Pro TV a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de un miliard de lei, fiind cea mai bogată și mai influentă televiziune din România. Totuși, o bătrânică de 75 de ani, care locuiește în afara țării, a reușit să aducă trustul Pro în situația de a evacua sediul și studiourile din Bulevardul Pache Protopoescu, nr 105, lângă clădirea-turn pe care a eliberat-o în urmă cu mai mulți ani.
Situația în care a ajuns trustul Pro este cu adevărat neobișnuită. După ce s-a despărțit de Adrian Sârbu, compania a eliberat clădirea-turn din Pache Protopopescu nr 107, care era deținută de acesta. Sediul trustului a fost mutat cu totul la numărul 105, pe un teren deținut la acea vreme de același Adrian Sârbu, prin societatea Media Pro, actualmente Alerria Management Company.
Pro TV a cumpărat de la Sârbu, în 2006, terenul de 4.842 mp și clădirile aferente în suprafață de 2.544 mp, care au făcut parte din patrimoniul unei societăți comerciale cu capital de stat. În afară de clădirile achiziționate de la fostul acționar, Pro TV a mai construit și altele, în care a mutat o parte din studiouri.
Problemele au apărut în anul 2011, când o femeie în vârstă, care locuia în Grecia, a revendicat o parte din terenul respectiv, în baza unui contract de vânzare-cumpărare legalizat în anul 1942 de către tatăl ei, fost veteran în primul război mondial. Vasiliu Emanuela Cristina nu era la prima acțiune de acest gen. De-a lungul timpului, ea a mai cerut Primăriei Municipiului București diferite parcele de pământ, în baza unor certificate de moștenitor.
Potrivit datelor din dosar, Pro TV ar fi încercat să preîntâmpine o eventuală criză și a încheiat o înțelegere prin care să poată achiziționa parcela de teren aflată în litigiu. Pentru dreptul de creanță a 1/3 din respectivul imobil, Pro TV ar fi plătit suma de 400.000 de euro.
Doar că negocierile s-au blocat din mai multe cauze, cea mai importantă fiind aceea că cei de la Pro TV nu au reușit să se întâlnească niciodată cu adevărata moștenitoare. Toate discuțiile au fost purtate prin intermediul unui mandatar aflat în România, despre care șefii televiziunii au început să aibă îndoieli. Așa că aceștia au cerut o dovadă clară că femeia încă se află în viață. Reprezentanții trustului susțin, însă că, mandatarul a venit doar cu un ”act autentic obscur”, respectiv o încheiere de autentificare semnată de pensionară în iunie 2023, în fața unui notar.
Cum discuțiile au fost înghețate, procedura de retrocedare a mers înainte, în ciuda opoziției Pro TV. În anul 2018, instanța a admis acțiunea ”bunicuței” referitoare la o suprafață de 2.095 mp de teren în zona Pache Protopopescu. Acesta include trei zone de suprapunere (1.424 mp, 217 mp și 454 mp) peste proprietatea Pro TV, dar și peste curtea unei școli generale aflate în apropiere.
Ceea ce face și mai complicată situația este că femeia a solicitat și obținut doar terenurile, nu și clădirile aflate sau construite pe suprafața acestora, asupra cărora a anunțat că nu are nicio pretenție. Totuși, în 2023, un executor judecătoresc a somat trustul Pro să ”lase în deplină proprietate și posesie respectivele terenuri”. Și de aici se naște întrebarea legitimă: cum te poți folosi de acele clădiri dacă nu ai voie să pătrunzi pe teren?
Potrivit unei expertize extrajudiciare, parcelele de teren se suprapun peste câteva obiective esențiale pentru buna desfășurare a activității trustului Pro:
Într-o contestație la executare judecată în vara anului 2024, avocații companiei au declarat că măsura executării silite va duce la blocarea activității televiziunilor din trust și că eventuala mutare a sediului ar costa compania circa 2.000.000 de euro.
”Contestatorul nu poate să ridice clădirile și să le mute, însă partea adversă avea la dispoziție un demers în acțiunea în revendicare. Mai arată că această situație conduce la imposibilitatea desfășurării activității de către PRO TV. Solicită admiterea cererii de suspendare a executării silite si admiterea contestației la executare”, se arată în cererea Pro TV. Procesul a ajuns în faza de apel, după ce, anterior, Judecătoria Sectorului 3 a respins contestația Pro TV SRL.
Tot pe calea justiției, Pro TV a cerut o ordonanță președențială care să oblige moștenitoarea să permită accesul la studiouri, cel puțin până la încheierea tuturor litigiilor. Și această cerere a fost respinsă pe fond, ajungând, în prezent, în faza de apel. În fine, într-un al treilea dosar, trustul Pro a cerut judecătorilor emiterea unei hotărâri care să indice faptul că trustul este proprietar cu toate drepturile pe clădirile edificate pe terenul retrocedat.