News

O cometă va trece pe lângă Pământ, după 50.000 de ani. Nu a mai fost vizibilă din timpul Epocii Glaciare

O cometă care a fost vizibilă ultima oară în timpul Epocii Glaciare va trece pe lângă Pământ în 2023, după o pauză de 50.000 de ani.
01.01.2023 | 14:21
O cometa va trece pe langa Pamant dupa 50000 de ani Nu a mai fost vizibila din timpul Epocii Glaciare
O cometă va fi vizibilă după 50.000 de ani. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Va fi prima ”vizită” a cometei pe cerul Terrei după 50.000 de ani de pauză, fiind ultima oară văzută în timpul Epocii Glaciare, vreme când pe Pământ trăiau oamenii de Neanderthal.

O cometă va fi vizibilă după 50.000 de ani de lipsă

Cometa C/2022 E3 (ZTF) orbitează Soarele la fiecare 50.000 de ani și va trece la 42 de milioane de kilometri de Pământ pe 1 februarie 2023, moment în care va fi vizibilă cu ochiul liber, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Cometa e deja vizibilă cu ajutorul binoclurilor și al telescoapelor de joasă înălțime, atunci când cerul e senin. Spre finele lunii ianuarie cometa va fi vizibilă fără echipament specializat, cu ochiul liber, transmit specialiștii.

Cometa E3 e deja urmărită atent de astronomi, care au identificat o coadă aurie, fiind vorba de prima cometă care va lumina cerul de la cometa Neowise, în vara anului 2020.

ADVERTISEMENT

Cometa a fost descoperită pentru prima dată de Zwicky Transient Facility (ZTF) din California și fotografiată de astronomii de la NASA. A fost botezată E3 pentru că a fost a treia cometă descoperită în a cincea săptămână a anului.

Cei care vor să observe această cometă sunt sfătuiți să aleagă un loc întunecat, lipsit de lumină ambientală și să lase 30 de minute de adaptare pentru ochi. Pentru determinarea poziției cometei pe cer există aplicații cum ar fi Star Chart, Sky Safari și Sky View.

ADVERTISEMENT

”Cometele sunt în mod intrinsec obiecte extrem de imprevizibile, deoarece luminozitatea lor depinde de împrăştierea luminii solare de particulele de praf din coma şi coada cometei.

Acest praf se îndepărtează continuu de nucleul cometei, iar densitatea sa la un moment dat este guvernată de rata de sublimare a gheţii din nucleul cometei, pe măsură ce aceasta este încălzită de razele solare. De asemenea, depinde şi de cantitatea de praf care este amestecată cu gheaţa.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este foarte greu de prezis în avans şi poate fi foarte variabil chiar şi între apariţiile succesive ale aceleiaşi comete”, explică site-ul specializat în urmărirea cometelor, In-The-Sky.

ADVERTISEMENT