News

O centrală nucleară construită de Rusia în Belarus ar avea probleme grave, care ar reprezenta un pericol în regiune. Reacția bielorușilor

O serie de documente consultate de presa internațională relevă faptul că o centrală nucleară construită de Rusia în Belarus ar avea probleme grave. Reacția Minsk-ului.
20.12.2023 | 18:42
O centrala nucleara construita de Rusia in Belarus ar avea probleme grave care ar reprezenta un pericol in regiune Reactia bielorusilor
Probleme ascunse la o centrală nucleară construită de Rusia în Belarus. Lituania vorbește de o amenințare pentru regiune. Sursa foto (ilustrativ): belarus.by
ADVERTISEMENT

O serie de documente interne consultate de jurnaliștii de la Bloomberg scot în evidență probleme grave la o centrală nucleară construită de Rusia în Belarus. Minsk-ul neagă aceste dezvăluiri.

Probleme ascunse la o centrală nucleară construită de Rusia în Belarus. Lituania vorbește de o amenințare pentru regiune

Încă din februarie 2022, când trupele lui Vladimir Putin declanșau invazia la scară largă în Ucraina, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului (n.r. BelNPP) dezvoltat la Astraveţ, în Belarus. Construcția era la foarte mică distanţă de Lituania, adică de graniţa cu Uniunea Europeană și NATO.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, specialiștii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară.

Publicația Bloomberg, care citează documente interne Rosatom, a raportat că, în februarie 2022, la BelNPP, rășina schimbătoare de ioni se scurgea în primul circuit al celei de-a doua unități de alimentare, amenințând cu deteriorarea și oprirea pieselor critice.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din domeniul nuclear din Belarus au promis că unitatea va fi lansată în primăvara anului 2022. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. A fost o întârziere de aproximativ un an. Unitatea de putere a fost pusă în funcțiune abia în 2023. Nimeni nu a înțeles ce nu a funcționat anul trecut.

Ulterior, în mass-media s-au scurs informații de la angajații centralei nucleare. Aceștia s-au adresat și activiștilor de mediu. Imediat, a apărut un mesaj din partea serviciilor de informații lituaniene care spunea că motivul întârzierii lansării unității de putere deja construite a fost contaminarea cu rășină a primului circuit.

ADVERTISEMENT

Centrala din Belarus, situată la doar 50 de km de Lituania

Până în prezent, cauza contaminării cu răşină rămâne incertă. Ea nu a fost raportată autorităţilor internaţionale de siguranţă, spun trei ingineri nucleari cu cunoştinţe aprofundate despre proiectele reactoarelor ruseşti, care au cerut să nu fie identificaţi de Bloomberg.

Specialiștii spun că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operaţională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.

ADVERTISEMENT

În contextul acestui incident, guvernul lituanian a ridicat de mai multe ori probleme cu privire la operațiunile centralei și a afirmat că aceasta reprezintă o amenințare nucleară pentru întreaga regiune.

De notat că unitatea nucleară din Belarus, care este acum funcțională, a fost inaugurată luna trecută. Belarusul a fost locul de testare extern pentru un nou design de reactor exportat în întreaga lume de Rosatom.

Ministrul energiei din Belarus neagă incidentul: ”Nu a existat nicio situație periculoasă la centrala nucleară”

Miercuri, 20 decembrie, Minsk-ul a anunțat că nu a existat nicio situație periculoasă la centrala nucleară din Belarus (BelNPP). Ministrul energiei, Viktor Karankevici, a făcut declarații în fața presei pe acest subiect.

”Nu a existat nicio situație periculoasă. Prioritatea noastră principală este siguranța și fiabilitatea. Sarcina șefului statului de a menține siguranța la BelNPP este îndeplinită. Două unități electrice sunt în funcțiune, generează energie electrică pentru nevoile țării, ajută la economisirea gazelor naturale, reduc emisiile”, a spus Viktor Karankevici.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Radu Drăgușin nu ”scapă” de Bayern Munchen! Anunțul venit din Anglia
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce...
Șocul de care a avut parte un străin la scurt timp după ce a ajuns în București: „E infernal aici!”. Ce a observat
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
INFOGRAFICE Unde gasesti apartamente sub 50.000 euro în București. Topul zonelor
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi...
De câte telefoane e nevoie pentru a obţine 35 kg de aur şi 350 kg de argint. Românii le păstrează sau le aruncă la gunoi
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care...
Oamenii de afaceri recunosc că au greşit oferind salarii prea mici românilor care au ales să plece la muncă în străinătate
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Viorel Lis, foc și pară pe Irinel Columbeanu. De la Oana a pornit
Viorel Lis, foc și pară pe Irinel Columbeanu. De la Oana a pornit
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni...
Experimentul din România pe care Europa îl urmărește cu interes. „Zona va deveni mai atractivă”
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei