Sporturi

O campioană mondială a ratat de patru ori testul antidoping. Ce măsuri a luat Unitatea de Integritate a Atletismului

08.06.2020 | 15:39
O campioana mondiala a ratat de patru ori testul antidoping Ce masuri a luat Unitatea de Integritate a Atletismului
ADVERTISEMENT

Atleta Salwa Eid Naser, din Bahrain, este campioana mondială la 400 m, performanţă reuşită în 2019 cu prilejul competiţiei care a avut loc la Doha, în Emiratele Arabe Unite.

Campioana mondială la 400 m în atletism a ratat patru controale antidoping

Campioana mondială a ratat de patru ori testul antidoping în decurs de un an şi acest lucru i-a adus suspendarea din partea Unităţii de Integrare a Atletismului.

ADVERTISEMENT

Conform regulamentelor deja ratarea de trei ori a testelor antidoping, chiar şi doar pentru faptul că sportivul nu a comunicat locaţia unde poate fi găsit, aduce suspendarea de la un an până la doi ani, în funcţie de circumstanţele în care s-a produs încălcarea acestuia.

Putea fi suspendată încă de la al treilea test ratat

Vorbim despre regulamentele WADA, organizaţia internaţională care anunţă şi ratifică toate cazurile de dopaj din orice sport, aşa cum a fost şi cel al jucătorei de tenis din Rusia, Maria Şarapova.

ADVERTISEMENT

Sportiva din Bahrain susţine, deşi cunoaşte aceste regulamente, că suspendarea ei reprezintă o măsură incorectă, pentru că nu este vinovată cu nimic.

Sportiva spune că e nevinovată

Naser, 22 ani, susţine că ratarea controalelor i se poate întâmpla oricărui sportiv şi că nu a trişat niciodată: ”Sper că lucrurile se vor rezolva pentru că nu îmi place această imagine. Va fi bine. Este foarte greu să ai această pată legată de numele tău”.

ADVERTISEMENT

Salwa Eid Naser susţine că nu a greşit cu nimic, în pofida anunţului făcut vineri de AIU privind suspendarea provizorie pentru că nu a oferit locaţia exactă unde poate fi testată.

Trei controale a ratat chiar înainte de a merge la CM de la Doha

Ea spune că nu a ratat decât trei controale antidoping înainte de a merge la CM de la Doha, însă AIU o contrazice, pentru că al patra încercare de a i se face testul antidoping a avut loc în ianuarie 2020 şi nici atunci sportiva nu a fost de găsit.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii s-a aplicat regulamentul care, fără a exista dovada actului de dopaj, dă dreptul la suspendarea sportivului pe motivul că acesta ascunzând locaţia unde se află împiedică efectuarea controlului.

ADVERTISEMENT