News

O directoare de școală, reținută în flagrant pentru luare de mită. A cerut un comision de 4% pentru reabilitarea școlii

15.04.2020 | 13:30
O directoare de scoala retinuta in flagrant pentru luare de mita A cerut un comision de 4 pentru reabilitarea scolii
ADVERTISEMENT

Directoarea unei școli din București a fost reținută în timp ce primea ultima tranșă dintr-o mită pe care a pretins-o pentru un contract de reabilitare a școlii pe care o conduce, transmite DNA.

Flagrantul, la plata unei tranșe de 21.000 de euro

Procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a directoarei.

ADVERTISEMENT

În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata Zanfir Carmen Elena ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului”, se arată în comunicatul DNA.

Plata mitei s-ar fi făcut în mai multe tranșe începând cu septembrie 2019, flagrantul fiind organizat la plata ultimei tranșe, în valoare de 21.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Alte două cazuri de luare de mită

Totodată, procurorii anticorupție au anunțat și reținerea unui patron  de firmă care ar fi cerut  de la reprezentanta unei alte societăți comerciale suma de 267.840 lei, reprezentând un comision de 2% din valoarea totală a facturilor emise și încasate de ultima societate, în baza a două contracte de reabilitare termică a unor blocuri de locuințe din București, pentru ca să aprobe situațiile de lucrări, atașamentele aferente și să emită certificatele de plată către societatea respectivă, documente fără de care nu ar fi fost posibilă încasarea contravalorii facturilor emise.

Potrivit unui contract de prestări de servicii încheiat cu o primărie de sector din București, inculpatul ar fi trebuit să verifice și să semneze situațiile de lucrări, atașamentele (pozele și măsurătorile) aferente lucrărilor executate în cadrul contractelor de reabilitare termică încheiate de diferite firme cu primăria de sector și totodată să certifice că sumele solicitate la plată sunt aferente lucrărilor executate”, precizează DNA.

ADVERTISEMENT

Și în acest caz flagrantul a fost realizat la plata ultimei tranșe, în valoare de 35.000 de euro.

Un al treilea caz de luare de mită surprinsă în flagrant este cel al unei persoane care s-a oferit să intermedieze un contract de mentenanță cu o companie națională.

ADVERTISEMENT

”La data de 10 februarie 2020, inculpatul ar fi pretins de la reprezentantul unei firme un comision de 10% (131.046 lei) din valoarea totală a sumei facturate de firmă pentru o serie de lucrări executate în cadrul unui contract de mentenanță și reparații încheiat cu o companie națională. Inculpatul ar fi pretins banii pentru ca, în schimb, să își exercite influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are, prin intermediul altei persoane, funcționar public, asupra conducerii companiei naționale, astfel încât firmei să îi fie făcute plățile restante pentru lucrările executate”, a transmis Parchetul anticorupție.

ADVERTISEMENT
Tags: