News

O echipă de cercetători din China a elucidat misterul! Animalele nu ne pot îmbolnăvi de coronavirus

02.04.2020 | 18:36
O echipa de cercetatori din China a elucidat misterul Animalele nu ne pot imbolnavi de coronavirus
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători din China a reușit să găsească răspunsul pentru una dintre cele mai arzătoare întrebări ale momentului și vin cu vești cât se poate de bune. Potrivit acestora, animăluțele noastre de companie nu ne pot transmite noul tip de coronavirus, chiar dacă se întâmplă să „capete” boala care a îngenuncheat întreaga lume.

Animalele de companie nu transmit oamenilor noul coronavirus. Pisicile pot îmbolnăvi, însă, alte feline

Studiul realizat de oamenii de știință din țara în care a izbucnit temuta maladie arată că aceasta are un efect semnificativ mai scăzut decât în cazul oamenilor. Odată infectate, pisicile, spre exemplu, trebuie să rămână, însă, la distanță de alte feline, pentru că riscă să le contamineze.

ADVERTISEMENT

Cât despre câini, aceștia sunt ceva mai norocoși, susțin specialiștii chinezi, întrucât au șanse mult mai mici să contracteze agentul patogen denumit științific COVID-19. În aceeași situație se află și găinile, rațele sau porcii, explică cercetătorii, citați de prestigioasa publicație Daily Mail.

Și specialiștii americani au ajuns la concluzia că animăluțele nu pot transmite oamenilor boala

Studiul a venit după confirmarea a patru cazuri izolate de animale de companie infectate cu noul coronavirus, printre care doi câini din Hong Kong şi o pisică din Belgia. O a doua felină a fost testată pozitiv, la fel ca stăpânul său, însă nu are niciun simptom, spre deosebire de cea din Belgia. În toate cele patru cazuri, animalele par să fi contractat boala de la stăpânii lor.

ADVERTISEMENT

Concluziile oamenilor de știință chinezi au fost confirmate și de specialiștii din cadrul Centrului American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Potrivit acestora, nu există absolut nicio dovadă că animalele de casă pot transmite COVID-19 oamenilor.

Pe de altă parte, Oficiul federal pentru Siguranța Alimentară și Afaceri Veterinare (BLV) din Elveţia recomandă proprietarilor de animale de companie afați în carantină pe motiv că ar putea fi infectați cu SARS-CoV-2, să renunţe pentru o vreme la mângâierea şi îmbrăţişarea acestora.

ADVERTISEMENT

Câinii, pisicile şi alte astfel de animale domestice nu prezintă simptome tipice infecţiei, ceea ce înseamnă că nu se îmbolnăvesc, susțin experții. În aceste condiții,  riscul transmiterii coronavirusului la om este cu atât mai greu de evaluat.