News

O dubă a lovit intenționat un grup de pietoni. Două persoane au murit, cinci sunt rănite

Doi oameni au murit și cinci sunt răniți după ce o mașină a intrat în mulțime în Canada, cel mai probabil într-un gest intenționat al șoferului.
14.03.2023 | 09:10
O duba a lovit intentionat un grup de pietoni Doua persoane au murit cinci sunt ranite
Pietoni loviți de dubă. Foto: CBC.ca.
ADVERTISEMENT

Martorii spun că victimele au fost târâte peste 500 de metri pe trotuar, după ce o dubă a lovit mulțimea de oameni în orașul canadian Amqui, din provincia Quebec. Șoferul în vârstă de 38 de ani a fost arestat pe loc, iar acum ancheta va stabili circumstanțele în care s-a produs tragedia.

O dubă a intrat în mulțime în Qebec, Canada

Autoritățile au dat asigurări că atacatorul a acționat de unul singur, fiind vorba de un incident izolat. Așadar, restul oamenilor nu au motive reale să se teamă pentru siguranța lor. “Totul indică faptul că acesta este un eveniment izolat. Nu ar mai fi niciun pericol în zonă şi ar fi un singur suspect”, au transmis autoritățile canadiene.

ADVERTISEMENT

Incidentul a fost consemnat la ora 15:00, ora locală din Qebec, în orașul Amqui, o localitate cu 6.000 de locuitori situată în nord-estul Canadei. Victimele care au murit sunt doi bărbați în vârstă de 60, respectiv 70 de ani. Printre răniți se află trei copii, conform polițiștilor, citați de CBC.ca.

Oamenii sunt în stare de șoc, mai ales că acest incident are loc la puține săptămâni după ce un autobuz intra intenționat într-o grădiniță din Montreal, în februarie. Atunci, doi copii de patru ani mureau, în timp ce alți șase erau răniți.

ADVERTISEMENT

“Sunt cu tot sufletul alături de cetăţenii din Amqui, în Quebec. Mă gândesc la toţi cei afectaţi în timp ce aşteptăm informaţii suplimentare despre evenimentele tragice de astăzi”, a reacționat premierul Justin Trudeau pe Twitter. Canadienii își aduc aminte și acum atacul din 2018 din Toronto, când o mașină a ucis 11 persoane și a rănit alte 16.

De asemenea, în luna septembrie 2022 12 persoane au fost ucise și 18 au fost rănite grav, prin înjunghiere, în provincia Saskatchewan. ”Atacurile de astăzi din Saskatchewan sunt îngrozitoare şi sfâşietoare. Ne gândim la cei care au pierdut o fiinţă dragă şi la cei care au fost răniţi”, scria și atunci pe Twitter premierul canadian.

ADVERTISEMENT

Suspecții din acel moment erau Damien Sanderson (31 de ani) şi Myles Sanderson (30 de ani). Originari din localitatea James Smith Cree Nation, cu o populaţie de 2.500 de locuitori, cei doi criminali au sfârșit la rândul lor în mormânt. Comunitatea indigenă din Canada e cunoscută drept o zonă rău famată, foarte săracă, unde crimele sunt la ordinea zilei.

Primele alerte de urgență legate de incidente au fost emise în întreaga provincie Saskatchewan și, ulterior, extinse în Manitoba și Alberta. Poliția a identificat și a căutat rapid doi suspecți de crimă: frații Damien Sanderson, 31 de ani, și Myles Sanderson, 30 de ani. Pe 5 septembrie, Damien a fost găsit mort cu răni multiple, cel mai probabil ucis de fratele său.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 15:30. pe 7 septembrie, după ce vehiculul său a fost scos de Poliție în afara drumului, Myles s-a predat și a fost arestat în Rosthern, Saskatchewan, înainte de a muri în custodia poliției mai târziu în acea zi. Pe 6 octombrie, RCMP a transmis că există dovezi că Myles este singurul responsabil pentru toate cele unsprezece omucideri, inclusiv pentru cea a lui Damien.

ADVERTISEMENT