News

O familie din Focşani s-a intoxicat cu o bacterie periculoasă după ce au mâncat caș cumpărat din piață. DSP a deschis o anchetă

Au vrut să mănânce caș tradițional, dar s-au ales cu o intoxicație alimentară. Toți membrii familiei care au consumat produsul au ajuns la spital
02.07.2024 | 18:45
O familie din Focsani sa intoxicat cu o bacterie periculoasa dupa ce au mancat cas cumparat din piata DSP a deschis o ancheta
Caș infectat cu bacterii dăunătoare a fost vândut într-o piață din Focșani. O familie a fost internată după ce a consumat produsul. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O familie din Focșani a ajuns la Urgențe după ce toți membrii s-au intoxicat când au consumat caș de oaie cumpărat din Piața Agroalimentară din Focșani.

O familie întreagă s-a intoxicat după ce a mâncat caș

Controalele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au descoperit bacterii periculoase atât în produsul vândut, cât și la stâna de unde provenea, a anunțat instituția marți.

ADVERTISEMENT

„În urma anchetei epidemiologice efectuate în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară, s-a constatat că, pe 23.06.2024, o persoană a cumpărat caş de oaie din Boxa Lactate din Piaţa Moldovei Focşani şi l-a consumat împreună cu familia (mamă, tată şi fiu), la ora 13,30.

Aproximativ două ore după consum, toţi membrii familiei au prezentat simptome specifice toxiinfecţiilor alimentare: febră, frisoane, cefalee, vertij, vărsături, crampe abdominale şi diaree. Aceştia s-au prezentat la UPU şi au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase până la data de 25.06.2024”, se arată într-un comunicat al DSP Vrancea.

ADVERTISEMENT

Bacteriile erau inclusiv la stâna de unde s-a făcut cașul

Analizele au relevat prezența bacteriilor periculoase în probele prelevate din cașul cumpărat de familie și la stâna unde acesta a fost produs. Conform aceleași surse, Administrația Piețelor Focșani a înregistrat nereguli grave în activitatea de comercializare a acestor produse.

„Echipa DSP a verificat domiciliul pacienţilor şi Piaţa Moldovei, de unde a fost cumpărat caşul, pentru a recolta probe de sanitaţie şi o probă din caşul de oaie. S-a efectuat şi un control la stâna de unde provenea produsul lactat.

ADVERTISEMENT

Toate cele şapte teste de sanitaţie (suprafeţe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuţit, mâini) au arătat depăşiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme şi stafilococ coagulazo-pozitiv. În proba de caş de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriacee şi alte colonii”, au precizat reprezentanţii DSP Vrancea.

Ce nereguli au descoperit inspectorii DSP

Printre încălcările descoperite se numără lipsa igienizării și lipsa calificării personalului responsabil cu curățenia, precum și depozitarea brânzei de oaie în vestiarul personalului de curățenie.

ADVERTISEMENT

„Cele mai grave abateri constatate sunt totuşi cele privind organizarea activităţii de comercializare a acestor produse de către Administraţia Pieţelor Focşani. În Piaţa Moldovei s-au constatat: lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice, curăţenia insuficientă în zona adiacentă boxelor şi vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curăţenie al Administraţiei Pieţei, lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafeţelor şi pavimentelor, personalul de curăţenie nu a urmat cursurile de igienă, oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curăţenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereţi şi pavimente insalubre), lipsa serviciilor de dezinfectare şi deratizare, în vestiarul personalului de curăţenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administraţiei pieţei”, susţin reprezentanţii DSP Vrancea.

După inspecția efectuată, DSP Vrancea a aplicat Administrației Piețelor Focșani o amendă de 39.000 de lei, iar producătorul și comerciantul au fost sancționați cu 8.600 de lei. S-au impus, de asemenea, măsuri de remediere a deficiențelor constatate, care trebuie implementate imediat și menținute pe termen lung.

ADVERTISEMENT