiciune, febră, dureri, diaree, vărsături și dureri de stomac. Alte simptome includ erupții cutanate, ochi roșii, dureri în piept, dureri în gât, dificultăți de respirație sau de înghițire și sângerări (inclusiv interne).

De obicei, simptomele apar la opt până la 10 zile după expunerea la virus, dar perioada de incubație este cuprinsă între 2 și 21 de zile.

Ebola nu este transmisibil dacă cineva este asimptomatic și, de obicei, nu după ce cineva și-a revenit. Cu toate acestea, virusul a fost găsit în materialul seminal al bărbaților care s-au recuperat de la Ebola și ar putea fi transmis prin contactul cu materialul seminal respectiv.

Cronologia celui mai mare focar de Ebola din lume (2014-2016)

  • Martie 2014 – CDC publică anunțul inițial cu privire la un focar în Guineea și rapoarte despre cazuri în Liberia și Sierra Leone.
  • 16 aprilie 2014 – New England Journal of Medicine publică un raport, speculând că pacientul zero al focarului era un copil de 2 ani din Guineea. Copilul a murit pe 6 decembrie 2013, urmat de mama, sora și bunica lui în luna următoare.
  • 8 august 2014 – Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) declară că epidemia de Ebola care devastează Africa de Vest este o urgență internațională de sănătate care necesită o abordare globală coordonată, descriind-o ca fiind cea mai gravă epidemie din istoria de patru decenii a bolii.
  • 19 august 2014 – Președintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, declară stare de alertă la nivel național începând cu 20 august și ordonă ca două comunități să fie complet în carantină.
  • 16 septembrie 2014 – Președintele american Barack Obama numește eforturile de combatere a focarului de Ebola din Africa de Vest „cel mai mare răspuns internațional din istoria CDC”. Vorbind de la sediul CDC din Atlanta, Obama adaugă că “în fața acestui focar, lumea se uită la” Statele Unite pentru a conduce eforturile internaționale de combatere a virusului.
  • 6 octombrie 2014 – Ajutorul unei asistente medicale din Spania devine prima persoană cunoscută care a contractat Ebola în afara Africii în actualul focar. Femeia a ajutat la tratarea a doi misionari spanioli, ambii contractând Ebola în Africa de Vest, unul în Liberia și celălalt în Sierra Leone. Ambii au murit după ce s-au întors în Spania. Pe 19 octombrie, Comitetul special pentru Ebola din Spania declară că Teresa Romero Ramos, este considerată complet vindecată.
  • 8 octombrie 2014 – Thomas Eric Duncan, un cetățean liberian care vizita Statele Unite, a murit de Ebola la Dallas.
  • 11 octombrie 2014 – Nina Pham, o asistentă medicală din Dallas care a avut grijă de Duncan, a fost testată pozitiv pentru Ebola în timpul unui test preliminar de sânge. Ea este prima persoană care a contractat Ebola pe teritoriul american.
  • 20 octombrie 2014 – CDC emite recomandări actualizate privind Ebola care subliniază importanța formării suplimentare și recomandă ca nicio suprafață de piele să nu fie expusă atunci când lucrătorii poartă echipament de protecție personal sau echipament individual de protecție.
  • 23 octombrie 2014 – Craig Spencer, un medic în vârstă de 33 de ani, întors recent din Guineea, a fost testat pozitiv la Ebola – primul caz de virus mortal din New York și al patrulea diagnosticat în Statele Unite.
  • 24 octombrie 2014 – Ca răspuns la cazul din New York, guvernatorii statelor New York și New Jersey anunță că statele lor intensifică controlul aeroporturilor dincolo de cerințele federale pentru călătorii din Africa de Vest. Noul protocol impune o carantină pentru orice persoană, inclusiv personal medical, care a avut contact direct cu persoane infectate cu Ebola în timp ce se afla în Liberia, Sierra Leone sau Guineea. Politica permite statelor să stabilească spitalizarea sau carantina timp de până la 21 de zile pentru alți călători din țările afectate.
  • 18 ianuarie 2015 – Mali este declarat liber de Ebola după ce nu a existat cazuri noi în 42 de zile.
  • 22 februarie 2015 – Liberia își redeschide punctele de trecere a frontierei terestre închise în timpul focarului Ebola, iar președintele Sirleaf ridică, de asemenea, starea de alertă la nivel național impusă în august pentru a ajuta la combaterea virusului.
  • 9 mai 2015 – OMS declară încetarea focarului de Ebola din Liberia. Peste 4.000 de oameni au murit.
  • Noiembrie 2015 – Ministerul Sănătății din Liberia spune că în țară au apărut trei cazuri noi confirmate de Ebola.
  • 29 decembrie 2015 – OMS declară că Guineea este liberă de Ebola după ce au trecut 42 de zile de la ultima persoană testată negativ pentru a doua oară.
  • 14 ianuarie 2016 – ONU a dat publicității o declarație care afirmă că „Pentru prima dată de când a început acest focar devastator, toate lanțurile cunoscute de transmitere a Ebola în Africa de Vest au fost oprite și nu au fost raportate cazuri noi de la sfârșitul lunii noiembrie”, relatează CNN.

Scurtă istorie a Ebola de la recunoașterea bolii până acum

1976 – Prima recunoaștere a bolii cauzate de virusul Ebola în Zair (acum Republica Democrată Congo). Focarul a cuprins 318 de cazuri umane, ducând la 280 de decese. Un focar apare și în Sudan (acum Sudanul de Sud), care are 284 de cazuri și 151 de decese.

1995 – Un focar în Republica Democrată Congo (RDC) duce la 315 cazuri raportate și cel puțin 250 de decese.

2000-2001 – Un focar din Uganda are ca rezultat 425 de cazuri și 224 de decese.

Decembrie 2002-aprilie 2003 – Un focar în Congo are ca rezultat 143 de cazuri raportate și 128 de decese.

2007 – Un nou focar în Congo, 187 din cele 264 de cazuri raportate duc la deces. La sfârșitul anului 2007, un focar în Uganda duce la 37 de decese, cu 149 de cazuri raportate în total.

30 septembrie 2014 – Dr. Thomas Frieden, directorul CDC, anunță primul caz diagnosticat de Ebola în Statele Unite. Persoana a fost internată și izolată la Texas Health Presbyterian Hospital din Dallas din 28 septembrie.

31 iulie 2015 – CDC anunță că un vaccin Ebola nou dezvoltat este „extrem de eficient” și ar putea ajuta la prevenirea răspândirii acestuia în focarele actuale și viitoare.

12 august 2019 – Două noi tratamente Ebola se dovedesc atât de eficiente încât sunt oferite tuturor pacienților din RDC. Rezultatele inițiale au constatat că 499 pacienți care au primit cele două medicamente eficiente au șanse mai mari de supraviețuire – rata mortalității pentru REGN-EB3 și mAb114 a fost de 29% și respectiv 34%. Cele două medicamente au funcționat și mai bine pentru pacienții care au fost tratați precoce – rata mortalității a scăzut la 6% pentru REGN-EB3 și 11% pentru mAb114, potrivit lui Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) și unul dintre cercetătorii care conduc studiul.

19 decembrie 2019 – Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) anunță aprobarea unui vaccin pentru prevenirea virusului Ebola pentru prima dată în Statele Unite. Vaccinul, Ervebo, a fost dezvoltat de Merck și protejează împotriva bolii virusului Ebola cauzată de ebolavirusul Zairului la persoanele de 18 ani și peste.

14 februarie 2021 – Guineea declară un focar de Ebola într-una din regiunile sale.

ADVERTISEMENT
Tags: