News

O celebră jurnalistă a fost ucisă în plină stradă, în timpul unui protest din centrul orașului

19.04.2019 | 14:20
O jurnalista a fost ucisa in Irlanda de Nord

O jurnalistă în vârstă de 29 de ani a fost ucisă, în noaptea de joi spre vineri, în timpul unor descinderi ale polițiștilor din Irlanda de Nord la o grupare teroristă cunoscută drept ”Noua IRA”! În timpul descinderilor, mai mulți oameni au ieșit în stradă și au atacat forțele de ordine cu cu cockteiluri Molotov, relatează BBC News.

O jurnalistă a fost împușcată mortal în timpul unei răscoale din Irlanda de Nord

Jurnalista Lyra McKee se afla pe stradă în timpul răscoalei, când un bărbat mascat a deschis focul. Tânăra se afla chiar lângă o mașină de poliție, când a fost lovită de glonț. S-a prăbușit la pământ, iar polițiștii au fugit cu ea la cel mai apropiat spital, însă a fost prea târziu. Tânăra jurnalistă murise deja.

”Din nefericire, pot confirma că o femeie de 29 de ani a fost ucisă, la Creggan, în urma unor schimburi de focuri. Noi tratăm acest eveniment ca pe un incident terorist, o anchetă cu privire la crimă a fost deschisă”, a scris pe Twitter Mark Hamilton, comisarul-șef al poliției din Irlanda de Nord.

Jurnalista ucisa Irlanda de Nord
Jurnalista ucisa a scris mai multe articole despre tulburarile din Irlanda de Nord

Jurnalista a fost împușcată mortal de un membru al ”Noului IRA”

Femeia ucisă este Lyra McKee, o junalistă născută în Belfast, care a scris adeseori despre conflictul nord-irlandez. Cu puțin timp înainte de a fi prinsă în schimbul de focuri, jurnalista publicase pe Twitter o imagine din mijlocul conflictului. „Derry, în această seară. O nebunie totală”, a scris ea în dreptul fotografiei.

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a condamnat, de asemenea, „fără rezervă” aceste fapte, catalogând decesul tinerei drept un „atac împotriva întregii comunităţi, împotriva procesului de pace şi împotriva Acordului din Vinerea Mare”, semnat în 1998 pentru a pune capăt tulburărilor, în virtutea căruia puterea în provincie este împărţită între Sinn Fein şi DUP.

„Rămânem uniţi în hotărârea noastră de a construi un viitor mai bun şi paşnic pentru toţi”, a declarat, citat într-un comunicat, conducătoarea Sinn Fein Michelle O’Neill.

Aceste violenţe au loc înaintea weekendului Paştelui, în care republicanii sărbătoresc revolta care a avut loc la Dublin în 1916 şi care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, în Lunea Peştelui.

În ianuarie, explozia unei maşini-capcană la Londonderry a alimentat temeri cu privire la o intensificare a violenţei provocate de grupări paramilitare, în pline tensiuni pe tema Brexitului, un dosar în care frontiera irlandeză constituie în continuare unul dintre principalele puncte de împotmolire.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri