News
notix pixel id

O boală mortală, considerată eradicată în Europa, a reapărut în Ucraina. Autorităţile, în alertă

Autoritățile din Ucraina sunt în alertă după ce a fost depistat un caz, la un copil de un an și jumătate, cu o boală considerată eradicată în Europa din 2002.
08.10.2021 | 15:47
O boală mortală, considerată eradicată în Europa, a reapărut în Ucraina. Autorităţile, în alertă
O boală eradicată în Europa din 2002 a reapărut în Ucraina. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

La un copil de un an și jumătate din Ucraina a fost descoperită boala numită ”poliomielită”, despre care se știa că nu mai există în Europa din 2002.

Copilul se află acum în spital, medicii diagnosticându-l cu ”simptome de paralizie”. Ministerul Sănătății din Ucraina a confirmat cazul și din informațiile apărute până acum, copilul provine din regiunea Rivne Oblast, situată în apropiere de granița cu Belarus.

Boala este cauzată de un derivat al tulpinii vaccinale a poliovirusului de tip 2 (Sabin 2)”, a transmis ministerului Sănătății, printr-un comunicat de presă, citat de Euronews.

ADVERTISEMENT

Părinții au refuzat vaccinarea copilului din considerente religioase

Deși li s-a propus vaccinarea copilului lor, împotriva acestei boli, părinții ar fi refuzat din motive religioase.

”Părinții au refuzat în mod deliberat vaccinările din cauza convingerilor lor religioase”, au mai comunicat reprezentanții Ministerului Sănătății din Ucraina.

ADVERTISEMENT

După depistarea acestui caz și reprezentanții OMS s-au pronunțat. Ei au comunicat că vor interacționa cu oficialii din Ucraina pentru a examina evoluția infecției.

”OMS colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitare din Ucraina și cu partenerii noștri din cadrul Inițiativei globale de eradicare a poliomielitei pentru a stabili dacă a existat vreo transmisie locală și pentru a evalua riscul circulației locale ”, a declarat Catharina de Kat de la Biroul regional al OMS pentru Europa.

ADVERTISEMENT

Asemeni României, și în Ucraina predomină scepticismul față de vaccinare și neîncrederea în Guvern, în urma pandemiei de coronavirus.

Rata de infectare și cea a deceselor este în continuă evoluție și în țara vecină. Guvernul a fost acuzat de o lansare slabă a campaniei de vaccinare, din cauza procentului de imunizare foarte mic. Doar 14% din populație s-ar fi vaccinat până acum.

ADVERTISEMENT

În Ucraina au mai fost cazuri de poliomelită în 2015

De altfel, cazul de față de poliomelită nu este singular. În 2015, în Ucraina au mai fost depistate altele la doi copii.

Mai exact, la un copil de 10 luni și la unul de patru ani. Atunci, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) comunica că acesta a fost primul focar din Europa, din ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri