News

O fabrică de bere de acum 5.000 de ani, descoperită în Egipt. Ar putea fi cea mai veche din lume

15.02.2021 | 18:44
O fabrica de bere de acum 5000 de ani descoperita in Egipt Ar putea fi cea mai veche din lume
ADVERTISEMENT

Arheologii din Egipt au scos la lumină ceea ce ar putea fi cea mai veche fabrică de bere cunoscută din lume, datând de aproximativ 5.000 de ani.

O echipă comună egipteano-americană a descoperit fabrica de bere în Abydos, unul dintre cele mai vechi orașe ale Egiptului antic. Zona se află în provincia sudică Sohag, în Egiptul de Sus, găzduind și orașul Luxor, unul dintre cele mai populare site-uri turistice ale țării.

ADVERTISEMENT

Oficialii speră ca prezentarea artefactelor recent descoperite să reînvie industria turistică a Egiptului care a primit o lovitură grea în timpul pandemiei COVID-19.

Berea, folosită în ritualurile funerare

Arheologii egipteni și americani au descoperit o vastă fabrică de bere, veche de 5.000 de ani, în vechiul oraș egiptean Abydos, potrivit Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

ADVERTISEMENT

Fabrica este situată în provincia egipteană Sohag și probabil datează din perioada domniei faraonului Narmer, în jurul anului 3100 î.Hr., a precizat ministerul. Narmer a fondat Prima Dinastie și se consideră că a unificat Egiptul.

Aceasta este cea mai veche fabrică de bere descoperită în Abydos. Se consideră chiar că este „cea mai veche fabrică de bere de capacitate mare din lume”.

ADVERTISEMENT
Foto: CNN

Dr. Matthew Adams de la Universitatea din New York, unul dintre liderii misiunii egiptean-americane care a făcut descoperirea, a declarat că cercetătorii cred că berea a fost folosită în ritualurile regale de înmormântare pentru primii regi din Egipt. Săpăturile anterioare din zonă au găsit dovezi că berea a fost folosită în timpul riturilor de sacrificiu.

„Ar fi putut fi construită în acest loc special pentru a furniza ritualurile regale care aveau loc în interiorul facilităților funerare ale regilor Egiptului”, a spus el, citat de BBC.

ADVERTISEMENT

Fabrica de bere era împărțită în opt secțiuni mari pentru producția de bere, fiecare conținând 40 de oale de lut folosite pentru încălzirea amestecurilor de cereale și apă, a declarat dr. Mostafa Waziry, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt, în declarație.

Fabrica de bere ar fi putut produce până la 22.400 litri de bere la un moment dat, a spus Adams.

Oficialii egipteni sunt dornici să prezinte artefacte recent descoperite încercând să reînvie industria turistică a Egiptului care a primit o lovitură dureroasă în timpul pandemiei COVID-19. Zborurile internaționale au fost suspendate în martie, odată cu închiderea siturilor arheologice și a muzeelor. Zborurile comerciale nu s-au reluat decât în iulie. Numărul de turiști care vizitează țara a scăzut de la 13,1 milioane în 2019 la 3,5 milioane în 2020. Iar Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus prognoza pentru cheltuielile de turism din Egipt în anul fiscal 2020 de la 17,8 miliarde dolari la 2,7 miliarde dolari.

La începutul acestei luni a fost prezentată descoperirea de către o misiune care lucra lângă Alexandria a mai multor mumii de acum aproximativ 2.000 de ani cu limbi din aur.

Foto: Ministerul egiptean al Antichităților via BBC

Echipa care lucra la templul Taposiris Magna din Alexandria a descoperit 16 morminte tăiate în piatră, populare în epoca greacă și romană. Înăuntru erau mumii prost conservate.

Se crede că morților li s-au dat amulete din foiță de aur astfel încât să poată vorbi în fața curții zeului Osiris în viața de apoi. Egiptenii antici credeau că Osiris era stăpânul lumii de dincolo și judecătorul morților.

ADVERTISEMENT