News

O femeie care a trecut prin cancer, infectată cu Covid-19 aproape un an. Care e explicația medicilor

O femeie de 47 de ani din SUA a fost infectată cu Covid-19 aproape un an. Medicii vin cu o serie de explicații despre acest caz extrem de neobișnuit.
05.11.2021 | 14:42
O femeie care a trecut prin cancer infectata cu Covid19 aproape un an Care e explicatia medicilor
ADVERTISEMENT

O femeie de 47 de ani din SUA, care a supraviețuit cancerului, a devenit în mod oficial persoana cu cea mai lungă infecție cu Covid-19 documentată de la debutul pandemiei.

Cazul a fost făcut public de Veronique Nussenblatt, o specialistă în boli infecțioase de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH).

ADVERTISEMENT

Pacienta, a cărei identitate a rămas anonimă, a fost internată cu SARS-CoV-2 în primăvara lui 2020. Timp de aproape un an, medicii sperau ca această să se vindece de boală, însă testele ei au ieșit pozitive mereu.

Cea mai lungă infecție cu Covid-19, raportată la o femeie care a trecut prin cancer. Explicațiile medicilor

În luna iunie, un britanic în vârstă de 72 de ani devenea, oficial, persoana cu cea mai îndelungată infecție persistentă cu noul coronavirus. The Guardian scria că acesta a fost testat pozitiv o perioadă de 290 de zile.

ADVERTISEMENT

Recordul acestuia a căzut în această toamnă. Revista Science prezintă cazul unei femei de 47 de ani. Aceasta nu putea scăpa de tuse și problemele de respirație, fiind o enigmă pentru Veronique Nussenblatt, o specialistă în boli infecțioase de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH).

Pacienta a ajuns la spital în prima parte a anului 2020. Dar timpul trecea și femeia nu se vindeca de Covid-19. În toată această perioadă, pacienta a continuat să necesite oxigen la domiciliul ei. ”Uneori se simțea mai bine, alteori mai rău”, povestește Nussenblatt.

ADVERTISEMENT

Non-stop, teste pentru Covid-19 ale femeii au ieșit pozitive, fapt pentru care medicii au demarat studii pentru a explica acest caz.

Nussenblatt și ceilalți medici au presupus că testele depistează fragmente virale neviabile, o situație depistată anterior și la alte persoane care trecuseră prin boala cauzată de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cazul pacientei de 47 de ani a fost unic cu privire la durata posibilă a unei infecții active și asupra modului în care coronavirusul poate evolua în organismul unei persoane.

Conform studiului, înainte a contracta virusul, pacienta fusese imunocompromisă după ce a primit un tratament agresiv, ea fiind tratată pentru cancer limfatic. Tratamentul a lăsat-o cu puține celule B, un tip de celule imunitare care produc anticorpi și ajută sistemul imunitar să funcționeze normal.

  • Cancerul limfatic sau limfomul este un tip de cancer care afectează în principal sistemul imunitar, mai exact este un cancer al celulelor sistemului imunitar

În luna martie, un test pentru Covid-19 a arătat că încărcătura virală a pacientei, abia depistabilă anterior, crescuse vertiginos.

Descoperire unică în cazul pacientei

Sursa citată notează că cercetătorii au descoperit ceva unic în cazul acestei paciente. Astfel, când a retestat-o ​​în luna martie, virologul molecular Elodie Ghedin și biologul computațional Allison Roder, care au ajutat ulterior la caz, au secvențiat probe de la pacientă și au confirmat că virusul a continuat să se replice.

Când au comparat cea mai recentă secvență cu cele din 10 luni mai devreme, au realizat că este același virus, dar o tulpină diferită de oricare alta care circulă în populația generală.

La 335 de zile după ce femeia a fost infectată pentru prima dată și după două spitalizări, Science News raportează că ”starea plămânilor ei s-a îmbunătățit și au scăzut markerii de inflamație din sânge”. În cele din urmă, virusul a fost eliminat.

ADVERTISEMENT
Tags: