News

O companie aeriană de top și-a anunțat călătorii că va restitui banii pe biletele de avion anulate în 6 luni

01.05.2020 | 17:55
O companie aeriana de top sia anuntat calatorii ca va restitui banii pe biletele de avion anulate in 6 luni
ADVERTISEMENT

Ryanair avertizează că o eventuală returnare a banilor plătiți pe biletele de avion anulate va dura până la șase luni, în caz contrar mulți oameni riscă să-și piardă locurile de muncă.

Ryanair nu își permite să returneze banii pe bilete

Conducătorul companiei aeriene Ryanair, Michael O’Leary, a mărturisit că va dura cel puțin șase luni până când oamenii care au plătit bilete de avion anulate din cauza pandemiei vor reuși să-și recupereze banii.

ADVERTISEMENT

O’Leary a dezvăluit că Ryanair are mari dificultăți în a returna 25 de milioane de euro în condițiile actualei crize financiare. Cu toate acestea, a promis că toți oamenii păgubiți își vor primi banii înapoi, conform BBC.

  • Ryanair este o companie aeriană irlandeză de tip low-cost, deținută de Ryanair Holdings plc, cea mai mare din Europa, depășind la numărul de pasageri și profit toate companiile aeriane, inclusiv cele ce nu sunt low-cost
ADVERTISEMENT

Dacă vrei să-ți returnăm banii, vei primi acest lucru”, a declarat CEO-ul companiei. Între timp, Ryanair va concedia aproximativ 3.000 de persoane, 15% din totalul celor angajați. Majoritatea posturile care vor fi lichidate sunt alcătuite din piloți de avion sau însoțitori de bord. Cei care vor scăpa de concedieri vor avea salariile tăiate cu 20%, conform BBC.

Aceste măsuri de austeritate sunt „minimum necesar pentru ca Ryanair să supraviețuiască în următoarele 12 luni”. Dacă un vaccin nu va fi descoperit, vor urma alte tăieri salariale și mai multe concedieri.

ADVERTISEMENT

În semn de solidaritate cu restul ganajaților, O’Leary a acceptat să îi fie tăiat salariul cu 50%.

Angajații protestează împotriva deciziilor companiei

Brian Strutton, liderul sindical al piloților britanici a declarat că „nu a existat niciun avertisment sau negociere cu Ryanair despre aceste concedieri masive. E o veste mizerabilă, Ryanair se pare că a făcut o întoarcere de 180 de grade când vine vorba de gestionat pandemia de coronavirus”.

ADVERTISEMENT

Avocații nu sunt de acord cu propunerea Ryanair

Avocații care apără interesele unor pasageri păgubiți nu acceptă compromisul propus de liderii Ryanair.

Când un zbor e anulat, din punct de vedere legal, compania aeriană trebuie să restituie banii în maximum șapte zile lucrătoare. Companiile aeriene trebuie să fie obligate să plătească banii imediat, fără scuze”, a explicat avocatul Jonathan Compton.

Ryanair se așteaptă să aibă pierderi de aproximativ 100 de milioane de euro în primele trei luni ale anului. Cu toate că Ryanair și-a asigurat un fond de rezervă de 4 miliarde de euro înainte de pandemie, reprezentanții companiei acuză alte companii precum Lufthansa, Air France sau Alitalia de concurență neloială, pentru că se bazează pe fonduri guvernamentale.

Între timp, Wizz-Air își reia zborurile, în plină epidemie de coronavirus, pornind din Luton, Anglia. Zborurile vor avea destinația Spania, Portugalia, Israel, Slovacia, Serbia, România și Ungaria.

ADVERTISEMENT
Tags: