Înainte de asta, oamenii erau obișnuiți să lucreze de acasă două zile pe săptămână. Este vorba despre compania Amazon, care le-a trimis angajaților o notă internă prin care aceștia erau chemați la birou ”ca omul normal” 5 zile pe săptămână. Evident, oamenii au fost nemulțumiți.
Cel care le-a dat vestea ”proastă” a fost CEO-ul Amazon, Andy Jassy, cel care le-a transmis oamenilor că trebuie să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână. Conform Fortune, 73% dintre angajați i-au transmis că preferă să renunțe la job, pentru că varianta să lucreze de la birou 5 zile pe săptămână e inacceptabilă.
Gigantul cu o cifră de afaceri de 1,9 trilioane de dolari și-ar dori ca angajații săi să se întoarcă la birou, fizic, din ianuarie 2025, însă majoritatea au anunțat că preferă să-și caute de lucru. Oamenii s-au obișnuit deja de mulți ani, încă din vremea pandemiei, să lucreze de acasă, conform presei din SUA.
Mai mult, peste 30% din companie au spus că știu pe cineva din companie care a demisionat din cauza acestui anunț. Conform Fortune, angajații ar aplica deja la multe alte joburi și par deciși să lucreze undeva unde există cu adevărat flexibilitate în program.
Trendul este ca oamenii să nu mai facă compromisuri la locul de muncă și să nu mai accepte să se dedice 100% jobului, preferând timpul liber petrecut cu familia sau prietenii. Conform unui sondaj anonim, 90% dintre angajații Amazon sunt nemulțumiți de această politică a companiei.
Între timp, alții se tem că decizia Amazon va ”inspira” și alte companii gigant să ia măsuri similare. Ca și o coincidență, sau nu, producătorul de computere Dell a cerut, în paralel cu Amazon, ca personalul de vânzări să vină la birou cinci zile pe săptămână.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că Amazon sau Dell ar fi mai degrabă excepții de la regulă, pentru că majoritatea companiilor și-au reconsiderat serios poziția referitor la munca de acasă și au devenit extrem de flexibile din această privință.
Ca și o coincidență, Amazon tocmai a lansat un chatbot AI intern, asemănător Chat GPT, care are rolul să ”crească și să stimuleze productivitatea angajaților”. Cedric ar fi conceput pentru o utilizare ”sigură” și nu are probleme legate de confidențialitate.
Angajații Amazon au fost avertizați să nu utilizeze niciun chatbot terț cum ar fi ChatGPT, însă trebuie să se folosească de Cedric. Acesta este descris drept ”un chatbot AI cu scop general, mai sigur decât ChatGPT”. Angajații pot folosi acest chatbot pentru a ”pune întrebări, a rezuma documente și pentru a ace brainstorming”.