Cetatea Poenari, una dintre cele mai spectaculoase din România și un punct de atracție pentru turiști, a fost redeschisă publicului după trei ani de la debutul lucrărilor de restaurare. Monumentul istoric reprezintă un loc legendar, încărcat de istorie.
Fortificația medievală din județul Argeș, situată în comuna Arefu în apropiere de Transfăgărășan, a fost redeschisă luni, 14 aprilie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Consiliului Județean Argeș.
Momentul a fost marcat printr-un monolog al actorului Puiu Mărgescu, interpretându-l pe Vlad Țepeș. Cetatea Poenari datează din secolul al XIV-lea atunci când a fost construit un singur turn de Negru Vodă, întemeietorul Țării Românești.
Ulterior, cetatea a fost extinsă de Vlad Țepeș, reprezentând un punct strategic și de apărare în fața pericolului otoman. Timp de trei ani, monumentul istoric nu a putut fi vizitat, deoarece s-au desfășurat renovări, lucrările fiind efectuate prin finanțare cu fonduri europene.
Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 25 de milioane de lei (9.647.565 de lei – valoarea nerambursabilă publică, iar 16.021.201,29 lei reprezintă contribuția beneficiarului).
„Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală și arhitecturală a Cetății Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetății, montarea unui traseu de fibră optică și a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înființarea instalației de iluminat și a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci și coșuri de gunoi”, se arată într-un comunicat transmis de CJ Argeș.
Primii vizitatori și-au făcut apariția luni, încă de la redeschiderea Cetății Poenari. Cele 1.480 de trepte au fost urcate de un grup de turiști elvețieni, dar și o fetiță de 5 ani și jumătate, venită din Capitală împreună cu părinții.
Turiștii care vor să viziteze Cetatea Poenari sunt așteptați în orice zi a săptămânii, între orele 10:00 – 18:00. Ultimul grup poate urca la ora 17:00. Biletele pot fi cumpărate atât de la cetatea, dar și online. Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari.