News

O bucată dintr-o rachetă antigrindină a căzut în curtea unei familii din Vrancea. Au fost chemați polițiștii

O parte dintr-o rachetă antigrindină a căzut într-o curte a unei familii din județul Vrancea.
09.06.2021 | 09:52
O bucata dintro racheta antigrindina a cazut in curtea unei familii din Vrancea Au fost chemati politistii
ADVERTISEMENT

Incident rar întâlnit consemnat marți după amiază în județul Vrancea. O bucată mare dintr-o rachetă antigrindină, de circa jumătate de metru, a căzut într-o curte din comuna Biliești.

Din fericire, proiectilul a căzut la o distanță de 2-3 metri de casă, nu a rănit pe nimeni și nici nu a produs pagube materiale. A lăsat doar o gaură în ciment de la forța impactului.

ADVERTISEMENT

Bucată dintr-o rachetă antigrindină, căzută în curtea unei familii din Vrancea

Cu toate acestea, șocul familiei care a fost martoră la eveniment a fost puternic atunci când s-a trezit cu proiectilul de fier care cade pe curtea de ciment din fața locuinței.

Bărbatul din gospodăria din Biliești a solicitat imediat prezența polițiștilor, iar la fața locului au ajuns, marți seară, și reprezentanții Centrului Antigrindină de la Focșani, care au preluat resturile proiectilului, scrie Monitorul de Vrancea.

ADVERTISEMENT

Episodul din această săptămână nu este unul izolat. Astfel, este pentru a doua oară în ultimii ani când o rachetă antigrindină cade în curtea proprietarului din Biliești. Prima oară, racheta antigrindină a căzut în grădină, la circa 50 metri de locuință.

Rachetă antigrindină
O bucată dintr-o rachetă antigrindină a căzut în curtea unei familii din Vrancea. Au fost chemați polițiștii. Sursa foto: monitoruldevrancea.ro

Peste 300 de rachete antigrindină lansate în primăvară

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează ca in perioada 22-28 mai 2021, din punctele de lansare (PL) ale Unităților de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului National Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), au fost lansate 305 rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție.

ADVERTISEMENT

Instituția precizează că lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindina a fost înlăturat datorită intervențiilor active în atmosfera din cadrul unităților Sistemului.

Potrivit unui comunicat al MADR, sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie – 15 octombrie 2021, pentru toate Unităţile din structura SNACP.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează rachetele antigrindină?

Rachetele antigrindină sunt dispozitive care emit unde spre norii în care se formează particulele de gheață. Rolul lor este de a stopa formarea grindinei, iar precipitațiile cad sub formă de ploaie.

Aria de propagare este foarte mare, însă o rachetă antigrindină nu are niciun efect asupra grindinei deja formate.

Prin lansarea rachetelor antigrindină, culturile sunt protejate într-un procent de 80-90%. În general, o rachetă este eficientă pe o suprafață de maximum 20 de kilometri pătrați.

ADVERTISEMENT