O serie de documente interne consultate de jurnaliștii de la Bloomberg scot în evidență probleme grave la o centrală nucleară construită de Rusia în Belarus. Minsk-ul neagă aceste dezvăluiri.
Încă din februarie 2022, când trupele lui Vladimir Putin declanșau invazia la scară largă în Ucraina, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului (n.r. BelNPP) dezvoltat la Astraveţ, în Belarus. Construcția era la foarte mică distanţă de Lituania, adică de graniţa cu Uniunea Europeană și NATO.
La acea vreme, specialiștii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară.
Publicația Bloomberg, care citează documente interne Rosatom, a raportat că, în februarie 2022, la BelNPP, rășina schimbătoare de ioni se scurgea în primul circuit al celei de-a doua unități de alimentare, amenințând cu deteriorarea și oprirea pieselor critice.
Oamenii de știință din domeniul nuclear din Belarus au promis că unitatea va fi lansată în primăvara anului 2022. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. A fost o întârziere de aproximativ un an. Unitatea de putere a fost pusă în funcțiune abia în 2023. Nimeni nu a înțeles ce nu a funcționat anul trecut.
Ulterior, în mass-media s-au scurs informații de la angajații centralei nucleare. Aceștia s-au adresat și activiștilor de mediu. Imediat, a apărut un mesaj din partea serviciilor de informații lituaniene care spunea că motivul întârzierii lansării unității de putere deja construite a fost contaminarea cu rășină a primului circuit.
Până în prezent, cauza contaminării cu răşină rămâne incertă. Ea nu a fost raportată autorităţilor internaţionale de siguranţă, spun trei ingineri nucleari cu cunoştinţe aprofundate despre proiectele reactoarelor ruseşti, care au cerut să nu fie identificaţi de Bloomberg.
Specialiștii spun că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operaţională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.
În contextul acestui incident, guvernul lituanian a ridicat de mai multe ori probleme cu privire la operațiunile centralei și a afirmat că aceasta reprezintă o amenințare nucleară pentru întreaga regiune.
De notat că unitatea nucleară din Belarus, care este acum funcțională, a fost inaugurată luna trecută. Belarusul a fost locul de testare extern pentru un nou design de reactor exportat în întreaga lume de Rosatom.
Miercuri, 20 decembrie, Minsk-ul a anunțat că nu a existat nicio situație periculoasă la centrala nucleară din Belarus (BelNPP). Ministrul energiei, Viktor Karankevici, a făcut declarații în fața presei pe acest subiect.
”Nu a existat nicio situație periculoasă. Prioritatea noastră principală este siguranța și fiabilitatea. Sarcina șefului statului de a menține siguranța la BelNPP este îndeplinită. Două unități electrice sunt în funcțiune, generează energie electrică pentru nevoile țării, ajută la economisirea gazelor naturale, reduc emisiile”, a spus Viktor Karankevici.