News

O cafenea virtuală pe timp de pandemie – #amesteCultura: un mod neconvențional de interacțiune și de dezbatere, pe teme actuale

15.05.2020 | 10:46
O cafenea virtuala pe timp de pandemie  amesteCultura un mod neconventional de interactiune si de dezbatere pe teme actuale
ADVERTISEMENT

Când eram copii, învățam la școală despre „circuitul apei în natură”. Un lucru esențial. Apa este viața, se plimbă prin noi cu un procent de peste 90%. Acum, trăim în epoca circuitului internetului prin natură. În vremurile noastre, online-ul tinde să devină „la fel de” esențial. Platformele online vor deveni o condiție sine qua non pentru a exista, inclusiv din punct de vedere spiritual, iar maladia COVID-19 a demonstrat acest lucru. #amesteCultura este o încercare temerară de a stabili un mod neconvențional de interacțiune și de dezbatere, pe teme actuale.

Roxana Donaldson (foto) este trainer online, cu o experiență în domeniu de peste 11 ani. De-a lungul timpului, a dezvoltat o serie de proiecte menite să îmbunătățească interacțiunea în mediul virtual, iar acum este pe cale să pună pe picioare o inițiativă un pic mai veche, #amesteCultura. Circuitul internetului… prin natura Roxanei și a colegilor săi se va relua în curând, pe pagina Nonstop Art, pe Facebook și pe Youtube.

ADVERTISEMENT

Circuitul online-ului în natură sau arta dialogului, la o cafenea virtuală: #amesteCultura

„#amesteCultura este un proiect derulat prin ONG-ul Nonstop Art și va consta într-un șir de dezbateri online, în care vom aborda, lunar, teme care au semnificații reale, privite din unghiuri noi, insolite, dincolo de norme, dincolo de litera cărții, dincolo de tradiție. Este un proiect la care mă gândeam demult și probabil că dacă nu intervenea lockdown-ul, m-aș mai fi jucat 100 de ani cu ideea asta. Niciodată nu suntem, cu adevărat, pregătiți, niciodată nu pare să fie, cu adevărat, momentul prielnic pentru a începe ceva” ne-a mărturisit, în exclusivitate, Roxana Donaldson.

Am aflat că acest proiect este total independent și că fiecare eveniment va fi construit în jurul unei idei, iar invitații vor fi aleși din zone culturale, diverse. „Există o cultură oficială și există o cultură vie, reală, care crește natural, din felul în care trăim. Aceasta este zona care mă interesează: zona confluențelor culturale, a conexiunilor. Îmi doresc să invit oameni care au de spus ceva, persoane care nu au doar un punct de vedere, ci mai ales un mesaj puternic. Vreau să-i rog să se aplece asupra unor teme care nu sunt apanajul lor, prin formație, să le explorăm împreună și să vedem dacă găsim acolo un punct comun. Poate că vom găsi mai multe, poate că nu vom găsi niciunul, nu plecăm la drum cu concluzia deja trasă, precum o frână de mână. Nu căutăm să dăm soluții sau verdicte, e vorba despre interogații puse corect. Este esențial să stăm de vorbă! Îmi doresc un dialog între scriitori și artiști plastici, între arhitecți și muzicieni, între fotografi și sociologi, între istorici și astronomi, iar șirul poate continua”, a continuat interlocutoarea noastră.

ADVERTISEMENT

Roxana Donaldson: „Vom aduce laolaltă creatori independenți și culturi sociale alternative”

Cristina Irian, fotograf cu un background solid în antropologie și în Istoria Artei, va fi invitatul permanent al Roxanei Donaldson. Aceasta din urmă a punctat: „Vom aduce alături de noi creatori independenți, culturi sociale alternative, vom explora tendințe în formare. Vom discuta despre toate aceste lucruri, vom încerca să unificăm diversul… Așa cum locuitorii din Harajuku (n.r districtul din Tokyo renumit pentru arta stradală plină de culoare și pentru zona rezervată iubitorilor de modă) și-au construit propria lor normalitate, așa o să facem și noi cu #amesteCultura. O să punem la un loc oameni și idei și o să vedem ce se întâmplă mai departe. Dincolo de manual, de împărțirea produsului cultural în oficial și alternativ, totdeauna există un ferment al culturii reale, efervescente și vibrante, de multe ori foarte puțin mediatizat”.

Până când inițiativa ei va da roade, Roxana Donaldson pictează și scrie. Este o bucurie să cunoști asemenea oameni, sufletiști. Și vizionari. Spune că atât pictura, cât și scrisul, o reprezintă în egală măsură, nu se poate defini doar printr-una dintre pasiunile sale. Pentru că timpurile sunt așa cum sunt, iar maladia COVID-19 face, în continuare, ravagii, în această perioadă domnia sa lucrează la un roman al cărui subiecte sunt… frica și izolarea.

ADVERTISEMENT

Prin arta ei, inițiatoarea acestui proiect virtual încearcă să transimtă un mesaj pro-natură, de întoarcere la real, la existența concretă. Pictează frecvent plante, încercând să folosească drept suport material hârtia reciclată sau cartoanele de ambalaj. Pentru cine n-o cunoaște, trebuie menționat că Roxana a debutat cu poezie, în revista „Ramuri”, a tradus beletristică și psihologie, a scris și scrie, în continuare, versuri și proză, dar și grafică, pentru reclame. În timpul care îi rămâne, este profesor de limba engleză. „Mă joc cu cuvintele, cu imaginile, cu culorile….”, spune ea. Iar această „joacă” a îndemnat-o să înființeze #amesteCultura, această punte între oameni diferiți, cu pasiuni și cu idei diferite…

afisul Cafenelei Perfect Strangers (sursa arhiva personala)
Afisul Cafenelei Perfect Strangers (sursa arhiva personala)

Cafeneaua virtuală Perfect Strangers a convins-o să continue

În timpul perioadei de izolare impusă, Roxana Donaldson a fost invitată să modereze o dezbatere online, girată de un hub de comunicare și marketing. A fost vorba despre o discuție referitoare la felul în care „se simte” cultura în perioada Coronavirusului și s-a simțit liberă în momentul în care a putut invita pe cine și-a dorit și a ales ea însăși temele de discuție. „Într-un fel, a fost și prima ediție de #amesteCultura”, a mărturisit, amuzată.

ADVERTISEMENT

Evenimentul online s-a numit „Perfect Strangers”, iar invitată a fost tot Cristina Irian. Roxana Donaldson a explicat: „Cafeneaua Perfect Strangers a fost un eveniment public online, în care am discutat despre ce înseamnă, de fapt, să trăiești izolat, dar în același timp să și comunici. Cu toții am traversat această izolare, branșați la internet și la rețelele de socializare. Era greu de imaginat o mai mare singurătate! Virtualul oferă iluzia apropierii, dar ce înseamnă, de fapt, să faci artă sau literatură, fără a avea contactul direct cu publicul? Câtă relevanță mai are această creație? Cât poți rezista așa? Cum ar fi o viață, preponderent digitală? Există artiști care aleg să se exprime, integral, în mod digital, așa cum sunt fotografi sau scriitori care își concep lucrările exclusiv pe suport virtual. În cazul lor, este o alegere. Cei mai mulți, însă, sunt și rămân legați indestructibil de lumea tridimensonală și de interacțiunea în carne și oase”.

Iar mărturia sa a continuat și noi am aflat cum, de fapt, succesul acestei întâlniri virtuale a reprezentat punctul de plecare al noului proiect: „Scrii o carte, iar ea este tipărită, cumpărată și citită. Pictezi un tablou, îl așezi pe perete și este privit de alți oameni, într-o realitate directă, nu pe un site pe internet. Cea mai mare parte a producției culturale, de orice tip, este făcută pentru interacțiunea directă. Perfect Strangers a explorat aceste direcții, am discutat despre arta vizuală, despre fotografie, despre arhive și despre călătorii în trecut, drumuri pe care noi le putem face astăzi pentru că avem, fizic, aceste arhive fotografice, prin care ne descoperim trecutul. După ce evenimentul s-a încheiat, mi-am dat seama că doresc să continui acest tip de întâlniri și că acesta va fi formatul proiectului la care mă tot gândeam de ceva vreme și anume #amesteCultura”.

Participanții, conectați și după încheierea perioadei de izolare

Inițial, conceptul de „cafenea virtuală” își propusese să se reunească o dată pe săptămână, iar participanții urmau să rămână conectați și după ce se va încheia această perioadă de izolare. Autoarea proiectului este de părere că soluția pe care o oferă este perfectă pentru, să le spunem, revoluționarii spiritului.

„Sunt oameni care aleg să facă un singur lucru și sunt oameni care nu se simt bine înregimentați, în niciun fel. Așa sunt eu. Îmi plac confluențele de idei și de direcții, ador conexiunile aurprinzătoare, care unesc oameni ce aparent nu au puncte comune. Voi continua să dezbat idei și să caut puncte comune de exprimare intelectuală și artistică, fără să-mi permit luxul unei definiții. La urma urmei și cuvântul scris pe hârtie e tot o grafie, un semn. Nu știu dacă un scriitor „pictează” cu cuvinte sau dacă un pictor „desenează” cuvintele pe pânză, dar, în cazul meu, se întâmplă. Iar dacă se nimerește ca, deasupra culorii și a cuvântului să mai fie, cumva și o idee, atunci e cum nu se poate mai bine”, a încheiat Roxana Donaldson.

Trebuie menționat că aceste „Cafenele” virtuale sunt libere, fără taxe și că orice doritor se poate loga prin intermediul unei aplicații de social media. Oamenii pot asculta, pune întrebări, etc. Așa cum am aflat și de mai sus, se încurajează participarea unor persoane care provin din medii diferite, pentru ca atractivitatea  întâlnirilor să sporească prin diversificare.

ADVERTISEMENT