News

O cunoscută fabrică de mezeluri din Ilfov, închisă și amendată cu 70.000 de lei. Inspectorii ANPC s-au șocat când au descoperit neregulile

O fabrică de mezeluri din Ilfov a fost închisă și amendată cu 70.000 de lei, după ce inspectorii ANPC au fost șocați să descopere nereguli grave.
31.05.2023 | 21:45
O cunoscuta fabrica de mezeluri din Ilfov inchisa si amendata cu 70000 de lei Inspectorii ANPC sau socat cand au descoperit neregulile
O cunoscută fabrică de mezeluri din Ilfov, amendată. Foto: ANPC
ADVERTISEMENT

Mai exact, fabrica de Mezeluri Matis, conform ANPC, a fost amendată cu 70.000 de lei și sediul respectiv a fost închis pentru că inspectorii ANPC au descoperit foarte multe probleme, inclusiv murdărie și rugină printre mezeluri. Președintele ANPC Horia Constantinescu a transmis că au fost retrase de la vânzare peste patru tone de carne, în valoare de 62.000 de lei.

Fabrică de mezeluri, închisă și amendată

Pe lângă amenzile de 70.000 de lei, ANPC a decis să închidă temporar unitatea pentru producție, precum și un restaurant și un magazin din zonă, până când deficiențele vor fi remediate. ”Condițiile de procesare sunt cele pe care le vedeți în imagini, de la zone cu rugină și vopsea exfoliata, până la depozitarea cărnii în zona de acțiune a unor ventilatoare ne igienizate. Acolo unde este murdărie și rugină cu siguranță suprafața respectivă nu poate fi dezinfectata și întreținuta corespunzător”, a declarat Horia Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Între timp, șeful ANPC a anunțat că instituția pe care o conduce a amendat 19 bănci pentru modul în care sunt calculate ratele la creditele pentru persoanele fizice. Băncile au fost acuzate de ”practici comerciale înșelătoare”, referitor la modul în care se calculează ratele creditelor.

Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu. Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON. De ce nu începe banca, sau oricare dintre băncile, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă – nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin”, a transmis Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, liderul ANPC anunță că băncile ar trebui să discute cu toți clienții pentru a se asigura că oamenii își pot plăti ratele, pentru ca aceste credite să nu devină neperformante. ”Băncile trebuie să o recalibreze. Trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte discuții cu consumatorii legate de riscuri, pentru că altfel ratele de la aceștia vor deveni acele credite neperformante despre care băncile spun că nici nu prea au auzit despre ele.

Noi am auzit că unele dintre ele ar vinde societăților de recuperări creanțe. Dar e la nivel de zvon. Noi mai merge în piață, în control, și mai auzim lucruri”, a completat Horia Constantinescu. Cu toate acestea, șeful ANPC recunoaște că oamenii nu au de ales și trebuie să-și plătească ratele în continuare.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să ajungă la bancă și indiferent de ce le spun, de tipul: nu ne interesează sau de tipul: vom contesta procesul să se gândească că ceea ce s-a constatat va avea cu siguranță consecințe. Noi analizăm acum cele 200 de informări primite pe adresa de mail pe care noi am pus-o la dispoziția consumatorilor despre situațiile de care tot vorbim. Ce s-a întâmplat cu evoluția ratelor”, a completat Constantinescu.

Președintele ANPC le reproșează băncilor că nu le prezintă clienților toate riscurile pe care și le asumă atunci când iau un credit. Constantinescu e de părere că, înainte de a se împrumuta, orice român ar trebui să completeze un chestionar de cunoștințe financiare, ca un fel de examen pentru permisul de conducere.

ADVERTISEMENT

Între timp, Banca Națională a României a transmis că această instituție nu are atribuții de protecție a consumatorilor bancari. Asta, în contextul în care ANPC a amendat băncile pentru ”practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor”. Practic, ANPC a constatat că băncile emit un grafic de rambursare din care rata e compusă în primii ani din 75% dobândă și doar 25% din principalul rambursat.

ADVERTISEMENT
Tags: