O mamă de 38 de ani este cercetată penal după ce și-a intoxicat fiicele cu o soluție de deparazitare a oilor. Minorele de patru, opt și nouă ani au ajuns în stare gravă la o unitate medicală din Iași.
Marți, 3 septembrie, o mamă în vârstă de 38 de ani din comuna Stănișești a alertat poliția pentru că aproape și-a omorât fiicele. Femeia și-a spălat pe cap copiii de patru, opt și nouă ani cu o soluție de deparazitat oile.
Fetele din satul Slobozia Nouă, comuna Stănișești, au ajuns marți, în stare gravă, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Bacău. Cele mici erau în stare de comă de gradele 1 și 2.
Mama acestora a recunoscut că le-a spălat pe cap cu o soluție organofosforică, utilizată pentru combaterea paraziților la animalele domestice. Imediat, echipa medicală le-a preluat pe fetele care erau însoțite de femeie.
Pacientelor li s-a administrat medicația specifică intoxicației cu astfel de substanțe. Fiind în stare critică, minorele au fost transferate la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, cu o ambulanță ATI, însoțite de un medic urgentist și un asistent medical.
Mai departe, asistentul social din cadrul SJU Bacău a raportat situația la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, prin numărul unic de urgență 119. Acest număr de telefon este destinat pentru semnalarea cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copiilor.
Cadrele medicale de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” Iași atrag atenția asupra intoxicațiilor cu substanțe de acest fel, folosite pentru uz veterinar. Aceștia susțin că pot pune în pericol viața atât adulților, cât și copiilor. Ei cer medicilor de familie din mediul rural să le prezinte oamenilor pericolele la care se expun, întrucât apar tot mai multe cazuri de acest gen.
„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot fi afectaţi neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave. De cele mai multe ori se înregistrează decesul.
De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicaţi cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică.
Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenaţi şi medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi, dr. Cătălina Ionescu.