News

O femeie din Belgia a murit după ce s-a infectat cu două tulpini diferite de Covid-19. Ce spun specialiștii

Caz rar pe timp de pandemie raportat în Belgia. O femeie a murit după ce s-a infectat cu două tulpini diferite de Covid-19.
11.07.2021 | 16:03
O femeie din Belgia a murit dupa ce sa infectat cu doua tulpini diferite de Covid19 Ce spun specialistii
ADVERTISEMENT

Situație extrem de rară raportată în Belgia pe timp de pandemie. O pacientă de 90 de ani, infectată simultan cu două mutații de Covid-19 diferite, a murit.

Medicii au transmis că femeia a fost depistată simultan cu tulpinile Alpha şi Beta, mutațiile apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

O femeie din Belgia, infectată simultan cu două tulpini de Covid-19, a murit. Cum explică specialiștii fenomenul

După cazul din Belgia, cercetătorii din domeniul medical avertizează că există posibilitatea infectării cu două variante diferite ale SARS-CoV-2.

Pacienta de 90 de ani, nevaccinată, a fost internată la spitalul OLV din orașul Aalst după ce a acuzat simptome în luna martie. În aceeași perioadă a fost testată pozitiv la Covid-19.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că nivelul de oxigen din plămâni era unul bun în primă fază, starea ei s-a deteriorat rapid și a murit la 5 zile după internare.

Ulterior s-a descoperit că femeia era infectată atât cu tulpina Alpha, cât și cu varianta Beta, scriu cei de la The Guardian.

ADVERTISEMENT

”Ambele variante circulau în Belgia la acea vreme, deci este probabil ca doamna să fi fost infectată simultan cu viruși diferiți de la două persoane diferite.

Din păcate, nu știm cum s-a infectat”, a declarat biologul Anne Vankeerberghen de la spitalul OLV care a condus cercetarea.

ADVERTISEMENT

Cadrul medical a spus că este dificil să se pronunțe dacă dubla infecție a jucat un rol în deteriorarea rapidă a stării de sănătate a femeii.

Medicul epidemiolog din Belgia crede că fenomenul este probabil subestimat, la nivel naţional, existând şi alţi pacienţi care să fie infectaţi simultan cu două variante ale coronavirusului.

Unde s-au mai raportat cazuri de dublă-infectare cu Covid-19

Cazul din Belgia, deși extrem de rar, nu este singular în pandemie. Au mai fost semnalate două în ianuarie, în Brazilia – două persoane infectate cu două variante în același timp, dintre care una era Gamma (cunoscută și ca varianta braziliană).

Recent, în Portugalia, un adolescent de 17 ani a luat o tulpină de coronavirus în timpul convalescenței după boala făcută de la o variantă diferită.

După decesul femeii din Belgia, cazul a intrat în atenția experților de la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, care se desfășoară zilele acestea la Viena.

Medicii care au tratat-o sunt de părere că aceasta a luat infecțiile de la persoane diferite, însă prof. Lawrence Young, expert virusolog la University of Warwick, crede că este posibil și ca o singură persoană, o dată ce a contractat ambele variante, să le dea mai departe.

În concluzie, vârstnica ar fi putut contracta Alpha și Beta de la un bolnav ce le înmagazinase deja pe ambele în organism, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: