News

O capcană pentru Ucraina sau o nouă strategie a Moscovei? Ce se va întâmpla dacă Rusia se va retrage din Herson

Retragerea ruşilor din Herson ridică mari semne de întrebare. Ce s-ar putea ascunde în spatele controversatei decizii luate la Moscova
10.11.2022 | 17:20
O capcana pentru Ucraina sau o noua strategie a Moscovei Ce se va intampla daca Rusia se va retrage din Herson
Retragerea ruşilor din Herson ridică mari semne de întrebare
ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale se pregătesc să se retragă din Herson, unul dintre cele mai importante oraşe ucrainene câştigate în opt luni şi jumătate de luptă. Această mișcare este interpretată de mulți ca fiind umilitoare, dar având în vedere evoluția situației din ultimele săptămâni decizia Moscovei nu a surprins prea mult.

Ruşii se tem de un nou Harkov

Ruşii par decişi să părăsească teritoriul care se întinde pe câteva mii de kilometri pătrați, inclusiv de pe cel mai bun teren arabil pe care l-au ocupat chiar la începutul invaziei și pe care l-au declarat teritoriu al lor cu mai puțin de două luni în urmă, după aşa-zisele referendumuri.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea de miercuri, de la Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi generalul Serghei Surovikin, comandantul forţelor din Ucraina, au încercat să-i dea retragerii un aer patriotard. “Începând cu luna august, rușii au ucis 9.500 de soldați ucraineni în Herson și au doborât cu succes 80% – 90% din rachetele inamice. Decizia va proteja viețile civililor și ale trupelor“, a susținut Surovikin.

El a recunoscut totuşi că este conștient că retragerea este o decizie foarte dificilă. “Totuși, în același timp, am salva cel mai important lucru, care este viața soldaților noștri și, mai ales, capacitatea lor de luptă prin regruparea trupelor, pe care este zadarnic să le păstrăm pe malul drept al Niprul, într-un spațiu limitat“, s-a justificat generalul rus.

ADVERTISEMENT

Insiderii şi oficialii ruși au evitat cu grijă să folosească cuvântul “retragere” și au folosit mai degrabă sintagma “regrupare”, cu scopul de a organiza trupele pe malul de est a Niprului.

Încă nu se știe cum va răspunde Ucraina la această decizie. Trupele sale de pe linia sudică a frontului sunt epuizate, iar terenul din faţa lor este cel mai probabil acoperit de mine. Urmărirea trupelor ruse ar duce la mai multă vărsare de sânge, la fel ca orice luptă în zonele dens populate din jurul orașului Herson.

ADVERTISEMENT

“Vom fi atenţi, nu ne vom asuma riscuri inutile”, a spus de altfel Volodimir Zelenski, care a subliniat că trupele se deplasează treptat spre sud și își întăresc pozițiile pas cu pas. De această dată anunţul Moscovei nu a provocat valul de entuziasm care a străbătut Ucraina la celelalte retrageri ale ruşilor. În plus, nici criticii armatei ruse nu au mai fost atât de înverşunaţi

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a criticat adesea Ministerul Apărării și pe comandanții de pe front, a declarat acum că Surovikin a salvat mii de soldați și că “a făcut o alegere dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens, de dragul eroismului, și decizia practică de a-şi salva soldații“. El a adăugat că a fost dificil de luptat în Herson, în condiţiile în care lanțul de aprovizionare a fost adesea rupt.

ADVERTISEMENT

În această vară, când Ucraina a primit rachete cu rază mai mare de acțiune, precum HIMARS, ea a bombardat puternic podurile fluviale, nodurile feroviare și depozitele de aprovizionare, lovind adânc în spatele liniilor rusești. Rușii au recurs la poduri cu pontoane, unele dintre scufundându-se chiar din cauza încărcăturii, dar a devenit clar că obținerea de muniție și alte provizii, peste Nipru, este din ce în ce mai dificilă.

Dar nu toată lumea a acceptat cu calm retragerea din Herson. Comentatorul rus Serghei Markov a descris retragerea planificată a lui Herson pe canalul său Telegram drept “cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS“.

Consecințele politice ale acestei înfrângeri uriașe vor fi cu adevărat mari. Motivul principal al acestei înfrângeri este respingerea războiului adevărat și întârzierea catastrofală în luarea deciziilor necesare“, a afirmat el.

În luna octombrie, când Surovikin a fost numit comandant al operațiunilor speciale din Ucraina, el a avertizat că trebuie luate decizii dificile. Dezastrul de la Harkov, în care forțele ucrainene au recuperat o mare parte din regiune în doar șapte zile, a avut loc înainte de numirea sa și este posibil să fi fost precaut de această dată, temându-se că situaţia de la Harkov s-ar putea repeta la Herson.

Pe 18 octombrie, într-un interviu acordat agenției TASS, Surovikin spunea că planurile pentru Herson vor depinde de “situația tactico-militară în desfăşurare”, pe care a descris-o ca fiind “deja foarte dificilă”.

Ce se va întâmpla dacă Rusia se va retrage

Dacă și când trupele ruse se vor retrage pe malul estic al Niprului, liniile lor de aprovizionare vor fi mai accesibile și mai bine apărate. Orice încercare a forțelor ucrainene de a trece Niprul ar putea deveni foarte costisitoare. Rusia ar deţine controlul asupra a 60% din regiunea Herson, inclusiv asupra liniei de coastă de la Marea Azov. Atâta timp cât trupele ruse controlează malul de est al Niprului, forțele ucrainene se vor lupta să deterioreze sau să întrerupă fluxul de apă dulce către Crimeea.

Prioritatea lui Surovikin pare să fie stabilizarea liniilor defensive rusești, după câteva luni dificile. Acest lucru a devenit clar miercuri, când a spus că forțele retrase din Herson vor fi folosite în operațiuni active, inclusiv atacuri în alte zone operaționale.

Există însă şi posibilitatea ca decizia anunţată de Moscova să fi fost concepută pentru a atrage Ucraina într-o capcană și că rușii, de fapt, nu au nicio intenție să părăsească malul vestic al Niprului.

Până la proba contrarie, eșecul politic al Rusiei în  Herson nu poate fi camuflat. Rusia a numit aici conducători loiali încă din martie, a distribuit pașapoarte rusești oricui le dorea şi s-a decis înlocuirea grivnei ucrainene cu rubla. Înalți oficiali au sosit de la Moscova pentru a discuta despre integrarea Hersonului în „lumea rusă”, iar în septembrie a avut loc un referendum, urmat de ceremonia de la Moscova în care Rusia a anexat patru regiuni ale Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că Rusia se află sub o mare presiune în Ucraina, după ce Moscova a ordonat retragerea trupelor din Herson. “Ceea ce este clar este că Rusia este supusă unei presiuni mari și, dacă va părăsi Hersonul, ar fi o altă victorie pentru Ucraina“, a subliniat el, în timp ce fostul adjunct al comandantului suprem al NATO, generalul Richard Shirreff consideră că retragerea din Herson este o umilință majoră pentru Vladimir Putin, iar moralul armatei sale se va prăbuși. “Herson a fost primul oraș cucerit. Apoi, cu mare furie, Putin a anunțat că va cuceri întreaga provinci, iar acum este o mare înfrângere“, a declarat Shirreff pentru Sky News.

Plecarea precipitată a ruşilor din Herson este comentată şi de activistul Radu Hossu, aflat în Ucraina, bun cunoscător al situaţiei actuale din teren. Acesta a făcut o sinteză a ultimelor evenimente şi a tras concluziile.

“Ce este adevărat:
1. Toate pregătirile care ar prefigura pentru o fugă a rușilor s-au întâmplat în ordinea cronologică logică:
– administrația ilegală din Herson (orașul) s-a mutat pe malul estic al Niprului;
– au început distrugerea bărcilor civile ale ucrainenilor de pe malul vestic (în cazul în care Armata Ukr le-ar folosi pentru a trece Niprul);
– au distrus toate podurile peste râul Inhulesh (cu toate că Armata Ucraineană are deja capete de pod consolidate peste râu;
– se retrag din localitățile de la nord, nord est și nord vest de oraș.

2. Totuși, instalează acei dinți de beton pe toate liniile de comunicații, pentru a opri avansul blindatelor grele (tancuri, artilerie, sistemen anti-aeriene etc).
Ce nu știm să fie adevărat sau nu avem îndeajuns de multe detalii:
– nu vedem indicatori ai retragerii trupelor masate în Herson, orașul capitală a Oblastului.
– sunt deja multe surse care spun că militari ruși se îmbracă în civil. Atenție! În Herson sunt cel puțin 10.000 de soldați ruși!

Cu siguranță, în următoarele ore și zile, Armata Ucraineană va strânge și mai tare cleștele în jurul orașului Herson. Asta este vestea clară, sigură, căci rușii au fugit zeci și zeci de localități!

Nu știm dacă vor preda Hersonul fără luptă. Aici eu cred că trebuie să mai așteptăm”, a scris Radu Hossu, pe pagina sa de Facebook.

 

ADVERTISEMENT