Alexia, o elevă din Fălticeni, județul Suceava, pasionată de brutărie, a devenit recent olimpică la un concurs organizat în Belgia. Fata realizează veritabile opere de artă din aluat.
Alexia Ariton (18 ani), elevă a Colegiului Vasile Lovinescu din Fălticeni, și-a testat tehnica și abilitățile în domeniul brutăriei, în cadrul unei competiții desfășurate între 16 și 21 noiembrie, în Belgia.
În cadrul acestei competiții, la secțiunea ”brutărie”, concurenții din toate colțurile lumii au trecut prin 5 module (Pâine nutrițională, Baghetă și pâine cu maia, Brioșă împletită, Patiserie, Piesă artistică).
”A fost un concurs de artă, nu doar tehnologia îşi are rolul ei. Fiecare copil are în mânuţele lui secretul. La un moment dat, ei încep să simtă aluatul, să se joace cu el, de aici încolo începe premierea“, spune Monica Crețu – profesor Colegiul Național “Vasile Lovinescu” Fălticeni, citată de Observator News.
Reprezentanta României la acest concurs, tânăra Alexia, este pasionată de mică de bucătărie. Când nu avea nici 10 ani, aceasta a frământat prima ei pâine. A aplicat o rețetă tradițională de familie, care a surprins-o chiar şi pe mama ei.
”Fiind pretențioasă de mică la mâncare, la un moment dat mama mi-a zis, nu îţi place, pune mâna şi fă-ţi“, spune Alexia. ”Am făcut o pâine la ceaun. Ceanul era şi foarte vechi la fel ca reţeta. Este lăsat moştenire în familie de la străbunica mea“, mai povesteşte ea.
De-a lungul anilor, pasiunea Alexiei pentru brutărie s-a intensificat. În prezent este elevă în clasa a 12-a. I-au trecut deja prin mâini sute de pâini. Talentul său a dus-o la Olimpiada de Meserii din Belgia.
Punctul ei forte în prezent este pâinea împletită. Tot din copilărie s-a inspirat în acest sens. ”Împletitură în trei am învățat-o de la mama și mai ales având părul lung de acolo am învățat cel mai mult”, spune Alexia.
În toți anii de liceu, eleva a arătat pasiune și interes pentru domeniul industriei alimentare. A mai fost implicată și în alte concursuri. Anul trecut a fost la Concursul European de Analiză Senzorială a Produselor Lactate, desfășurat în Franța, în localitatea La Roche sur Foron. Aici s-a clasat pe locul al treilea, la produsul lapte de consum.