News

O companie de ridesharing, luată în vizor de ANAF. A cauzat un prejudiciu de 3 milioane de lei statului

O companie de ridesharing a fost prinsă cu nereguli mari de către inspectorii DGAF. Este vorba despre o evaziune fiscală uriașă. Iată cum a păcălit statul administratorul firmei.
12.03.2025 | 17:28
O companie de ridesharing luata in vizor de ANAF A cauzat un prejudiciu de 3 milioane de lei statului
ANAF a pus ochii pe o firmă de ridesharing care a provocat un prejudiciu uriaș statului. Sursa: Colaj Fanatik, Hepta, Freepik
ADVERTISEMENT

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit o evaziune fiscală uriașă la o firmă de transport alternativ din București, activă în perioada 2022-2024. Conform anchetei, compania angaja șoferi fără contracte de muncă și nu plătea contribuțiile legale către bugetul de stat, creând astfel un prejudiciu statului de peste 3 milioane de lei.

O companie de ridesharing a provocat un prejudiciu uriaș statului român

Mai mult decât atât, sumele obținute din cursele efectuate de șoferi erau transferate din conturile firmei direct în contul personal al administratorului, care apoi efectua plăți către angajați fără respectarea normelor fiscale. ANAF a anunțat că va sesiza organele de urmărire penală pentru a recupera prejudiciul cauzat și a subliniat că astfel de practici vor fi sancționate sever. Oficialii instituției au ținut să sublinieze importanța respectării obligațiilor fiscale, avertizând că orice încercare de a evita plata taxelor atrage consecințe legale grave.

ADVERTISEMENT

“Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.

Astfel, în cazul unui operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor online, inspectorii DGAF au constatat că în perioada iulie 2022 – octombrie 2024, societatea utiliza forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare și fără plata contribuțiilor la bugetul de stat”, a transmis ANAF.

ADVERTISEMENT

Numărul infracțiunilor de acest fel, în creștere

Nu este primul caz de acest gen. În decembrie 2024, DNA a destructurat o rețea care a fraudat statul cu peste 49 de milioane de lei, utilizând metode similare de sustragere de la plata taxelor și contribuțiilor salariale. Procurorii au anunțat atunci că grupul anchetat între februarie 2023 și martie 2024 a coordonat mai multe firme de transport alternativ, implementând un sistem sofisticat de evaziune fiscală.

S-au produs multe infracțiuni, cum ar fi omiterea înregistrării a zece societăți comerciale, nedeclararea veniturilor impozabile și angajarea șoferilor fără contracte de muncă, plata acestora fiind realizată „la negru”. Mai mult, anchetatorii au găsit peste 1.000 de șoferi care colaborau cu acest grup, fiind obligați să semneze contracte de comodat prin care își cedau autoturismele către firmele controlate.

ADVERTISEMENT

Cum procedau suspecții

Astfel, se obțineau autorizațiile necesare și înscrierea pe platformele de ride-sharing, fără să se respecte legislația fiscală și normele privind relațiile de muncă. Schema descoperită de procurori le permitea suspecților să rețină un comision de 8-12% din veniturile obținute de la platformele de ride-sharing, restul sumelor fiind virat direct către șoferi, fără a fi declarate și impozitate corespunzător.

ADVERTISEMENT

În final, după ce își plăteau colaboratorii, suspecții retrăgeau restul sumelor din bancomate și și le însușeau. Ancheta a mai arătat că o parte din banii astfel obținuți au fost folosiți pentru achiziționarea unor bunuri de lux, inclusiv autoturisme și imobile, dar și pentru creditarea unor firme deținute de persoanele implicate.